F.E. Sillanpää

Perustettu 1975

Kotipaikka Hämeenkyrö

Jäsenmäärä 250

 

 

 

 

http://www.fesillanpaanseura.org/

F. E. Sillanpään Seura ry vaalii kirjailija F. E. Sillanpään kirjallista ja henkistä perintöä, ylläpitää ja virittää kiinnostusta hänen kirjallista tuotantoaan ja henkilöhistoriaansa kohtaan sekä tukee ja edistää F.E. Sillanpään henkilöstä ja tuotannosta aiheensa noutavaa taitellista ja tieteellistä toimintaa. Seura tukee ja harjoittaa myös yleisesti kulttuuritoimintaa Hämeenkyrössä ja laajemmalti.

Hämeenkyrön sillanpääläisen kulttuurimaiseman ja luonnonsuojelun arvojen vaaliminen ja kehittäminen ovat niin ikään osa seuran toimintaa.

Seuran kiinteistöt ja niiden hoito
F. E. Sillanpään Seura omistaa Hämenkyrössä kirjailijamuseoksi entisöidyn Töllinmäen, F. E. Sillanpään nuoruudenkodin ja hänen kirjallisen uransa alkupisteen, jossa hän kirjoitti muun muassa esikoisteoksensa Elämä ja Aurinko (1916). Seura huolehtii kiinteistön kunnosta ja pitää Töllinmäkeä kesäkauden avoinna matkailijoille.

F. E. Sillanpään alkuperäinen Nobel-mitali on seuran omistuksessa.

 

 

Toiminta
F. E. Sillanpään Seura järjestää yleisölle avoimia kirjallisia ja muita kulttuuritilaisuuksia, joista esimerkkeinä mainittakoon seuraavia: kirjailijatapaamisia hämeenkyrön kirjastossa 2-3 kertaa vuodessa yhteistyössä Hämeenkyrön kirjaston ja kunnan sivistyspalvelujen kanssa, kirjallinen tai vastaava seminaari Hämeenkyrössä noin joka kolmas vuosi, ohjelmallinen joulukahvitilaisuus aiheeseen sopivassa ympäristössä ja ohjelmallinen Kesäpäivä Töllimäessä. Seuran maaliskuiseen vuosikokoukseen voi liittyä yleisölle avoin esitelmätilaisuus. Kulttuurimatkoja seura järjestää 1-2 toimintakauden aikana. Helsingin seudun jäsenille seura järjestää kirjallisen illan toimikaudessa.

Seura on osallistunut hämeenkyröläisen Myllykolun kesäteatterin toimintaan koko teatterin 40-vuotisen historian ajan.

Suomen Rahapajan ja F. E. Sillanpään Seuran edustusta erikoisrahan luovutustilaisuudessa. Vas. Rahapajan viestintä- ja markkinointisuunnittelija Katriina Holm, F. E. Sillanpään Seuran varapuheenjohtaja Panu Rajala ja Marja Norha, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson, F. E. Sillanpään Seuran jäsen Silja Sillanpää, juhlavuoden projektipäällikkö Vilja Pylsy, johtokunnan jäsenet Kristiina Haavisto ja Maija Kangaslahti-Leppä, nettivastaava Pertti Haavisto ja Simo Leppä.
Kuva: Eero Pylsy
Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson luovuttaa F. E. Sillanpää erikoisrahan Silja Sillanpäälle.
Kuva: Eero Pylsy

F. E. Sillanpään erikoisraha julkaistiin

Sillanpään erikoisraha

 

Suomen Rahapaja julkaisi maanantaina F. E. Sillanpään muistoksi lyödyn kahden euron erikoisrahan. Erikoisrahan liikkeellelaskua juhlistettiin Suomen Rahapajan tehtaanmyymälässä Vantaalla. Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson luovutti rahan F. E . Sillanpään lapsenlapsenlapselle, lastenkirjailija Silja Sillanpäälle.

Kukin euroja käyttävä maa saa laskea liikkeeseen kaksi kertaa vuodessa kahden euron erikoisrahan, jotka ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa.

