Joel Lehtonen

Oi, tahtoisin vieläkin elää!
Maan autuutta rakastan niin!
Sitä rakastan niinkuin köyhä,
joka pyrkii rikkauksiin!

Hyvästijättö Lintukodolle 1934


 

 

 

Joel Lehtosen seura ry

 

Perustettu 27.11.2010

Kotipaikka Savonlinna

Jäsenmäärä 102

Seuran tarkoituksena on ylläpitää, tukea ja kehittää kirjailija Joel Lehtosen luomaa kulttuuriperintöä, edistää tietoa kirjailijan persoonasta ja tuotannosta sekä elvyttää Putkinotkon miljöö kansalliskirjailijan ansaitsemaan arvoon.

 

 

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/joellehtosenseura/

 

Seuran hallitus:

Jari Rusanen, puheenjohtaja

Martti Luukko, varapuheenjohtaja

Merina Hovi, sihteeri

Pekka Anttonen, jäsen

Risto Makkonen, jäsen

Jaana Muhonen, jäsen

 

Varajäsenet: Pirkko Lehkonen, Riitta Moisander, Marjo Välimäki

 

Yhteystiedot:

Puheenjohtaja Jari Rusanen
puh. 044 9898 116
sähköposti: jari.e.rusanen@outlook.com

Joel Lehtosen syntymästä on vuonna 2021 kulunut 140 vuotta. Seuran toiminnassa juhlavuosi huomioidaan monin tavoin, ja kun suunnitelmat ovat valmiit, niistä kerrotaan myös näillä sivuilla. Suunniteltua ohjelmaa yllä olevassa esitteessä.

Joel Lehtosen seura ry                                                                                                                      TIEDOTE 27.10.2020

 

 

Joel Lehtosen seura 10 vuotta – Tapahtuma Savonlinnan Nälkälinnanmäellä 22.11.2020

 

Nykyinen Joel Lehtosen seura perustettiin Savonlinnassa marraskuussa 2010. Seuran ensimmäinen tuleminen tapahtui jo 1970-luvulla, jolloin sen perustajajäseniä olivat  kirjallisuudentutkija Pekka Tarkka ja teatteriohjaaja Kalle Holmberg. Tuolloin seuran toiminta ei ottanut kuitenkaan tuulta alleen eikä sitä ennätetty rekisteröidä ja toiminta lakkasi.

 

Seuran uutta perustamista valmistelemaan kokoontui syyskuussa 2010 Savonlinnan maakuntamuseolla Lehtos-nyrkiksi kutsuttu työryhmä, johon kuuluivat kulttuuriaktiivi Timo Keski-Orvola, museotoimenjohtaja Mirjam Kosunen, kirjastotoimenjohtaja Tapani Boman, toimittaja Aini Rössi, Haukiniemi-seuran Jukka Laurio ja Lehtos-aktiivi Jaana Muhonen. Perustamiskokous päätettiin järjestää Lehtosen syntymäpäivänä 27.11. Sääminkitalossa ja siihen kutsuttiin myös Suomen kirjailijanimikkoseurojen edustus.

 

Perustamiskokouksessa seuran kunniajäseneksi kutsuttiin Lehtos-tutkija FT Pekka Tarkka. Tarkka on toimittanut Lehtosen kirjeenvaihtoa sisältävät teokset ja kirjoittanut kaksiosaisen elämäkerran sekä lukuisia artikkeleita Joel Lehtosesta. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtaksi valittiin teatterinohjaaja Kimmo Lavaste. Perustamiskokouksen päätöksen mukaan seuran toiminnan tarkoitus on pitää huolta kirjailija Joel Lehtosen luomasta kulttuuriperinnöstä ja sen tunnettuudesta. Yksi toiminnan tavoitteista on elvyttää Putkinotkon miljöö takaisin nähtävyyskohteeksi. Putkinotko eli Inhan tila oli Lehtosen omistuksessa 1905-1922. Savonlinnan kaupunki lahjoitti tilan rakennukset Joel Lehtosen seuralle vuonna 2011. Putkinotkon vanha kesäteatterialue oli tuolloin Savonlinnan teatterin käytössä. Toimintansa aikana seura on eri hankkeiden avulla korjauttanut Putkinotkon rakennuksia ja pitänyt talkoovoimin kirjailijakodiksikin kuvattua kohdetta kesäisin avoinna yleisölle. Lisäksi seura järjestää Savonlinnassa vuosittain erilaisia Lehtoseen liittyviä tapahtumia ja joka toinen vuosi kirjallisuusseminaarin.

