Eino Leinon ystäviä ja polveenpotkijoita

26.6.2022

Esko Piipolta ilmestyy kymmenes Leino-kirja

Ryhtyessäni tutkiskelemaan kirjailija Eino Leinon elämänvaiheita lähes parikymmentä vuotta sitten kiinnitin huomiota erilaisiin sattumuksiin, joita Leinolle oli tapahtunut elämänsä varrella. Löytyi paljon anekdoottimaista tarinaa, tallennettuna erilaisiin muistelmateoksiin ja sanomalehtiin, joita tavoitin Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistosta. Ne olivat eri henkilöiden kokemuksia Eino Leinosta. Näitä kokemuksia ihmiset olivat kirjanneet ylös, kun olivat muistelleet omaa elämäänsä, tai kun Eino Leinon elämä jollakin tavalla näkyi julkisuudessa.

Ryhdyin kokoamaan ja kirjoittamaan niitä ylös. Samanaikaisesti aloitin kronologian kokoamisen Eino Leinon elämästä (https://www.kainuuneinoleinoseura.fi/eino-leino/eino-leino-kronologia-1852-2021). Halusin tietää, mitä tämän merkittävän ihmisen elämässä oli tapahtunut. Kronologia on luettavissa Kainuun Eino Leino -seuran nettisivuilla.

 

EINO LEINON elämästä on kirjoitettu muutamia elämäkertoja. On L. Onervan , Hannu Mäkelän ja Panu Rajalan kirjoittamat kokonaiskuvaukset. Ne kuvaavat hyvin Eino Leinon elämän kokonaisuutta ja tuotantoa. Mutta on olemassa paljon myös subjektiivisia kokemuksia ja yksityiskohtia, jotka eivät mahdu kokonaiskuvauksiin. Niille annan tässä kirjassa tilaa. Lisäksi suosin helppolukuisuutta lyhyiden tarinoiden muodossa. Eino Leinon elämästä on monenlaisia kansanomaisia käsityksiä. Eino Leinon kotikylällä Paltaniemellä häntä pidettiin juoppona. Kansan suussa kulkeneet tarinat runoilijasta useimmiten vahvistivat tätä kuvaa.

Ei käy kieltäminen, etteikö Eino Leino olisi viihtynyt ravintolassa ja ollut loppuelämässään epäsäännöllisten elämäntapojen armoilla. Tämän kirjan tarinat saattavat vahvistaa tätä kuvaa. Ajoittain Eino Leino viihtyi ravintolaelämässä. Juuri näistä sosiaalisista tilanteista jäi paljon elämään ystävätarinoita, jotka siirtyivät suusta suuhun. Ikään kuin ravintolaelämän ja alkoholin kanssa vietetyn ajan vastapainona nostettiin esiin kirjailijan elämäntyötä.

Miten on mahdollista, että kirjailija, joka kuoli 48-vuotiaana, kirjoitti liki kahdeksankymmentä teosta, satoja sanomalehtiartikkeleita, käänsi teoksia vieraasta kielestä ja vaelsi kymmenen viimeistä vuotta kodittomana, olisi saanut sen aikaan, jos hän olisi ollut koko ajan humalassa? Miten se olisi voinut olla edes mahdollista? Oliko hän poikkeuksellinen lahjakkuus, nero?

 

EINO LEINO joutui kohtaamaan työssään myös ymmärtämättömyyttä ja vihamielisyyttä. Aluksi hänen kuvakieltään oli vaikea ymmärtää joidenkin arvostelijoiden mukaan. Arvosteluissa häntä moitittiin toistuvasti myös liiasta tuotteliaisuudesta. Erityisesti vuosien 1908–1921 välillä Leinoa vastaan käytiin pienimuotoista kulttuurisotaa, jossa haluttiin painaa tämän työtä ja merkitystä pimentoon. Tätä toimintaa on haluttu vähätellä, mutta se oli todellista.

Mielenkiintoisia Eino Leinon elämänpiirissä ovat vuosisadan alun pilalehdet, joita muutamia ilmestyi tekstein ja piirroskuvin. Ilmestyi Kurikka (1904–), Tuulispää (1903–), ruotsinkielinen Fyren (1898–), Ampiainen (1909–) ja Velikulta (1895–).

Aikansa julkkiksena Leino toimi sekä pilalehtien avustajana että pilojen kohteena teksteissä ja piirroksissa. Eino Leino saattoi pikaisesti kirjoittaa pienen runon pilalehteen saadakseen pienen taskurahan lehdeltä. Julkisuuden tapahtumat johtivat hänet joskus kuvattavaksi niiden piirroksissa. Hyvin usein häntä kommentoitiin teksteissä tietyissä lehdissä. Pilalehdet pyrkivät käsittelemään yhteiskunnan ja elämän ilmiöitä sekä julkisuuden henkilöitä huumorin keinoin. Joskus huumori kääntyi satiiriksi, jolloin siitä tuli hyökkäävää. Mutta huumorin tarkoitus oli virkistää, tervehdyttää, kasvattaa ja ehkä vaikuttaakin yhteiskunnan ilmapiiriin.

Luulen, että Eino Leino suhtautui suurella ymmärryksellä hänestä tehtyyn pilakuvaan. Olen saanut joitakin Leino-tarinoita ihmisiltä vuosien varrella. Kaikkien lähteistä ei ole säilynyt merkintää, mutta tässä yhteydessä lausun niistä kiitokseni.

Kirja sisältää 113 lyhyttarinaa Eino Leinon eri ikävaiheiden elämästä, 152 sivua. Kirjaa kuvittavat vuosisadan alun pilalehtien kuvat Eino Leinosta.  Kirjaa voi tilata: epiippo45@gmail.com. Kirjan hinta 25 €+postimaksu. 

 

Esko Piippo