Eino Leino

Kainuun Eino Leino -seura

 

Perustettu 1974

Kotipaikka Kajaani

Jäsenmäärä 41

 

Yhteystiedot ja jäseneksi liittyminen:

 

puheenjohtaja Maarit Tartia-Kallio

maarittartia@gmail.com

044-506 5056

 

sihteeri

Ella Lukkari

ellariinakarital@gmail.com

044-320 0893

 

jäsensihteeri Simo S. Soininen

soininensimo@gmail.com

050-325 2720

http://www.kainuuneinoleinoseura.yhdistysavain.fi

Seuran tehtävä ja tarkoitus:

  • tekee tunnetuksi Eino Leinon tuotantoa ja elämäntyötä
  • saattaa tunnetuksi Kainuuta Eino Leinon syntymämaakuntana
  • elvyttää Eino Leinon tuotannon esittämistä, tutkimista ja julkaisemista
  • tukee erityisesti kainuulaisten kirjailijoiden ja taitelijoiden työskentelyä yhteistyössä muiden järjestöjen ja yhteisöjen kanssa
  • on mukana kehittämässä Eino Leino -talon toimintaa Kajaanin Paltaniemellä
  • järjestää omia kulttuuritilaisuuksia ja osallistuu kulttuurijärjestöjen yhteisesiintymisiin
  • järjestää vuosittain Eino Leinon päivänä 6.7. Leino-aiheisen juhlatilaisuuden ja heinäkuun puolivälissä Kajaanin Paltaniemellä Eino Leino -talon kirjapäivät

Toimintansa rahoittamiseksi Seura myy mm. Leino –paitoja, postikortteja, Leino –tulitikkuja, julkaisuja, kirjanmerkkejä, videoita ja Eino Leinoon liittyvää antikvariaattikirjallisuutta.

Eino Leino -talo on Eino Leinon synnyinkodin mukaan rakennettu perinnetalo Kajaanin Paltaniemellä. Kesäisin talossa on kesäkahvio ja kesäteatteri.

www.einoleinotalo.fi

Facebook: Eino Leino -talo

Facebook: Paltaniemen teatteri

www.paltaniementeatteri.fi

Sähköposti: einoleinotalo@gmail.com/ puhelin 045-8849350 (varaukset)

 

Kainuun Eino Leino -seuran syyskokous

Kainuun Eino Leino -seuran syyskokous pidetään sunnuntaina 21.11.2021  Eino Leino -talossa kello 13 lähtien. Käsitellään syyskokouksen asiat eli toiminta- ja taloussuunnitelma vuodelle 2022 ja seuran puheenjohtajan ja johtokunnan jäsenten valinta.

Toimintasuunnitelma on seuran sivuilla: www.kainuuneinoleinoseura.fi

Kahvitarjoilu.  Tervetuloa!

Kahvikonsertti "Huilun helinää"

Kokouksen jälkeen kello 15 lähtien on kahvikonsertti "Huilun helinää", jossa esiintyvät Annina Witick ja Salla Savonlahti huilu ja Anna-Maria Viikilä piano. Konsertti on maksullinen; 20 euroa, seuran jäsenille 10 euroa.

Liput voi ostaa myös ennakkoon https://holvi.com/shop/rauniokaupunki/. Seuran jäsen saa alennuksen  kirjoittamalla  sanan Jasenlippu (ilman ä-kirjainta) kohtaan Onko Sinulla alennuskoodi, jolloin lipun hinta muuttuu automaattisesti 10 euroksi.

Lipun hintaan sisältyy kahvi ja leivonnainen.

Järjestäjänä Kainuun Eino Leino -seura

SUOMI 100 muistolaatta Eino Leinolle

Näin itsenäisyyden juhlavuotena on arvokasta kunnioittaa itsenäisyyden luojia. Tuusulan kulttuuriyhteisölle kuuluu tästäkin kunniaa.  Kotiseutuharrastajana sain olla paikalla 23.11. talvisessa säässä Jokelan asemalla, jossa Eino Leinon muistopäivänä aseman seinälle paljastettiin muistolaatta.

 

Kuvassa laatan puuhamies Antti Honkonen Jokelasta ja Tuusulan kunnan edustaja Jaana Koskenranta

Kulttuuria edustivat Jokelan koulun 7-luokkaisten oppilaskuoron esittämänä Nocturne. ”Musteen” runoja lausui tällä kertaa näyttelijä Veikko Honkanen. Hieno oli tunnelma ja tilaisuuden arvoa kohotti Eino Leino- seuran puheenjohtaja Esko Piipon puhe.

Tuusulan oma aarre Jaana Koskenranta kertoi paljastuksessa hauskasti. Olevansa otettu saatuaan kunniatehtävän tuurata pormestaria ja olla seuraavana Leino-laatan paljastaja presidentin jälkeen. Presidentti Kekkonen on nimittäin paljastanut Eino Leinon muistolaatan Roomassa. Sielläkin Leino on kortteeria pitänyt.

Viimeinen kortteeri kirjattomalla ja karjattomalla Suomen Runoruhtinaalla oli Nuppulinnassa, nykyisessä Tuusulassa. Jokelan asemalta lähti viimeinen matka. Lainaan Tuusula-Seuran Suomi 100 aikakirjasta:

 ”Leinon kuolema herätti koko yhteiskunnan. Suojeluskuntien ylipäällikkö Lauri Malmberg järjesti juhlavan ruumissaaton tammiarkussa Riitahuhdasta Jokelan asemalle. Suojeluskuntalaisten rivistö valkeine käsivarsinauhoineen, lippuineen osoittamassa kunnioitusta vainajalle, hevoset rekineen matkalla halki lumen Jokelan asemalle, kohti Helsinkiä. Valtiollisiin hautajaisiin 16.1. Helsingin Vanhassa kirkossa osallistui koko tasavallan korkein johto ja tuhatmäärin ihmisiä hautaukseen Hietaniemessä.”

Tuusulan kunnan ja Tuusula-Seuran puolesta Esko Piipolle luovutettiin kiitoksena uusin aikakirja ja muille mainituille Rantatien kotiseutupolku. Niissäkin on Eino Leino vahvasti esillä.

Kotiseutuharrastaja

Heikki Simola

Tuusula

Taiteemme

Eino Leino

Olkohon taiteemme niinkuin tammi,
tuuhealehtinen, lempeä puu,
olkohon niinkuin kartanon koivu,
varjoisa, vilpas, juurella jonka
maamiehen murheet unhottuu.

Olkohon taiteemme niinkuin meri,
syvä, mut päilyvä pinnaltaan,
olkohon niinkuin kunnahan lähde,
vuoresta tullut, vuoresta viepä,
kantava laaksohon kauneuttaan.

Olkohon taiteemme niinkuin taivas,
siintävä, soiluva, tähtinen, sees.
olkohon niinkuin nouseva päivä
metsien päällä, järvien päällä,
kun sinä kaiutat kantelees!

1897