Eino Leinon Vuodenaikarunot ilmestyneet

24.11.2020

Eino Leino, Vuodenaikarunot, koonnut Esko Piippo
Eino Leino, Vuodenaikarunot, koonnut Esko Piippo

Suomen kirjailijanimikkoseurojen puheenjohtaja Esko Piippo on koonnut Eino Leinon vuodenaikoja kuvaavia runoja omaksi kokoelmaksi. Kokoelma sisältää 81 runoa, jotka kuvastavat neljää vuodenaikaa Leinon tuotannossa.

  • Kävin läpi Leinon runotuotannon ja valikoin runoja neljän vuodenajan mukaan. Lisäksi olen löytänyt runoja, joita ei ole aikaisemmin painetuissa kokoelmien ulkopuolisissa kokoelmissa. Olen käynyt läpi suuren määrän Leinon ajan lehdistöä, joka on nyt digitaalisessa muodossa, ja löytänyt muutamia runoja, jotka Leinolta on unohtunut, kun hän on niitä aikoinaan luovuttanut niitä eri lehtiin, Piippo kertoo.

Leinon varsinaisten runokokoelmien ulkopuolelta olevia runoja on julkaistu Kirjokeppi –kokoelmassa (1949), Runot 2 (1985) ja Eino Leinon Varhaisrunoissa (2012). Vuodenaikarunoissa kadoksissa olleita runoja ovat mm. Tellervo ja Sureva suojelusenkeli.

Runot ovat kokoelmassa vuodenajoittain kronologisessa ilmestymisjärjestyksessä. Näin kokoelmassa on mukana Leinon varhaisrunojakin. Eino Leinoa on aina pidetty kesän lapsena. Se näkyy kyllä hänen runoissaankin. Talviset runot kuvastavat enemmän elämän pettymyksiä. Leino on runoissaan taitava siirtymään luonnon kuvista sisäisiin mielen tiloihin.

  • Kun ihmisinä eletään paljon vuodenaikojen rytmissä, ajattelin, että voisi olla lohdullista tavoittaa Leinon runoudesta niitä kuvia, joita vuodenaika luo ja usein myös mieleen tuo, toteaa kokoelman koostaja.

Eino Leino: Vuodenaikarunot, 81 runoa

Koonnut Esko Piippo

sivuja  n. 152

Kirjan hinta 25 € + postitusmaksut

Tilaukset: epiippo45@gmail.com

Kirjaa voi ostaa myös Adlibriksen nettisivujen kautta.