Pentikulman päivät 2.-3.8.2024

Aika: 2.3.-15.8.2024
Paikka: Urjala

Pentinkulman päivillä kesällä 2024 etsitään totuutta

Pentinkulman päivät on Suomen vanhimpia kirjallisuusfestivaaleja. Vuonna 2024 elokuussa järjestettävän festivaalin teemana on Totuus. Nimikkokirjailijamme Väinö Linnan kotimaisemissa Urjalassa kohtaavat kirjailijat, tutkijat ja lukijat ja etsivät kirjallisuuden kautta vastauksia kysymykseen siitä, miten hahmottaa totuutta.

2000-lukua on kuvailtu kriisien ajaksi. Olemme eläneet talouskriisin ja ilmastokriisin kourissa, viimeiseksi koronakriisin ja Ukrainan sodan. Kriisit synnyttävät vastakkainasetteluja. On jopa sanottu, että elämme totuuden jälkeistä aikaa. Ketkä ovat totuuden puhujia, ketkä ratsastavat valheella? 2020-luvun aikaa leimaavat korostuneet vastakkainasettelut ja jakolinjat: me–muut, väärä–tosi, hyvä–paha, ennen–nyt. Ajassamme kilpailevat erilaiset käsitykset totuudesta.

Kirjallisuus kehittää aina lukijoiden kykyä kuvitella mahdollisia maailmoja. 2000-luvun alusta lähtien Suomessa on kirjoitettu runsaasti ns. biofiktiota eli elämäkertaromaaneja todellisesta henkilöstä, kuten Aleksis Kivestä, Tove Janssonista tai Sylvi Kekkosesta. Biofiktiobuumi jatkaa aiempaa autofiktion trendiä eli kirjallisuutta, jossa kirjailija käsittelee oman elämänsä tai sukunsa kipupisteitä fiktion varjosta. Sekä elämäkerroissa, biofiktiossa että autofiktiossa keskeiseksi pohdinnan kohteeksi nousee ihmisten erilainen käsitys menneisyydestä. Sama pohdinta aktualisoituu myös suosittua ns. true crime -kirjallisuutta lukiessa

Lukijat jahtaavat totuutta. 2020-luvun tietokirjailijat johdattelevat lukijan kertomuksellisilla teoksillaan tiedon äärelle. Patologin etiikkaa, hävittäjälentäjän kehittymistä tai ensihoitajan elämää kuvaavat tietokirjat kertovat journalistisesti paitsi kirjoittajansa kokemuksesta myös ammattitietämyksestä. Tietokirjallisuutta kirjoitetaan 2020-luvulla yhä enemmän myös korvalle, sillä äänikirjat ovat nousseet jo ohi painettujen printtikirjojen.

Pentinkulman päivien nimikkokirjailija Väinö Linna edustaa suomalaisille lukijoille realistisen kirjallisuuden totuudenmukaista perinnettä. Linnan klassikoita Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla on totuttu lukemaan jopa totuutena historiallisista tapahtumista, vaikka kyse onkin fiktiosta. Henkilöhahmojen historiallisia esikuvia on etsitty ja Urjalan seutua on totuttu pitämään Pentinkulman maisemana.

Pentinkulman päivät -kirjallisuusfestivaali järjestetään Väinö Linnan synnyinsijoilla Urjalassa elokuussa 2024 jo 46. kerran. Tapahtuma kerää tuhansia kirjallisuuden ja kulttuurin ystäviä kesäiseen ympäristöön. Pentinkulman päivät järjestävät Urjalan kunta ja Väinö Linnan seura ry. laajan yhteistyöverkoston kanssa.

Lisätiedot:

Väinö Linnan seura ry., vpj. Elina Pyöli, epyoli@gmail.com, puh. 044 325 3657