Jouni Kiiskisen väitöskirja: Visuaalinen tie arvoelämään. Aleksanteri - Ahola-Valon itsekasvatuksen menetelmä ja etiikka.

26.11.2011

Ahola-Valosta on tehty moniakin gradutasoisia akateemisia tutkimuksia, kulttuurihistorian, taidehistorian, kasvatustieteen ja kirjallisuustieteen näkökulmista. Nyt neljän vuoden tutkimustyön jälkeen Aleksanteri Ahola-Valosta on syntynyt ensimmäinen väitöskirja: Visuaalinen tie arvoelämään. Aleksanteri - Ahola-Valon itsekasvatuksen menetelmä ja etiikka.

 

Väitöskirjan näkökulma on taidekasvatus ja se tarkastettiin Aalto yliopistossa perjantaina 2.12.2011.

 

 

Miten kuvallisesti hahmotettava kuuluu kasvatukseen? Taidekasvattaja Jouni Kiiskisen väitöstutkimuksen kohteena on suomalaisen kasvatusajattelijan ja taiteilijan Aleksanteri Ahola-Valon kehittämä itsekasvatuksen menetelmä, jossa taide, kuva ja visuaalisuus ovat tärkeässä osassa. Tutkimuksen aikana Kiiskinen perehtyi itsekasvatuksen välineisiin myös kokeilemalla niitä käytännössä.

Aleksanteri Ahola-Valon elämäntyö virittää keskustelemaan kasvatuksen päämääristä ja menetelmistä sekä taiteen asemasta yksittäisen ihmisen toiminnan ja eettisen elämän edellytyksenä.