- Suomi on päättänyt lyödä toisen rahan tapahtuman ja toisen merkkihenkilön kunniaksi. Suomen ainoa Nobel-kirjailija F. E .Sillanpää  on ansainnut oman rahansa, Paul Gustafsson kertoo.

Vuoden ensimmäinen kahden euron erikoisraha lyötiin Suomen valtiopäivien kunniaksi. Suomelle vuoden 1863 valtiopäivillä oli valtava merkitys, sillä niistä alkoi maamme säännöllinen valtiopäivätoiminta. Tuon vuoden jälkeen suomalaisilla oli vakiintunut mahdollisuus vaikuttaa oman maansa asioihin ja kehitykseen.

Erikoisraha kuvaa Sillanpään taata-hahmon. Suomen Rahapaja julkaisi tammikuussa Sillanpään muistoksi myös juhlarahan, jonka tunnuspuolella on sama kuva kuin kahden euron erikoisrahassa. Sillanpään on erikoisrahaan hahmotellut kuvanveistäjä Reijo Paavilainen. Juhlaraha on siitä erityinen, että sen ulkoasu muodostuu kahden eri taiteilijan visiosta. Juhlarahan suunnittelusta järjestettiin avoin kilpailu, ja juhlarahalautakunta näki kahden taiteilijan näkemyksen kuvaavan kansalliskirjailijaamme parhaiten. Juhlakolikon tunnuspuolella on sama Reijo Paavilaisen suunnittelema kasvokuva kuin kahden euron kolikoissa. Arvopuolelle on toteutettu Pekka Rytkösen näkemys maalaiselämän runollisesta puolesta.

Elämä  ja aurinko kosketti

Silja Sillanpää kertoo, että isoisoisän kuva kahden euron kolikossa tuntuu hienolta ja rahan vastaanottaminen on suuri kunnia.

Sillanpään mukaan F. E. Sillanpäätä ei ole mitenkään erityisesti nostettu perhepiirissä esiin.

- F.E. on meille yksi sukulainen muiden joukossa, kuten muutkin suvun esi-isät ja esiäidit.

Sillanpään perheessä arvostetaan kirjallisuutta ja se on tärkeä osa arkea. F. E. Sillanpään romaaneista lempiteoksekseen Silja sanoo Elämän ja auringon. Kesällä 1992 Myllykolun kesäteatterissa esitettiin Panu Rajalan sovittama näytelmä samaan romaaniin perustuen. Silja Sillanpää näytteli tuolloin toista naispääosaa Lyyliä.

- Elämä ja aurinko perustuu nuoruuden kokemuksiin. Teos kosketti, sillä kävin nuoruudessani läpi samoja asioita, mitä Lyyli koki kirjassa ja näyttämöllä.

Sillanpää työstää Alma Rajalan kanssa alakouluikäisille suunnattua nukketeatteriesitystä, jonka pääaiheena on kirjoittaminen ja luova työ. Esitys liittyy F. E. Sillanpäähän ja sen nimenä on Eemeli ja aurinko. Ensi-ilta on alkuvuonna.

Suomen Rahapaja myy kahden euron kolikoita verkkokaupassaan. Erikoisrahan voi saada hyvällä onnella vaihtorahana.

F.E. Sillanpään merkitys eri sukupolville

 

Nobel-kirjailijamme F.E. Sillanpään syntymästä tulee 125 vuotta tänä syksynä. Juhlavuoden kunniaksi Uniklubi -yhtyeen Jussi Selo on kirjoittanut Nuorena Nukkunut -kappaleen, jonka ensiesitys kuultiin Aamu-tv:ssä. Studiossa F.E. Sillanpäästä Selon ohella oli saapunut keskustelemaan kirjaillisuudentutkija ja F.E.Sillanpää-seuran varapuheenjohtaja Panu Rajala.

Juhlavuosi näkyi Ylen Aamutv:ssä http://yle.fi/uutiset/fe_sillanpaan_merkitys_eri_sukupolville/6797549