Oiva Paloheimo

 

Perustettu 25.9.2010

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 38

 

Oiva Paloheimo -seura ry perustettiin Helsingin Oulunkylässä 25.09.2010.

( 1910 - 1973 )

Puheenjohtaja Niilo Rantala  niilo.heikki.rantala@gmail.com

Varapuheenjohtaja Harri Henttinen

Sihteeri Elina Paloheimo (elina.paloheimo002@gmail.com)

Rahastonhotaja Petri Huuki

Hallituksen jäsenet

Matti Nurminen

Tanja Hällsten-Huuki.

Tässä oli hyvä syy koota Oivan, pitäjän "ainoan julkkiksen" elämäntyötä esittelevä näyttely valokuvineen.

 

Lähettäjä: Elina Paloheimo <elina.paloheimo002@gmail.com
Aihe: OIVA PALOHEIMO - SEURAN JÄSENKIRJE
  

RAKKAAT SEURAN JÄSENET !

 

Pandemia on tänäkin vuonna vaikeuttanut seuran toimintaa emmekä ole juurikaan voineet toisiamme tavata.

Tärkein mahdollisuus oli 6.7.-21  Vesilahden kirjastossa pidetty vuosikokous, jonne saapui 10 jäsentä.

Seuran hallitus on hoitanut asioita sähköpostilla ja kokoontui kerran 6.10 Vesilahden pappilassa.

Tiedoksi jäsenille, että seuran puheenjohtajana jatkaa Niilo Rantala ja sihteerinä Elina Paloheimo..

Varapuheenjohtjaksi valittiin Harri Henttinen ja jäseninä jatkavat Matti Nurminen ja Tanja Hällsten-Huuki.

Seuran rahastonhoitajana jatkaa Petri Huuki..

 

Heinäkuussa oli samalla viikolla kaksi Oiva Paloheimon perintöön liittyvää tapahtumaa:

 

6.7  Vesilahden Pappilan pihapiirissä järjestettiin yhteislaulutilaisuus, jonka päätteeksi Paloheimon palaneen

Taitelijakodin paikalla paljastettiin suureen luonnonkiveen kiinnitetty muistolaatta. Harri Henttinen piti puheen ja

Matti Nurminen lausui "Runon ja suven päivän" kunniaksi sekä Oiva Paloheimon että Eino Leinon runoja.

Tilaisuuteen osallistui 55 henkeä, mukana myös useita seuramme jäseniä.

 

9.7  Sahalahden Makasiinmuseolla järjestettiin viime kesältä peruuntunut kulttuuritapahtuma otsikolla

"Levoton Paloheimo", jonka aikana Niilo Rantala kertoi Oiva Paloheimon elämänvaiheista ja esitti hänen runoihinsa säveltämiään lauluja. Ohjelmaa täydensivät  kauniisti Heidi Pyykkösen lausumat runoja. Yleisöä makasiinin yläkerran konserttitilassa oli noin 50 henkeä ja tunnelma oli hyvin innostunut ja vastaanotto lämmin. Museon alakerrassa oli paikallisen sukututkija Kari Elkelän hieno näyttely sahalahtelaisten sukujen historiasta. Sieltä on lähtöisin myös Oiva Paloheimon isä Aukusti Pietilä. Tässä oli hyvä syy koota Oivan, pitäjän "ainoan julkkiksen" elämäntyötä esittelevä näyttely valokuvineen.  

Adventin alkaessa ja joulun lähestyessä tässä paras mahdollinen lahjavinkki:

Seuralla on uusi 100 kpl painos "Oivallisia runoja" cd-levyä, jolla jäsenemme näyttelijä

Matti Nurminen lausuu valloittavasti ja koskettavasti Oiva Paloheimon tunnetuimpia ja rakastetuimpia runoja.

