SIMPAUTTAJA TOI LIEKSAN TAIDEPALKINNON

4.1.2013

Lieksan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta päätti myöntää kokouksessaan 29.11. Lieksan kaupungin vuoden 2012 taidepalkinnon Lieksan Teatteriyhdistys ry:lle ja Vuonislahden Taitelijatalo ry:lle Simpauttaja-näytelmän esimerkillisestä toteuttamisesta. Vuonislahden Taiteilijatalo ry toimii kirjailija Heikki Turusen nimikkoseurana.

Lieksan Teatteriyhdistys ry ja Vuonislahden Taitelijatalo ry toteuttivat yhteistyössä Heikki Turusen Simpauttaja-teoksen teatteriesityksen vuosina 2011 ja 2012. Simpauttajan näki ja koki Vuonislahden kesässä lähes 10.000 teatterin ystävää.

 

Simpauttajan paluu kotikylälleen oli merkittävä tapaus pohjoiskarjalaisessa teatterikentässä. Turusen esikoisromaanin pohjalta dramatisoitua näytelmää on esitetty eri puolilla maata, mutta modernin maaseutukuvauksen klassikon kokeminen syntysijoillaan Vuonislahdessa nosti erittäin suuret ennakko-odotukset sekä katsojien että median parissa. Nämä odotukset täyttyivät ja ylittyivät Lieksan Teatterin taidokkaassa tulkinnassa, jonka pohjan loivat oivalliset näyttelijävalinnat sekä teatterilaisten vahva ja eläytyvä roolien tulkinta.

 

30-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna viettävä Lieksan Teatteri on valmistanut lähes 60 näytelmää pääasiassa kotikaupunkinsa katsojille. Näytelmien ohjauksesta ovat vastanneet eri ammattiohjaajat. Monipuolisia elämyksiä tarjonneet esitykset ovat syntyneet teatterin harrastajien monialaisesta yhteistyöstä, innostuneisuudesta ja vankkumattomasta päämäärätietoisuudesta. Huomionarvoista on ollut myös teatterilaisten sitkeys voittaa matkalla koettaneet vastoinkäymiset.

 

Lieksan Teatterin ja Vuonislahden Taitelijatalon yhteystyö alkoi Heikki Turusen käsikirjoittaman Olli Tiainen ─ Suomen sodan sankari -näytelmän kantaesityksestä Vuonis-rantateatterissa kesällä 2008. Näytelmä sai hyvän vastaanoton ja sitä esitettiin myös seuraavana kesänä.

 

Vuonislahden Taitelijatalon rooli esitysten tuottajana on ollut laaja-alainen ja monitahoinen; aina ideasta ja käsikirjoituksen tilauksesta (Olli Tiainen) käytännön järjestelyihin. Vuonislahden teatteritoiminnan ammattimaiset järjestelyt ovat saaneet runsaasti kiitosta. Erityisen vaikuttavaa on ollut Taitelijatalon koordinoima laaja-alainen kyläläisten ja eri yhdistysten yhteistyö tapahtumien toteuttamisessa. Simpauttajan esityksissä talkoolaisia oli näyttelijät mukaan lukien noin viitisenkymmentä esitysiltaa kohden.

 

Taitelijatalon rakentamisen ja teatteritoiminnan lisäksi vuonna 2005 perustetun Taitelijataloyhdistyksen kulttuuritoiminta on ollut laaja-alaista. Taitelijatalo on osallistunut aktiivisesti Vuonislahden alueen taidenäyttelyihin sekä Pielisen altaan symposiumin ja Pielinen Soi -kamarimusiikkifestivaalin konserttien järjestelyihin. Lisäksi yhdistys on tuottajana Heikki Turusen teksteihin pohjautuvassa ”Nainen tulee maakunnasta” -esityksissä.

Lieksan Teatterin ja Vuonislahden Taitelijatalon toteuttamat ja paikalliseen perinteeseen pohjautuvat teatteriesitykset on erinomainen esimerkki kulttuurimatkailun tuloksellisesta eri tahoja hyödyntävästä toteuttamisesta ja sen mahdollisuuksista Pielisen Karjalassa.

 

LIEKSAN KULTTUURITOIMI

Asko Saarelainen

rehtori