Joel Lehtonen

” ...tänne synnyinmailleen oli hän jälleen painuva, se oli ottava hänet vastaan kuin hellä äiti, sinne hän oli menevä, kauas vihannoivaan, visertävään metsään ... Kukaan ei häntä sieltä löytäisi; hän puikahtaisi takaisin luontoon, josta oikku oli viskannut hänet muualle.”

- kerran kesällä, 1917

Joel Lehtosen seura ry

 

Perustettu 27.11.2010

Kotipaikka Savonlinna

Jäsenmäärä 120

Seuran tarkoituksena on ylläpitää, tukea ja kehittää kirjailija Joel Lehtosen luomaa kulttuuriperintöä, edistää tietoa kirjailijan persoonasta ja tuotannosta sekä elvyttää Putkinotkon miljöö kansalliskirjailijan ansaitsemaan arvoon.

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta Joel Lehtosen Kerran kesällä -romaanin ilmestymisestä. Seuran ohjelmassa on tuttuun tapaan 13.7. Joelin päivä ja marraskuussa kirjallinen tapahtuma Lehtosen syntymäpäivän tienoilla. Seura on mukana myös Savonlinnassa Pyhän Olavin päivän juhlinnassa 29.7. Putkinotko pyritään pitämään avoinna yleisölle heinäkuun viikonloppuisin – ei ainoastaan kerran kesällä.

https://www.facebook.com/joellehtosenseura/

Seuran hallitus:

Riitta Moisander, puheenjohtaja

Jari Rusanen, varapuheenjohtaja

Merina Hovi, sihteeri

Martti Luukko, jäsen

Risto Makkonen, jäsen

Jaana Muhonen, jäsen

 

Varajäsenet: Pirkko Lehkonen, Pauli Tuovinen, Marjo Välimäki

 

Yhteystiedot:

Puheenjohtaja Riitta Moisander
puh. 040 543 1434, riitta.nastapimu@gmail.com

 

Seuran postiosoite:

Järjestötalo Kolomonen, Pappilankatu 3, 57100 Savonlinna

 

PDF-tiedostoPutkinotko_AV2016.pdf (181 kB)
Putkinotkon kesä 2016

Putkinotko

Joel Lehtonen omisti Inhan tilan eli Putkinotkon vuosina 1905 – 1922. Tila oli kooltaan 30 hehtaaria, josta kahdeksan oli viljelysmaata ja loput metsää. Tilan rakennukset Lehtonen kunnostutti omaan ja velipuolensa Aleks Muhosen suurperheen käyttöön. Putkinotkolla oli suuri merkitys Lehtosen tuotantoon ja elämään.

 

Lehtosen jälkeen Putkinotkolla oli useita eri omistajia.  Päärakennus oli asuinkäytössä 1960-luvulle saakka. Savonlinnan kaupungin omistuksessa tila on ollut vuodesta 1972 lähtien. Savonlinnan maakuntamuseo avasi Putkinotkon kulttuurimuseon yleisölle vuonna 1989, mutta joutui sulkemaan sen resurssien puutteessa uuden vuosituhannen alkuvuosina. Putkinotko heräsi uudelleen eloon, kun Savonlinnan kaupunki lahjoitti Putkinotkon rakennukset Joel Lehtosen seura ry:lle syksyllä 2011. Lehtosen talo näyttelyineen avattiin yleisölle kesällä 2012.

Talo on avoinna kesäisin heinäkuussa, muulloin tilauksesta.

 

 

 

 

Lehtosen 135. juhlavuoden Joelin päivänä 13.7.2016 kirjailijapatsas sai ruiskukkaisen kimpun Savonlinnan oopperajuhlien taiteelliselta johtajalta Jorma Silvastilta. Nimipäivän retki tehtiin vesitse Putkinotkoon, jonka päärakennukseen kiinnitetty muistolaatta paljastettiin.


 

 

 

 

Putkinotkossa oli kesällä 2015 esillä kokoelma Lehtosen suomentamaa kirjallisuutta. Putkinotkon vehreää miljöötä ja ainutlaatuista kulttuuri-interiöriä kävi ihailemassa pari sataa vierasta.

27.11.2014 kynttilät tuikkivat Lehtosen patsaalla Savonlinnassa sateesta ja tuulesta huolimatta.

Joel Lehtosen syntymäpäivä

Joel Lehtosen kuolemasta 80 vuotta

Hietaniemen hautausmaalla Pekka Tarkka, Sirkka-Liisa Hentilä ja Hilkka Vento.
Kuva: Jaana Muhonen
20.11.2014 sytytimme kynttilät Joel Lehtosen haudalle Hietaniemen hautausmaalla.
Kuva: Jaana Muhonen

 

 

"Ruiskukka minulle aina
oli rakkaampi kuin ruis"
Putkinotkossa toimittaja Risto Makkosen luennon otsikkona oli "Eurooppalainen Lehtonen"
Perriin tyssit eli Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen esittivät kerimäkeläisiä kansanlauluja ja runolaulua

Joelin päivä 13.7.2014.

Perinteinen Joelin päivä 13.7. klo 13.00 Joel Lehtosen puistossa Savonlinnassa.

Patsaan kukituksen jälkeen laivakuljetus Putkinotkoon, jossa nimipäivää juhlitaan puhein sekä soitoin ja nautitaan nimipäiväkahvit.

 

Sanataidekurssilaiset ”Käkriäisen tuvassa” kesällä 2013.