Levyä myydään seuran toiminnan tukemiseksi 15 euron hintaan. Levyjä saa tilata sihteeriltä sähköpostilla

( elina.paloheimo002@gmail.com )  ilmoittamalla oman postisoitteensa ja montako levyä haluaa saada.

Levyt lähtevät saman tien kirjeenä, josta ei peritä postimaksua.

Levyt maksetaan Oiva Paloheimo- seuran tilille, jonka numero on FI327997 7997 5100 73.

Viesti-riville vielä maininta Oivallisia runoja tai cd-levy.

 

Tiedoksi vielä iloinen uutinen sähkökirjamarkkinoilta:

Pohjoismainen kustantamo Saga Egmont / Saga Finland julkaisee parhaillaan Oiva Paloheimon romaaneja ja novelleja sähkökirjoina ( myöhemmin mahdollisesti myös äänikirjoina )  Perikunta on luovuttanut 10 teoksen julkaisuoikeudet Saga Finlandille.

Paloheimon vanhan kustantajan WSOY.n hallussa ovat edelleen Runot ja Tirlittan, josta sähkökirjat ovat jo kauan olleet saatavilla, Tirlittanista myös äänikirja. Kirjakaupoista ei Paloheimoa enää löydä ja kirjastoistakin saa vain tilaamalla ( poikkeuksia ovat Vesilahden ja Helsingin Oulunkylän kirjastot, joilla on oma pienhi kirjastokoti Oiva Paloheimolle )

Toivottavasti innostutte  tutustumaan sähkökirjamarkkinoitten Paloheimo-tarjontaan!

Lopuksi vielä pieni muistutus jäsenmaksusta:vuosikokous päätti pitää  2021 jäsenmkasun ennallaan 20 eurona.

Jos se on viime aikoina unohtunut, voisit vielä maksaa sen samalle tilille kuin cd-levynkin, viestiin vielä maininta "2021 jäsenmaksu".

 

Parempia aikoja odotellessa …

Hyvää  adventin ja joulun aikaa

toivottaa

Elina Paloheimo

seuran sihteeri

Rakkaat seuran jäsenet !

 

Seuramme toiminta hiljentyi maaliskuussa, kun Suomi sulkeutui. Ehdimme pitää vuosikokouksen 1.2.2020, mutta sen jälkeen hallitus on hoitanut asioita vain puhelimella ja sähköpostilla. 10.2 teille lähetetyn sähköpostin liitteenä olevasta toimintasuunnitelmasta voitte lukea, mitä kaikkea oli tarkoitus tehdä.

Hallituksen virallisessa sähköpostikokouksessa 28.7 hyväksyttiin seuraan kolme uutta jäsentä. Nyt jäsenluku on 38.

Kokouksessa kirjattiin perutut ja siirrettävät hankkeet, mutta päätettiin rohkeasti juhlia Oiva Paloheimon syntymän 110-vuotispäivää ja samalla seuran 10-vuotista taivalta 2- 3.9 Helsingissä.

 

Seuramme toiminta on alusta asti keskittynyt Vesilahteen ja Helsingin Oulunkylään, molemmat kun ovat olleet kirjailijan kotiseutuja.Molemmissa myös yhteistyömme kirjastojen kanssa on osoittautunut erittäin hedelmälliseksi. Tämän juhlavuoden avauksena molempiin paikalliskirjastoihin perustetaan Paloheimon tuotannolle oma "kirjastokoti". 

 

Vesilahden kirjastoon Paloheimon tuotannon oman vakituisen kodin on koonnut ja suunnitellut jäsenemme Pirjo Hakuni, kirjastoammattilainen. Lempäälän-Vesilahden Sanomat tulee tekemään jutun aiheesta ja haastattelemaan Pirjoa. Toivomme tiedon leviävän myös seuran vesilahtelaisten jäsenten kautta. Vesilahti on kenelle tahansa hieno kotimaan matkakohde, vaikka yksi sen vetonaula, Paloheimon Taitelijakoti pappilanmäellä tuhoutuikin tulipalossa marraskuussa 2018.

