Larin-Kyöstin Hämeenlinna

7.10.2013


VTM, tietokirjailija Reima T.A. Luodon juhlakirja Larin-Kyöstin Hämeenlinna julkistettiin Hämeenlinnan Kaupunginkirjaston musiikkisalissa Lukiokatu 2 perjantaina 11.10.2013

Larin-Kyöstin Hämeenlinna

 

Kyösti Larsson eli Larin-Kyösti kuuluu kansalliskirjailijoidemme eturiviin siinä missä hänen koulutoverinsa Eino Leino tai kuka muu tahansa. Larin-Kyöstin runoja on sävelletty enemmän kuin kenenkään muun kotimaisen lyyrikon, ja elinaikanaan hän oli myös kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kirjailija.

Kaikesta huolimatta hän on jäänyt muiden katveeseen, ei vähiten Eino Leinon.

Tietokirjailija, VTM Reima T.A. Luoto - Larin-Kyöstin myöhäinen koulutoveri Hämeenlinnan lyseosta - on tutkinut runoilijan elämää sen lapsuudesta ja nuoruudesta alkaen. Työn tuloksena ilmestyy nyt elämäkerrallinen teos Larin-Kyöstin Hämeenlinna.

Siinä Luoto kuvaa Larin-Kyöstin lapsuutta, kouluaikaa, ensi askelia runoilijan kivisellä polulla sekä Hämeenlinnan vuosia ja kaupunkia yleensä tuohon aikaan. Teoksen jälkimmäinen osa sisältää Larin-Kyöstin omia, jo aiemmin kerrottuja muisteluksia Hämeenlinnastaan ja aikalaisistaan. Mukana on myös tältä kaudelta kirjoitettuja runoja.

Teosta elävöittävät vanhat valokuvat, jotka kuvaavat Vanajaveden kaupunkia juuri sellaisena kuin runoilija sen päivittäin näki.

Reima T. A. Luoto toimii Larin-Kyöstin Seuran puheenjohtajana. Seura on mukana kirjaprojektissa, joka saanee joskus jatkokseen toisenkin osan (Larin-Kyöstin Oulunkylä).