Lue lapselle runo - anna elämys!

21.5.2011

Elli, Tarzan, Herra Pitkäpiimä... Kamalan paksu rouva, kehdossa uinuva vauva, hellästi rakastava ystävä... Paljon pitää kokea (jotta kasvaa ihmiseksi!)

Nämä runot Kaarina Helakisan laajasta tuotannosta ovat päässeet uusimman Lue lapselle runo päivässä -viikon vihkoseen, jonka toivomme ilahduttavan lapsia sekä heidän kanssaan työskenteleviä ja muita läheisiä aikuisia. Viikon ohjelmaan valituissa runoissa olemme halunneet tällä kertaa huomioida ihmisten erilaisuuden. Kaarina Helakisan runsaudentuutista löytyikin varsin helposti aihepiiriin sopivia runoja, joissa kerrotaan tytöistä, pojista, miehistä, naisista - erilaisista ja eri tavoin tuntevista, ajattelevista ja toimivista isoista ja pienistä ihmisistä. 

 

Lue lapselle runo päivässä -viikko tarjoaa jokaiselle viikonpäivälle oman runonsa. Runot on kuvitettu siten, että kukin lapsi voi taitojensa ja halujensa mukaisesti jatkaa kuvaa ja värittää sitä. Lapsi voi tietenkin runon ja vihkosessa olevan kuvan innoittamana piirtää myös oman näkemyksensä paperille.

 

Lasten kanssa käsiteltävän Helakisan runon ja tulostettavan kuvan lisäksi työskentelyn tukena voi käyttää valokuvia tai muita aiheeseen sopivia kuvia, kirjoja ja lehtiä, sekä varsinkin isompien lasten kanssa myös vaikkapa äänitteitä, videoita tai elokuvia, joissa käsitellään erilaisia ihmisiä. Näin teema laajentuu ja aihepiiri syvenee. Runo ja sen ohella käytettävä materiaali saattaa innostaa -  ja toivottavasti innostaakin - lasta myös omien runojen ja lorujen tuottamiseen.

 

Lapsi toistaa mielellään tuttua asiaa ja haluaa moneen kertaan palata oppimansa leikin, hokeman, lorun, laulun tai sadun pariin. Helakisan runoissa on rytmiä, huumoria, kielellä leikittelyä, yllätyksiä, tunteita. Siksi runo kiehtoo ja sitä voi lähestyä yhä uudelleen tutuissa tai toisenlaisissa yhteyksissä ja ympäristöissä. Runoa voi pohtia uusilla tasoilla uusien havaintojen pohjalta ilman, että ensimmäinen havainto siitä häiritsisi seuraavia, toisenlaisia havaitsemisen kokemuksia.

Runon kukin kokee omalla tavallaan - ja se riittääkin usein. Mutta runon ohjatusta käsittelystä voi myös oppia paljon. Omien näkemysten esittäminen ja toisten kuunteleminen ryhmässä kasvattaa sosiaalisuutta, lisää erilaisuuden ymmärtämistä ja empaattista kykyä, kehittää kielellistä ilmaisua ja rikastaa sanavarastoa, auttaa oivaltamaan, kiehtoo mielikuvitusta avaamalla uusia maailmoja - myönteisiä asioita voisi luetella lähes loputtomiin.

 

Runoviikon tulostettavat sivut on helppo koota vihkoseksi, joka jää lapselle muistoksi. Kun runo on kuunneltu tai luettu ja yhdessä käsitelty päiväkodissa, koulussa tai muussa ryhmässä, se aukeaa uudella tavalla, jos sitä vielä käydään läpi esim. vanhempien tai isovanhempien, kummien tai muiden lapsen elämässä vaikuttavien ihmisten kanssa. Lapselle on suuri riemu, kun hän saa esitellä tuntemansa runon ja siihen liittyvän kuvan sekä kertoa niiden herättämistä ajatuksista rakkaille ihmisilleen.

 

Iloisia ja rikastuttavia tuokioita Lue lapselle runo päivässä -viikon aikana!


Kaarina Helakisa -seuran hallitus 1.4.2011

 

Lisätietoja:

Leena Linhola, puheenjohtaja

kaarinahelakisaseura@gmail.com, puh. 044-303 1945