Ilmari Kianto

Ilmari Kianto -seura ry

 

Perustettu 1984

Kotipaikka Suomussalmi

Jäsenmäärä n. 100
 

Yhteystiedot

 

puheenjohtaja Vesa Rannikko

ravintolaseurahuone(ät)gmail.com

050-536 9476

 

varapuheenjohtaja Seppo Kämäräinen

seppomatti.kamarainen(ät)outlook.com

 

sihteeri Alpo Rissanen 

aorissanen(ät)gmail.com

 

Muut johtokunnan jäsenet: 

Pauli Jylhänkangas

Elina Falck

Anna-Leena Rauhala

Erkki Romppainen

Sirkku Kianto

www.kianto.org

Uusin jäsenkirje

Ilmari Kinto 150-vuotta tapahtuma Kansallisteatterissa 13.5.2024/ Lunasta liput

Ilmari Kianto (1874‒1970) on yksi suomalaisen kirjallisuudenhistorian värikkäimmistä henkilöistä. Kun hänen syntymästään tulee tänä keväänä kuluneeksi 150 vuotta, on aika juhlistaa Iki-Kiantoa tuomalla esiin hänen työtään ja elämänvaiheitaan

Ainutkertainen Ilmari Iki-Kianto 150 vuotta -tapahtuma Pienellä näyttämöllä 13.5. Kolmiosainen tapahtuma alkaa tunnin dokumenttielokuvalla kirjailijasta. Väliajan jälkeen Liisamaija Laaksonen esittää Kiannon runoja. Seuraavana vuorossa on paneelikeskustelu, joka käsittelee Kiannon ajan suomalaista kulttuuria, taidetta ja kirjallisuutta.

Lue lisää ja osta liput https://www.kansallisteatteri.fi/…/ilmari-iki-kianto-150…

 

Ilmari Kiannon 150-vuotisjuhlavuosi

Suomen kirjallisuuden suuren vaikuttajan Ilmari Kiannon 150-vuotisjuhlaa juhlitaan monipuolisesti vuoden 2024 aikana. Juhlavuoden tapahtumat tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua Kiantoon ja hänen perintöönsä.

Juhlavuoden järjestämisestä vastaavat Suomussalmen kunta, Kainuun liitto ja Ilmari Kianto -seura. Yhteistyö näiden tahojen välillä on mahdollistanut laajan ja monipuolisen ohjelmiston, joka kattaa erilaiset tapahtumat seminaareista kulttuuritapahtumiin. Suomussalmen kunta on ylpeä voidessaan isännöidä juhlavuotta, ja Kainuun liitto on antanut merkittävän panoksensa juhlavuoden toteuttamiseen alueella. Ilmari Kianto -seura puolestaan on toiminut aktiivisesti varmistaen, että juhlat kunnioittavat Kiannon perintöä ja tarjoavat unohtumattoman kokemuksen osallistujille. Seura toteuttaa myös laajan kattauksen omia juhlavuoden tapahtumia, joihin pääset tutustumaan osoitteessa www.ilmarikianto.fi

Juhlavuoden kunniaksi julkaistun "Ilmari Kiannon kootut runot" on toimittanut Ilmarin tytär Raija-Liisa Kianto. Teos tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Kianton runotuotantoon sisältäen kaikki seitsemän julkaistuansa runoteostaan. Runot ovat peräisin ajalta, jolloin Suomi oli vielä Venäjän vallan alaisuudessa, ja Kianto oli alle 34-vuotias. Raija-Liisa Kianto kuvailee kokoelman tarjoavan syvällisen läpileikkauksen runoilijan kehityksestä nuoresta, ujosta haaveilijasta rohkeaksi totuudenetsijäksi. Runot heijastavat nuoren runoilijan vaatimusta oikeudesta, vapaudesta ja suomen kielen elintilasta sorretulle kansalle.

