F. E. Sillanpään erikoisraha julkaistiin

8.11.2013

F. E. Sillanpään erikoisraha julkaistiin

Suomen Rahapaja julkaisi maanantaina F. E. Sillanpään muistoksi lyödyn kahden euron erikoisrahan. Erikoisrahan liikkeellelaskua juhlistettiin Suomen Rahapajan tehtaanmyymälässä Vantaalla. Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson luovutti rahan F. E . Sillanpään lapsenlapsenlapselle, lastenkirjailija Silja Sillanpäälle.

Kukin euroja käyttävä maa saa laskea liikkeeseen kaksi kertaa vuodessa kahden euron erikoisrahan, jotka ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa.

- Suomi on päättänyt lyödä toisen rahan tapahtuman ja toisen merkkihenkilön kunniaksi. Suomen ainoa Nobel-kirjailija F. E .Sillanpää  on ansainnut oman rahansa, Paul Gustafsson kertoo.

Vuoden ensimmäinen kahden euron erikoisraha lyötiin Suomen valtiopäivien kunniaksi. Suomelle vuoden 1863 valtiopäivillä oli valtava merkitys, sillä niistä alkoi maamme säännöllinen valtiopäivätoiminta. Tuon vuoden jälkeen suomalaisilla oli vakiintunut mahdollisuus vaikuttaa oman maansa asioihin ja kehitykseen.

Erikoisraha kuvaa Sillanpään taata-hahmon. Suomen Rahapaja julkaisi tammikuussa Sillanpään muistoksi myös juhlarahan, jonka tunnuspuolella on sama kuva kuin kahden euron erikoisrahassa. Sillanpään on erikoisrahaan hahmotellut kuvanveistäjä Reijo Paavilainen. Juhlaraha on siitä erityinen, että sen ulkoasu muodostuu kahden eri taiteilijan visiosta. Juhlarahan suunnittelusta järjestettiin avoin kilpailu, ja juhlarahalautakunta näki kahden taiteilijan näkemyksen kuvaavan kansalliskirjailijaamme parhaiten. Juhlakolikon tunnuspuolella on sama Reijo Paavilaisen suunnittelema kasvokuva kuin kahden euron kolikoissa. Arvopuolelle on toteutettu Pekka Rytkösen näkemys maalaiselämän runollisesta puolesta.

Lisää aiheesta