 

Oulunkylän kirjasto järjestää Oiva Paloheimo-illan 3.9 klo 18.  Ohjelman aluksi Elina Paloheimo luovuttaa kirjastolle seuran ja perikunnan puolesta koko kirjailijan tuotannon. Kirjastokoti tarkoittaa käytännössä sitä, että näitä kirjoja ei anneta lainaan vaan niitä voi lukea vain kirjastossa. Varsinaisessa ohjelmassa seuran puheenjohtaja Niilo Rantala - runoilija, säveltäjä ja teologi-  kertoo Oulunkylässä vuosina 1953 -73 asuneen kirjailijan elämästä ja ajattelusta. Ontuvan Erikssonin ja Tirlittanin tuntevat kaikki, entä mitä muuta Paloheimon runot, romaanit ja novellit kertovat... sitä valottavat Rantalan säveltämät ja esittämät laulut sekä Heidi Pyykkösen - runoilija ja teologin lausumat runot. - Kirjasto on jo sivuillaan mainostanut tapahtumaa, samoin paikallislehti Oulunkyläinen. Kirjasto varoittaa samalla mahdollisista yleisömäärän rajoituksista ja ennakkoilmoittautumisesta.

 

Kirjailijan syntymäpäivän 2.9 kunniaksi  esitetään klo 17 Oodin Kino Reginassa  Maunu Kurkvaaran 1959 ohjaama elokuva Patarouva , joka perustuu Paloheimon romaaniin vuodelta 1956. Elokuvassa näyttelevät sen ajan tähdet Pehr-Olof Siren, Elina Salo, Leni Katajakoski, Sinikka Hannula ja Liana Kaarina Leskinen, Henny Waljus, Hannes Häyrinen ja Sakari Jurkka. Vaikka mikään mestariteos elokuva ei olekaan, mainio ajankuva kuitenkin.

KAVI eli kansallinen audiovisuaalinen instituutti on seuran ja perikunnan toivomuksesta sijoittanut elokuvan Reginan ohjelmistoon juuri 2.9. Elokuvaa ei vuosikymmeniin ole voinut nähdä missään, mutta pian koko Kurkvaaran tuotanto on nähtävissä KAVIn elonet.finna.fi-sivustolla.Sinne voi mennä katsomaan myös Kurkvaaran 1958 ohjaaman Tirlittanin.

Kino Reginan saliin mahtuu normaalisti 250 katsojaa, mutta koronarajoitusten vuoksi sisään pääsee vain 70. Sen vuoksi liput kannattaa ostaa netistä etukäteen. 

 

Tervetuloa siis syksyn syntymäpäiväjuhlille, toivottavasti tapaamme silloin pitkästä aikaa!

 

Oiva Paloheimo- seuran puolesta

Elina Paloheimo

sihteeri

 

Kuvaaja Inka Valtamo

Oiva Paloheimon taiteilijakoti

avattu Vesilahdessa v. 2010

 

Pappilantie 1, 37470 Vesilahti

Kirjailija Oiva Paloheimo (1910 – 1973) asui perheineen Vesilahden pappilan pihapiirissä sijaitsevassa pirtti-luhtirakennuksessa vuosina 1946 – 1952. Hänen puolisonsa Sirkka-Liisa oli silloisen kirkkoherra Kalle Kahiluodon tytär ja lapsia oli kolme, poikaa ja kaksi tytärtä. Vesilahden vuosia pidetään Oiva Paloheimon kirjailijauran tuotteliaimpana aikana. Tuolloin syntyi paljon rakkausrunoja ja juhlaruno Vesilahden täyttäessä 600 vuotta. Huomattavin tuotanto syntyi pappilassa, Hakalan pirtissä ja Sakaselän saaressa.