Toukokuussa julkaistava Kianto-äänite, "Hämyn lapsi", tuo yhteen 25 Kianton runoa. Äänitteen luoja, Liisa Vähäsarja, on tehnyt merkittävää työtä kootessaan yhteen palan kulttuuriperintöä. Äänite tarjoavaa kuulijoilleen ainutlaatuisen musiikillisen matkan Kianton runomaailmaan, ja se täydentää juhlavuoden tapahtumakokonaisuutta. Mukana äänitteellä mm. Hedvig Paulig, sopraano; Juha Kotilainen, baritoni ja Liisa Vähäsarja, piano. Juhlavuoden äänite julkaistaan juhlakonsertissa Suomussalmen kirkossa 3.5.2024 klo 19.

Näiden julkaisujen kautta juhlistetaan Ilmari Kianton perintöä kirjallisesti ja musiikin keinoin, tuoden esiin hänen vaikutustaan suomalaiseen kulttuuriin ja kirjallisuuteen. Tiedot julkaisujen saatavuudesta ja julkaisutilaisuuksista päivitetään juhlavuoden verkkosivustolle ja Ilmari Kianto -seuran verkkosivuille.

Juhlaseminaari 3.-5.5.2024. Karhulanvaaran koulu, Suomussalmi

Viikonlopun mittaisessa seminaarissa ovat mukana mm. Teemu Keskisarja, Juha Hurme ja Helena Hyöty. Perjantaina alkavan juhlaseminaarin yhteydessä julkistetaan juhlavuoden äänite juhlakonsertilla Suomussalmen kirkossa klo 19.

Kianto-kvartetti ja lukuisat kiinnostavat seminaaripuhujat kutsuvat mukaansa lauantaina seminaariin. Juhlaseminaari Karhulanvaaralla huipentuu ainutlaatuiseen Kiantoteemaiseen päätöspuheenvuoroihin. Viikonloppu tarjoaa syvällisen sukelluksen Ilmari Kiannon elämään ja tuotantoon.

Viikonlopun ohjelmaa täydentävät herkulliset Kianto-teemaiset kahvit ja lounaat, joiden aikana osallistujilla on tilaisuus rentoutua, nauttia paikallisista herkuista ja jakaa ajatuksiaan seminaarin annista.

Syntymäpäiväjuhla ja patsasjuhla 7.5.2024 Jalonniemi, Suomussalmi

Juhlaohjelma julkaistaan myöhemmin.

Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahaston vuosijuhla 7.5.2024. Ruukinkankaan koulu, Suomussalmi

Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahaston vuosijuhlassa muistamme 150-vuotista Kiantoa. Juhlaohjelma julkaistaan myöhemmin.

Kansanjuhla 30.6.2024. Kaunisniemen kesäteatteri, Suomussalmi

30.6.2024 Suomussalmen kesäteatterilla nähdään musiikkinäytelmä Pulkkilan pappilasta Nietussaaren rauhaan, joka kuvaa kattavasti Kiannon elämän vaiheet aina syntymästä kuolemaan.

Muut tapahtumat:

10.3.2024: Turjanlinnan poropäivät Turjanlinnan alueella

2.5.2024: Suuri valokuvanäyttely ja Kianto-näyttely pääkirjastossa

6.5.2024: Ilmari Kianto-seuran 40-vuotisjuhlailtamat Seurahuoneella

13.6.2024: Opastettu retki Kianta-laivalla Kirkkosaareen

27.6.2024: Opastettu retki Postineidin maisemiin

7.7.2024: Yöpurjehtija -konsertti Rimpilän koululla

10.7.2024: Opastettu retki Kianta-laivalla Kirkkosaareen

17.7.2024: Opastettu retki Postineidin maisemiin

25.8.2024: Kiannon Talvisota -päiväkirjat ja yhteislaulutilaisuus

Seuraa tapahtumia verkossa: www.suomussalmi.fi/kianto150 ja www.ilmarikianto.fi

Tervetuloa Suomussalmelle viettämään Kiannon juhlavuotta!

