Ilmari Kianto

Ilmari Kianto -seura ry

 

Perustettu 1984

Kotipaikka Suomussalmi

Jäsenmäärä n. 100
 

Yhteystiedot

 

puheenjohtaja Vesa Rannikko

ravintolaseurahuone(ät)gmail.com

050-536 9476

 

varapuheenjohtaja Seppo Kämäräinen

seppomatti.kamarainen(ät)outlook.com

 

sihteeri Alpo Rissanen 

aorissanen(ät)gmail.com

 

Muut johtokunnan jäsenet: 

Pauli Jylhänkangas

Elina Falck

Anna-Leena Rauhala

Erkki Romppainen

Sirkku Kianto

 

 

 

www.kianto.org

Uusin jäsenkirje

 

Raija-Liisa Kiannosta Kianto-seuran kunniajäsen, juhlavuosi lähestyy 2024

 

Raija-Liisa Kianto on saanut Ilmari Kianto -seuran kunniajäsenyyden ansioistaan isänsä, kirjailija Ilmari Kiannon perinnön vaalijana ja monipuolisena kulttuurivaikuttajana.

Seuralla on tähän saakka ollut vain yksi kunniajäsen, Kyllikki Suopelto .

Raija-Liisa Kianto oli perustamassa Suomussalmella kotipaikkaansa pitävää Ilmari Kianto -seuraa vuonna 1984.

Hän on toimittanut yli 20 vuotta julkaisuja ja aineistoja, muun muassa Kianto-kalenteria eri teemoilla sekä joitakin isänsä käsikirjoituksia kirjoiksi.

Raija-Liisa Kianto on myös julkaissut pari omaakin Kianto-kirjaa, kuvateoksen Nälkämaan keisari (Otava) ja kokoomateoksen Ilmari Kiannon Vienan Karjala (Otava).

Nyt hänellä on valmiina materiaali Kianto-juhlavuoden 2024 juhlakirjaan Isäni kootut runot , joka sisältää hänen isänsä seitsemän eri runokirjaa kokonaisuudessaan. Tekeillä on myös Kianto-näyttely juhlavuoden kesäksi. (Kainuun Sanomat)

Ilmari Kiannon patsas Suomussalmella 

 

Patsaan vihkiäiset oli suuri tapahtuma 4.8.1974, jolloin Tasavallan presidentti Urho Kekkonen piti puheen ihailemansa kirjailijan juhlassa. Kiannonpuistossa Ämmänsaaren taajamassa  oli tuolloin väkeä tuhatmäärin. Korpikirjailija Kianto 1974-1970) olisi tuolloin ollut 100-vuotias.

 

Kuvanveistäjä Kain Tapperilta tilattua patsasta varten oli kerätty 100.000 markkaa ja patsas siirrettiin sittemmin 1998 huonosti  näkyvästä Kiannonpuistosta Jalonniemen rantaan, jossa se on lähempänä viitostietä ajavia turisteja, vaikka koivut sen jo siinäkin kohta peittävät näkyvistä. Patsaan paikka tuntuu kuntalaisten keskuudessa olevan kestopuheenaihe, onkin ehdotettu että patsas pitäisi sijoittaa pyörille. Vappuna kivinen kirjailija  on toisinaan saanut ylioppilaslakin päähänsä, jonakin yön hetkenä  tyhjän likööripullon käteensä.

 

 

Ilmari Kianto –seura juhlisti patsaan 35-vuotispäivää patsastilaisuudella ja laivaristeilyllä.

Seuran puheenjohtaja Aili Maijanen toivotti vieraat tervetulleiksi.  Kekkosen näköinen seuran johtokunnan jäsen Lassi With piti Kekkosen alkuperäisen puheen uudelleen noin 70 juhlavieraalle, Jalon laulajat hoiti musiikkipuolen ja juhlaa seuranneella laivaristeilyllä paikalliset Kianto-tuntijat Helinä Romppanen ja Raija-Liisa Kianto kertoivat Kiannon elämästä ja maisemista. Luontoäiti hymyili lempeästi kaiken iltaa, tuulikin nukkui.