Kirjailijan syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi seurakunta kunnosti ja kalusti kirkkoherranviraston/pappilan pihapiirissä olevan kirjailijan kodin silloisen ajan henkeen sopivaksi ja taiteilijakodin avajaisia vietettiin helluntaipäivänä 23.5.2010.

 

 

yle/uutiset

29.11.2018

 

Oiva Paloheimon taiteilijakoti tuhoutui tulipalossa Vesilahdella

Paikalla on useita Pirkanmaan pelastuslaitoksen yksiköitä.

Vesilahdella Pirkanmaalla sijaitsevassa museorakennuksessa syttyi tulipalo torstaina. Pirkanmaan pelastuslaitokselta kerrottiin alkuillasta, että puinen pirtti-luhtirakennus on kauttaaltaan tulessa ja on tuhoutumassa kokonaan.

Paikalla oli hieman ennen iltaseitsemää kolme pelastuslaitoksen yksikköä ja kuusi tukiyksikköä. Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta kello 17.29.

Päivystävä palomestari Ilpo Kuokkanen Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta kertoo, että palokunta pyrki estämään tulen leviämisen läheisiin rakennuksiin. Museo on kirjailija Oiva Paloheimon taiteilijakoti ja se sijaitsee Vesilahdella pappilan pihapiirissä.

Palon syttymissyystä ei ole toistaiseksi tietoa. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen palossa.

Pelastuslaitokselta tiedotettiin kello 20:n jälkeen, että sammutustyöt jatkuvat yhä mutta työ alkaa painottua tulipalon jälkien raivaukseksi.

Kirjailija Oiva Paloheimo (1910–1973) on tunnettu erityisesti lastenkirjastaan Tirlittan.

Taitelijakodin palonsyyntutkinta on edennyt

3.12.2018 14.04

 

Tulipalo ei saanut alkuaan luonnollisista syistä vaan valitettavasti poliisi on todennut sen ihmisen sytyttämäksi. 

Poliisin tiedote palon tutkinnan etenemisestä

Vesilahden seurakunnasta toivotaan, ettei kukaan jää salassa kantamaan syyllisyyttä tulipalon syttymisestä tai syttymistilanteeseen liittyvistä tiedoista. Tilanteesta tai tiedoista vastuunottaminen on kaikkien osapuolten kannalta parasta. On helpottavaa saada asiat sanotuksi. Silloin tilanne voidaan käydä läpi, pyytää anteeksi ja saada anteeksi ja päästä elämässä eteenpäin.

Seurakunnasta toivotaan, että asiasta tietävät ottavat yhteyttä  Valkeakosken poliisiin numeroon 0295 445877 tai sähköpostilla rikosvihjeet.pirkanmaa.sisa-suomi@poliisi.fi tai vs. khra Soila Simolalle, p. 050 3078147 tai soila.simola@evl.fi
 

Näin adventtiaikaan vs. khra Soila Simola muistuttaa varovaisuudesta kynttilöiden käsittelyssä ja tulitikkujen säilyttämisessä sekä toivoo, että lasten ja nuorten kanssa keskustellaan paloturvallisuudesta ja tulipalon aiheuttamista tunteista. 

Siunattua ja turvallista adventin aikaa!

 

 

”Enemmän kuin vanha rakennus – talo, jolla oli sielu” - Oiva Paloheimon taiteilijakodin muistolle

