LukupiiritTAMPEREEN HUOVISHENKINEN LUKUPIIRI

Hyvät hyvän kirjallisuuden ystävät!

Mitä sanoikaan Konsta Pylkkänen Anselmi Hokmanille, kun ystävykset pohtivat atomisodan mahdollisuutta? (Konstan Pylkkerö, Korean sodan seurauksia, s 140.) "Nykäisehän johtopäätös", niin sanoi Konsta.

Soitin yhtenä päivänä Seppälän Artolle, ja mehän Konstan neuvon mukaisesti nykäisimme johtopäätöksen. Nyt ei ole Korean sota menossa, niinkuin 70 vuotta sitten, vaan onpahan tämä koronasota. On vettäyvytty ommaan "Huuhkajavuoreen", millainen se nyt ite kullakin on. Tavallisin tappaus taitaa olla sellanen, että ossuuskaupan tai yksityisen puolen kauppamiehiltä tilataan sapuskaa ja juotavata ja kirjoja etitään hyllystä... Kepeällä mielellä on pyrittävä olemaan, muuten luolakammo saattaa vallata terveen järjen, ja pakolainen rynnistää rajotusten vastasia iskulauseita huutaen ulos ja voepi joutua, saatana, koronahöyryjen saastuttamaksi...

Rapiasti toista vuotta sitten katkesi meijän lukupiirihomma tämän viiruksen takia, eikä REUTTERIN uutistoimistokaan ossaa antaa toiveita maalimanlaajusen pantemian nujertumisesta. Luulisihan nyt kyllä - - kun on maaliman parraat kyvyt asialla... Van ei, kun se viirus ossaa kuulemma muuttelehtia toiseksi, se on ovela jypykkä, taitaa olla etevämpi kuin lentokala... (Tämmöstä sepittelyä nyt Huovisen sanoja väännellen. Vaan mitä tästä sannoo tekijänoikeuslaki! - - - Voepi mulle olla lähimmässä noutopisteessä - ÄRRÄLLÄ - kirjattu kirje valtakunnan kanslerilta, NOOTTI ehkäpä! - - ei ole yhtään sanottu!)

No niin. Arto Seppälän ja minun johtopäätös on, että katsomme nyt Tampereen Huovishenkisen lukupiirin tarinan päättyneeksi. Johan tuota kerittiin 12 vuoden ajan toimia, ja kokoontumisia kertyi kaiken kaikkiaan 100.

Tässä on nyt kyllä kiitoksen paikka. Kiitos Veikko Huovisen perheelle tuesta ja kannustuksesta. Kaksi yksityiskohtaa vuosien varrelta: Erityiskiitos Hilkka ja Esko Huoviselle siitä materiaalista, joka mahdollisti "Veikko Huovinen kaitafilmaajana" -illan järjestämisen 12.11.2015. Lämmin kiitos Ritva Tapiolle, että tulit vieraaksemme Tampereelle Veikko Huovisen 90-vuotisjuhlamatineaan 13.5.2017.

Veikko Huovinen -seura on antanut meille vahvaa henkistä sekä taloudellista tukea. Puheenjohtajat Eila Valtanen, Kerttu Härkönen, Pekka Oikarinen ja Matti-Jussi Pollari ja sihteerit Leena Marja ja Juhani Tikkanen ovat suurenmoisesti hoivanneet seuran tamperelaista "käenpoikaa"! Tampereen lukupiirissä olemme sanoneet, että elämme "löyhässä suhteessa" Veikko Huovinen -seuran kanssa. Siinä on ollut turhaa kainostelua ja tamperelaista vähättelyä - kyllä suhteemme on ollut lämmin ja tiivis! Suuren suuret kiitokset kaikesta!

Todella jykevää "kivijalka-tukea" olemme saaneet Tampereen Kaupunginkirjastolta kokoontumistilojen ja paljon muun muodossa. Ensimmäiset kaksi vuotta kokoontumispaikkamme oli Metsossa. Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto oli kerran iltamme alustajana sekä kerran Metson luentosali 1:n yleisötilaisuudessa juontajana. Vuoden 2010 alusta saimme kirjastonjohtaja Ritva Järvelinin aloitteesta kokoontumispaikaksemme Sampolan kirjaston neuvotteluhuoneen (nykyinen Ritva-sali); siellä kokoonnuimmekin sitten 10 vuoden ajan.

Viimeisten vuosien osalta päällimmäisenä on mielessäni suuri kiitollisuuden tunne Sampolan kirjaston koko henkilökuntaa kohtaan. Yhteistyö oli uskomattoman hienoa! Erityisesti haluan mainita kirjastonjohtaja Taina Sahlanderin kanssa käydyt yleisötilaisuuksien suunnittelupalaverit ja kirjastonhoitaja Mirja Arelan upeat mainosjulisteet.

Pitkän viestin lopuksi:
Tampereen Huovisporukka jatkaa lukemisiaan kukin omalla tyylillään - siis ihan niinkuin tähänkin asti. Kuten Veikko Huovinen sanoo: "Kirja on hyvä kaveri. Avattuna se on avoin jokaiselle, suljettuna se on hiljaa eikä häiritse..."

Tampereen Huovishenkisen lukupiirin puolesta,

Pekka Kuisma
ent. koollekutsuja
----------------------------
PS
Julmetun pitkähän tämä viesti on, mutta nythän me vaikenemme. Ja niin, onhan tuo kirjaston tuki ollut niin avainasemassa kaiken aikaa; mitenkäpä olisimme kokoontuneet, ellei olisi ollut kokoontumispaikkaa. Siksi tuntuisi, että maailman parasta kirjastolaitosta voisi tässäkin vähän hehkuttaa...

 

 

 

 

 

 

Elvi Sinervo -seuran lukupiiri kokoontuu perjantaina 18.2.2022 klo 15.00


alkaen Fazer Café Kaisaniemessä (uusi kahvila osoitteessa
Kaisaniemenkatu 6, Helsinki,  Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun kulmassa).
Leena Nikula alustaa aiheenaan Sirpa Kähkösen Vihreä sali sekä koko
Kuopio -sarja.


Tervetuloa, tulethan koronaturvallisena.


Elvi Sinervo -seuran johtokunta