Väinö Linna

 

 

Perustettu 1977

Kotipaikka Urjala

Jäsenmäärä 175

 

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Heidi Rytky
040 900 6641

heidi.rytky@mobilia.fi


Sihteeri Sirpa Ikonen

toimisto@vainolinnanseura.fi

http://www.vainolinnanseura.fi/

 

 

Väinö Linnan seura ry on perustettu Urjalassa nimikkokirjailijansa syntymäpäivänä 20.12.1977. Seuran tarkoituksena on Väinö Linnan henkilöön ja tuotantoon kohdistuvan mielenkiinnon ja harrastuksen herättäminen ja edistäminen, Väinö Linnan elämään ja teoksiin liittyvien muistojen ja muun aineiston kokoaminen ja vaaliminen; Väinö Linnan henkilön ja tuotannon innoittaman ja muun suomalaisen luovan kirjallisuuden ja taiteen tukeminen sekä siihen liittyvän tutkimustoiminnan edistäminen; kaikkinaisen urjalalaisen kulttuurityön vaaliminen ja edistäminen.

Seuran perustamiskokoukseen kutsuttiin silloisen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jaakko Syrjä, professori Yrjö Varpio, lääninkouluneuvos Esko Kangas, taiteilija Veikko Sinisalo ja silloinen lääninkirjailija Väinö Kirstinä. Urjalan kunnan edustajina olivat kunnanjohtaja Arvo Lehto, valtuuston puheenjohtaja Seppo Pirhonen, koulutoimenjohtaja Erkki Rautava, kansalaisopiston rehtori Aulis Ruuska, taideasiamies Ritva Vehviläinen ja lasinsulattaja Einari Vähä-Touru. Kirjailija Linna suhtautui seuran perustamiseen luonteelleen tyypillisesti, vaatimattomasti:

- Seuran perustamisajatus on imarteleva, mutta toisaalta se saattaa hämilleen. Itsekeskeisyydestäni huolimatta en usko olevani se henkilö, jonka nimelle perustetaan seura. Tietysti voidaan mennä sen ulkopuolelle ja ajatella objektiivisesti, että maalaispitäjälle on hyväksi kerätä ihmisiä tämän seuran piiriin. (Urjalan Sanomat 24.11.1977)

Tällä hetkellä seuraan kuuluu noin 170 jäsentä. Puheenjohtajana toimii FL, lehtori Anneli Niinimäki ja varapuheenjohtajana museonjohtaja Heidi Rytky. Sihteerinä toimii Reetta Naumanen. Väinö Linnan seuraan voi liittyä jäseneksi ottamalla yhteyttä seuran sihteeriin.
 

 

 

 

 

Seuran jäsenmaksu on  25 € , opiskelijat 5 €. Tilinumero FI72 5488 6020 0112 32

MUSEONJOHTAJA HEIDI RYTKY VÄINÖ LINNAN SEURAN JOHTOON

 

Väinö Linnan seura ry valitsi vuosikokouksessaan seuran hallituksen puheenjohtajaksi FM, museonjohtaja Heidi Rytkyn. Puheenjohtaja valitaan kolmivuotiskaudeksi. Rytky (s. Koivula) on kuulunut Väinö Linnan seuran hallitukseen vuodesta 2009. Vuosina 2005—2007 hän työskenteli Pentinkulman päivät -kirjallisuustapahtuman toiminnanjohtajana. Rytky on laatinut myös historiikin Pentinkulman perilliset. Väinö Linnan seura 1977—2007 (WSOY), joka julkaistiin vuonna 2007. Toiminnanjohtajan tehtävästä Heidi Rytky siirtyi Urjalan Sanomien päätoimittajaksi, ja vuodesta 2012 lähtien hän on johtanut Kangasalla sijaitsevaa valtakunnallista auto- ja tieliikenteen alan erikoismuseota Mobiliaa.

 

Väinö Linnan seuran hallitukseen kuuluvat myös professori Mari Hatavara, kirjailija Johanna Hulkko, näyttelijä Ahti Jokinen, eläkeläinen Eino Kajava, kirjailija Anneli Kanto, varatuomari Johannes Koskinen, sähköasentaja Reijo Kuljuntausta, FT Maria S. Laakso, FM Simo Laitakari, kirjallinen tuottaja Lari Mäkelä, terveydenhoitaja Kirsti Niemistö, FT Anneli Niinimäki, FT Outi Oja, yrittäjä Päivi Rantala, FT Mikko Turunen ja yrittäjä Paula Virtanen. Asiantuntijajäseninä hallituksen toimintaan osallistuvat Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala ja sivistystoimenjohtaja Juha Salo. Seuran sihteerinä jatkaa Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Laura Jänisniemi. Hallitus valitsee varapuheenjohtajan keskuudestaan.

 

Väinö Linnan seuran näkyvin toimintamuoto on Pentinkulman päivät -kirjallisuustapahtuma, jonka seura järjestää yhteistyössä Urjalan kunnan kanssa. Tänä vuonna teemana on Kauhun paikkoja ja tapahtumapäivät 30.7.—7.8.

 

Lisätiedot:
Laura Jänisniemi, laura.janisniemi@urjala.fi, p.050 371 7467
www.vainolinnanseura.fi
www.pentinkulmanpaivat.fi