Olen elänyt elämässäni ikimuistoista aikaa – surullisessa merkityksessä.  Ihmiset ovat upeasti toivotelleet osanottoja ja halanneet lämpöisen myötätuntoisesti. Kyse on siis siitä tragediasta, joka tapahtui Vesilahden pappilan pihapiirissä torstai-iltana 29.11.2018. Tuon illan piti olla ihan tavallinen arki-ilta, joka oli päättymässä ihan tavalliseen kirkkoneuvoston kokoukseen. Tavallinen tuosta torstai-illasta ei todellakaan tullut. Hetkessä pappilan pihapiiri muuttui, kun siinä vuodesta 1871 seissyt apupappien asunto-aitta -rakennus tuhoutui raivokkaassa tulipalossa. Tuho oli täydellinen. Mitään ei ollut tehtävissä. Voimakas myrskytuuli voimisti liekit valtaviin mittasuhteisiin ja lennätti hehkuvia kekäleitä pappilan katolle ja pappilan takana olevaan metsään. Pappilan katto hehkui kuin jouluvaloissa – niitä jouluvaloja en olisi todella halunnut nähdä. Liekit tavoittelivat pappilan seiniä ja mitään ei tuntunut olevan tehtävissä. Onneksi Vesilahden seurakunnan reipas ja valppaana oleva työntekijäjoukko ensijärkytyksen jälkeen otti nopeasti yhteyttä hälytyskeskukseen, ja niinpä palo- ja pelastusviranomaiset saapuivat paikalle usean auton voimin. Oli rauhoittavaa katsoa heidän ammattimaisen rauhallista ja määrätietoista työskentelyä. Sydämellinen ja lämmin kiitos ihan kaikille paikalla uurastaneille palomiehille ja -naisille sekä vpk-väelle. Te mahdollistitte ihmeen: pappila pelastui teidän toimintanne ansiosta. Saitte olla Jumalan varjeluksen käytännön toteuttajina. Sitten lämmin kiitos kuuluu aivan upealle Vesilahden seurakunnan työntekijä-, luottamushenkilö- ja vapaaehtoisjoukolle, jotka yhdessä otitte kaoottiselta tuntuneen tilanteen hallintaa sillä ainoalla ja oikealla tavalla eli olemalla ihminen oikeaan aikaan ja oikealla paikalla. Sosiaalinen media näytti hyvät puolensa ja kaikki mahdolliset verkostot otettiin käyttöön. Koskettavalta tuntui katsoa, kun te kaikki yhdessä järjestelitte vastuuvuorot hoitamaan pappilan ympärivuorokautista päivystystä. Kaikkien lahjat löysivät käyttötarkoituksensa ja yhteispelillä kriisissä päästiin eteenpäin: ensin pienin askelin ja sitten vähän suuremmin. Vesilahden voimavara on todella edelleen talkoohenki ja yhteisvastuullinen myötätuntoisuus. Se on Vesilahden sydän ja sielu. Kiitos myös teille kaikille, jotka olette olleen ns. hengessä mukana ja lähetelleet tavalla tai toisella niitä lukuisia osanoton ja myötätunnon ilmauksia yhteisen surun johdosta.  

