Valtioneuvos Harri Holkeri on kuollut

9.8.2011


 

Vuoden Susikoski 2010, Harri Holkeri, on kuollut

Valtioneuvos Harri Holkeri kuoli 7.8.2011 Helsingissä. Holkeri oli isänmaallinen ja suorapuheinen mies. Sariolan tavoin Holkeri uskaltaa ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin, tuoda mieleipiteensä julki ja seistä sanojensa takana. Sariola ja Holkeri ovat molemmat Toijalan yhteiskoulun kasvatteja mikä muodosti heidän välilleen ystävyyssiteen. Sariola arvosti Holkeria ja lähetti tälle mielipiteitään ajankohtaisista asioista. Holkeri tunnetaan myös kulttuuria arvostavana henkilönä. Mauri Sariola -seuralle hän on antanut tärkeätä kirjailija Sariolaan liittyvää tietoa.

 

Holkeri kuvailee Sariolaa seuraavasti: ”Poliisin pojalle Mauri Sariola oli mieluinen kirjailija ja poliisin pojan oli ilo lukea hänen tekstiään mistä aina löytyi jotakin mistä tunnisti ystävän.”.

 

Harri Holkeri on syntynyt Oripäässä 6.1.1937. Hän on tehnyt mittavan poliittisen uran toimimalla muun muassa kansanedustajana ja pääministerinä. Ennen eläkkeelle siirtymistä Holkeri työskenteli Suomen Pankissa sen johtokunnan jäsenenä.

 

Harri Holkeri tunnetaan myös kansainvälisenä rauhantekijänä. Hän on toiminut YK:n tehtävissä ja oli Pohjois-Irlannin rauhankomitean jäsenenä, kun ns. Good Friday Agreement solmittiin keväällä 1998. Vuonna 2000 Holkeri johti YK:n 55. yleiskokousta ja samana vuonna järjestön 10. hätäkokousta. Kosovon YK-hallinnon johtajana hän toimi vuosina 2003-2004.

Valtioneuvos Harri Holkeri on saanut valtiokonttorilta korvauksen myymälävarkaan aiheuttamasta pysyvästä terveydentilan heikkenemisestä. Valtioneuvos Holkeri lahjoitti saamansa 5000 euron korvauksen hyväntekeväisyyteen.

Mauri Sariola -seura on myöntänyt Helsingin kirjamessuilla 2009 Harri Holkerille Vuoden Susikoski 2010 -tunnustuksen.