YÖPURJEHTIJA -

Kiannon nuoruuden runoja uusin sävelin sekä tarinointia kirjailijamestarin vaiherikkaasta elämästä. Sävellykset Vesa Rannikko, runot Ilmari Kianto(Calamnius), kappaleiden sovitukset Vesa Rannikko ja Laura Matilainen.

Esiintyjinä Vesa Rannikko kitara ja laulu, Laura Matilainen piano, viulu ja laulu. Esityksen kesto on n. 1,5, tuntia ja se sisältää myös kuvia Kiannon elämän varrelta. 

Konserttia tullaa esittämään juhlavuoden aikana useissa eri paikoissa eri muodoissaan. 

Yhteystiedot: 

puheenjohtaja Vesa Rannikko

ravintolaseurahuone(ät)gmail.com

050-536 9476

 

 

 

 

Raija-Liisa Kiannosta Kianto-seuran kunniajäsen, juhlavuosi lähestyy 2024

 

Raija-Liisa Kianto on saanut Ilmari Kianto -seuran kunniajäsenyyden ansioistaan isänsä, kirjailija Ilmari Kiannon perinnön vaalijana ja monipuolisena kulttuurivaikuttajana.

Seuralla on tähän saakka ollut vain yksi kunniajäsen, Kyllikki Suopelto .

Raija-Liisa Kianto oli perustamassa Suomussalmella kotipaikkaansa pitävää Ilmari Kianto -seuraa vuonna 1984.

Hän on toimittanut yli 20 vuotta julkaisuja ja aineistoja, muun muassa Kianto-kalenteria eri teemoilla sekä joitakin isänsä käsikirjoituksia kirjoiksi.

Raija-Liisa Kianto on myös julkaissut pari omaakin Kianto-kirjaa, kuvateoksen Nälkämaan keisari (Otava) ja kokoomateoksen Ilmari Kiannon Vienan Karjala (Otava).

Nyt hänellä on valmiina materiaali Kianto-juhlavuoden 2024 juhlakirjaan Isäni kootut runot , joka sisältää hänen isänsä seitsemän eri runokirjaa kokonaisuudessaan. Tekeillä on myös Kianto-näyttely juhlavuoden kesäksi. (Kainuun Sanomat)

Ilmari Kiannon patsas Suomussalmella 

 

Patsaan vihkiäiset oli suuri tapahtuma 4.8.1974, jolloin Tasavallan presidentti Urho Kekkonen piti puheen ihailemansa kirjailijan juhlassa. Kiannonpuistossa Ämmänsaaren taajamassa  oli tuolloin väkeä tuhatmäärin. Korpikirjailija Kianto 1974-1970) olisi tuolloin ollut 100-vuotias.

 

Kuvanveistäjä Kain Tapperilta tilattua patsasta varten oli kerätty 100.000 markkaa ja patsas siirrettiin sittemmin 1998 huonosti  näkyvästä Kiannonpuistosta Jalonniemen rantaan, jossa se on lähempänä viitostietä ajavia turisteja, vaikka koivut sen jo siinäkin kohta peittävät näkyvistä. Patsaan paikka tuntuu kuntalaisten keskuudessa olevan kestopuheenaihe, onkin ehdotettu että patsas pitäisi sijoittaa pyörille. Vappuna kivinen kirjailija  on toisinaan saanut ylioppilaslakin päähänsä, jonakin yön hetkenä  tyhjän likööripullon käteensä.

 

 

Ilmari Kianto –seura juhlisti patsaan 35-vuotispäivää patsastilaisuudella ja laivaristeilyllä.

Seuran puheenjohtaja Aili Maijanen toivotti vieraat tervetulleiksi.  Kekkosen näköinen seuran johtokunnan jäsen Lassi With piti Kekkosen alkuperäisen puheen uudelleen noin 70 juhlavieraalle, Jalon laulajat hoiti musiikkipuolen ja juhlaa seuranneella laivaristeilyllä paikalliset Kianto-tuntijat Helinä Romppanen ja Raija-Liisa Kianto kertoivat Kiannon elämästä ja maisemista. Luontoäiti hymyili lempeästi kaiken iltaa, tuulikin nukkui.