Aarne Haapakoskelle nimikkoseura

5.9.2011Kirjailija Aarne Haapakosken kirjallista perintöä vaalimaan on perustettu nimikkoseura. Seuran perustava kokous oli Pieksämäen Iso Pappilassa 4.9.2011.

 Aarne Viktor Haapakoski (alun perin Laitinen), 18.3.1904 Pieksämäki - 24.1.1961 Malaga, oli tuottelias suomalainen kirjailija ja toimittaja. Uransa aikana hän kirjoitti yli 300 kirjaa. Haapakoski käytti Outsiderin lisäksi myös muun muassa salanimiä Henrik Horna, Antti Rokka, Rigor Morton, Halt Denis, Victor Mario, William B. Harrow, Charles Snyder ja Rautamies.

Outsiderin seikkailijat Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki olivat erityisen suosittuja sekä painettuina että radiokuunnelmina 1950- ja 1960-luvuilla. Seikkailuista on tehty myös  elokuvia.

Outsiderilla oli muitakin sankarihahmoja, mm. arkkitehti-salapoliisi Klaus Karma (Karma-sarja) 1940-luvulla. Tätä sarjaa julkaisi Otava, useiden muiden kirjasarjojen tullessa pienemmiltä kustantajilta ja myyntiin kioskien kautta.

Haapakoski sairastui  vaimonsa Fridan kanssa tekemällään lomamatkalla ja kuoli pari päivää Málagaan saapumisen jälkeen vuonna 1961. Hänet haudattiin Málagaan St. Georgen kirkon anglikaaniselle hautausmaalle.

 

 

 

[