Nyt jäljellä ovat hiiltyneet rauniot, jotka eivät enää savua. Pihapiiri on muuttanut muotoaan ja kirkonkylän valot ja aurinko näkyy nyt ihan uudella tavalla pappilaan. Pala historiaa on nyt todella historiaa ja se haihtui savuna ilmaan. Miksi kirjoitan tätä muistokirjoitusta? Toki menetys on aineellinen. Kaunis ja vanha sekä viimeisen päälle entistetty puutalo tuhoutui. Se on nähnyt monia historian vaiheita ja siinä on asunut monenlaisia ihmisiä, mm. lukuisia apupappeja. Siellä on vietetty monenlaisia seurakunnallisia tilaisuuksia. Vuonna 1918 siellä pidettiin esim.  polvirukouksia, jotta ajat muuttuisivat paremmiksi. Ajat muuttuivatkin, mutta toki monien ruumiin ja sielun haavojen kautta. Vuonna 1918 pappila rakennuksineen säästyi tulelta, vaikka niin monen ihmisen kotitalot poltettiin Vesilahdessa. Jopa ironista on se, että sitten sata vuotta myöhemmin vuonna 2018 tuli vei mukanaan ainakin yhden pappilan rakennuksista. Tuolla vanhalla talolla, joka oli selvinnyt niin monista historian myllerryksistä, sillä oli ”sielu”.  Tämä tarkoittaa talon kulttuurista ja henkistä merkitystä Vesilahdelle. Vuonna 2008 minut vihittiin Vesilahden seurakunnan kirkkoherraksi. Minulla oli unelmana, että historiallisen pappilan pihapiiriin voitaisiin rakentaa jokin museo, johon voitaisiin kerätä muistoja menneisyydestä. Yhtäkkiä huomasin, että ympärilläni oli upea ja innostunut joukko historiasta ja Vesilahdesta kiinnostuneita ihmisiä. Tuo porukka sai nimekseen Vesilahden seurakunnan historiatyöryhmä. Tuon työryhmän kuningasajatuksena syntyi taiteilijakoti, joka tulisi juhlistamaan kirjailija Oiva Paloheimon syntymän 100-vuotisjuhlaa vuonna 2010. Kaikki oli vielä alkutekijöissään, joten tarvittiin lukematon määrä talkootyötunteja ja toimivia ihmissuhdeverkostoja, joiden kautta taiteilijakoti saatiin synnytettyä. Upeaa oli, että saimme Paloheimo-taiteilijakodin suojelijoiksi Oivan lapset: Elinan, Matin ja Titan. He osaltaan mahdollistivat, että saimme taiteilijakotiin autenttisen tunnelman.  Kiitos, että he innokkaasti lähtivät mukaan mahdollistamaan tämän taiteilijakodin syntymistä. Tavaraa saatiin runsaasti  lahjoituksena ja osaltaan historiatyöryhmä teki myös hankintoja. Valokuvat, kirjat, kirjeet, huonekalut, astiat, tekstiilit, taulut ja muut taide-esineet… kaikki ne yhdessä loivat taiteilijakotiin tunnelman, jossa sai palata takaisin 40-50 –luvulle. Asuihan Oiva Paloheimo perheineen tuossa talossa vuodet 1946-1952. Oiva oli värikäs persoona silloin melko sulkeutuneessa Vesilahdessa, ja vielä kun hänellä oli vaimonaan rovasti Kahiluodon tytär,  Sirkka-Liisa. Pappilasta ja pappilan mäeltä riitti varmasti jutunjuurta kylän väelle. Vesilahden pappila oli tuolloin kulttuurielämän risteyspaikka, jossa nähtiin usein monia kirjallisuuden ja runouden merkkihenkilöitä vierailulla, vaikkapa istumassa pappilan pihakeinussa yhdessä Paloheimojen ja Kahiluotojen kanssa. Monikaan kulttuuripersoona ei tuntenut Vesilahtea sinänsä, mutta kylläkin sen paikkakunnan, missä kirjailija Oiva Paloheimo asui. Oiva oli kuin magneetti, joka toi eloa ja värikkyyttä Vesilahden kirkonkylään. Vuonna 2010 meillä oli piispantarkastus ja samana vuonna myös taiteilijakoti avattiin yleisölle. Taiteilijakoti oli historiatyöryhmän suuren ponnistuksen ja uutteran työn tulos, pappilan pihapiirin jalokivi. Sen kautta haluttiin kunnioittaa Oivan muistoa Vesilahdessa. Siitä tuli yksi Vesilahden matkailuvalteista ja olennainen osa retkiryhmien ohjelmistoa. Olen nyt hyvin surullinen, että tämä kaunis vanha talo ja niin monen ihmisen uutteran työn tulos haihtui savuna ilmaan. Oiva Paloheimon muisto ja taide toki jäävät elämään Vesilahteen tämänkin jälkeen. Elettyä elämää ei tuli voi pois polttaa. Kiitos teille kaikille, jotka mahdollistitte, että meillä vesilahtelaisilla oli tämä taidetalo 29.11.2018 asti. Kauniit muistot jäivät…ja elämä jatkuu.

KirkkoHarri Henttinen Vesilahdesta