Kaarina Helakisan saturomaani näyttämölle Kajaanissa

8.12.2011


 

 

Sinikka Viirret/Kainuun Sanomat

Upea, maaginen maailma. Näin ohjaaja Aino Kivi perustelee lapsuuden lempikirjansa, Kaarina Helakisan saturomaanin Ainakin miljoona sinistä kissaa.

– Uskoin lapsena, että kaikki lelut elävät.

Kun Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola kysyi Kiveltä, haluaisiko hän tehdä koko perheen näytelmän suurelle näyttämölle, Kivi ehdotti Helakisan romaania, jossa on ”täydet ainekset klassikkoon”.

Hän sai myös dramatisoida tekstin. Ohjaus on Teatterikorkeakoulusta ensi keväänä valmistuvan Kiven taiteellinen lopputyö. Kantaesitys on teatteritalon näyttämöllä 28. tammikuuta.

Ainakin miljoona sinistä kissaa kertoo mielikuvituksen voimasta, näkemisestä ja nähdyksi tulemisesta, unelmista ja peloista, kauneudesta ja armosta.

Näytelmä on Kiven mukaan viisas opetus unelmoinnista ja siitä, miten se voi tulla todeksi ja sisältää myös vaaransa.

Kivi lupaa ”ääntä, valoa ja varjoa, videota ja vauhdikasta toimintaa”. Hän näkee esityksessä olevan ”mahdollisuudet näyttämölliseen herkutteluun”.

Kajaanin Runoviikon yleisö muistaa Aino Kiven kahdelta kesältä. Hän ohjasi Veikko Sinisalo -kilpailun vuonna 2010 voittaneen Mirjami Heikkisen esityksen ja myös Heikkisen viime kesän ensi-illan Katso peiliin. Kuka katosi?

Draamatyöpajoja nuorille vetänyt Kivi on opettanut myös Generaattorilla. Ensi kesänä hän on tulossa pitämään työpajaa Runoviikolle Mirjami Heikkisen kanssa.

Hämeenlinnassa vuonna 1985 syntynyt Kivi opiskelee viidettä vuotta Teatterikorkeakoulussa. Hän on myös opiskellut teatteritiedettä Helsingin yliopistossa ja luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.