 

Seuran kymmentä toimintavuotta juhlistetaan tänä syksynä perinteisellä marraskuisella tapahtumalla sunnuntaina 22.11.2020 Nälkälinnanmäellä.

 

Tapahtumaan kutsuttu ja lupautunut FT Pekka Tarkka on joutunut perumaan osallistumisensa. Tarkan esitelmän oli määrä käsitellä Aaro Hellaakoskea, Lehtosta ja Saimaata. Tarkalla on työn alla elämäkerta runoilija Aaro Hellaakoskesta, joka oli yksi Lehtosen laajan ystäväverkoston jäsen. Hellaakosken merkitys myös geologina ja Saimaan tutkijana tulee Tarkan tutkimuksissa esille. Aiheeseen on tarkoitus palata mahdollisuuksien mukaan seuran tulevissa tilaisuuksissa.

 

Marraskuisen tapahtuman toinen esitelmä käsittelee Lehtosen suomentajan uraa, jota on tutkinut FM Jaana Muhonen. Pekka Tarkan tilalla entinen Eurooppa-toimittaja, YTM Risto Makkonen jatkaa seuran vuosikokouksen yhteydessä pitämänsä esitelmän teemaa. Kun 1900-luvun alussa Joel Lehtoselle olivat tuttuja germaaniset ja romaaniset kielet, onko nykyisin Euroopassa sijaa muulle kuin englanninkieliselle kulttuurille, pohtii Makkonen.

 

Tapahtuma järjestetään sunnuntaina 22.11. klo 14-16 Nälkälinnanmäellä, Saimaan luonto- ja museokeskuksen väistötiloissa.

 

 

LISÄTIETOJA:

Jaana Muhonen, Joel Lehtosen seura ry, hallituksen jäsen, puh. 040 1706297

Joel Lehtosen seura pitää Putkinotkon kesällä 2020 avoimena yleisölle heinäkuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-15. Suomen kuvataiteen päivää vietetään Putkinotkossa perjantaina 10.7.2020 klo 12-15 asiantuntijoiden vetämänä piirtäen ja maalaten. Tervetuloa!

Putkinotko

Joel Lehtonen omisti Inhan tilan eli Putkinotkon vuosina 1905 – 1922. Tila oli kooltaan 30 hehtaaria, josta kahdeksan oli viljelysmaata ja loput metsää. Tilan rakennukset Lehtonen kunnostutti omaan ja velipuolensa Aleks Muhosen suurperheen käyttöön. Putkinotkolla oli suuri merkitys Lehtosen tuotantoon ja elämään.

 

Lehtosen jälkeen Putkinotkolla oli useita eri omistajia.  Päärakennus oli asuinkäytössä 1960-luvulle saakka. Savonlinnan kaupungin omistuksessa tila on ollut 1.1.1973 lähtien, jolloin Sääminki liitettiin Savonlinnaan. Savonlinnan maakuntamuseo avasi Putkinotkon kulttuurimuseon yleisölle vuonna 1989, mutta joutui sulkemaan sen resurssien puutteessa uuden vuosituhannen alkuvuosina. Putkinotko heräsi uudelleen eloon, kun Savonlinnan kaupunki lahjoitti Putkinotkon rakennukset Joel Lehtosen seura ry:lle syksyllä 2011. Lehtosen talo näyttelyineen avattiin yleisölle kesällä 2012.

Talo on avoinna viikonloppuina heinäkuussa, muulloin tilauksesta.

 

 

 

 

Lehtosen 135. juhlavuoden Joelin päivänä 13.7.2016 kirjailijapatsas sai ruiskukkaisen kimpun Savonlinnan oopperajuhlien taiteelliselta johtajalta Jorma Silvastilta. Nimipäivän retki tehtiin vesitse Putkinotkoon, jonka päärakennukseen kiinnitetty muistolaatta paljastettiin. Laatan paljasti ja paljastuspuheen piti seuran puheenjohtaja Jaana Muhonen.


 

 

 

 

Putkinotkossa oli kesällä 2015 esillä kokoelma Lehtosen suomentamaa kirjallisuutta. Putkinotkon vehreää miljöötä ja ainutlaatuista kulttuuri-interiöriä kävi ihailemassa pari sataa vierasta.

Joel Lehtosen kuolemasta 80 vuotta

Hietaniemen hautausmaalla Pekka Tarkka, Sirkka-Liisa Hentilä ja Hilkka Vento.
Kuva: Jaana Muhonen
20.11.2014 sytytimme kynttilät Joel Lehtosen haudalle Hietaniemen hautausmaalla.
Kuva: Jaana Muhonen

 

 

"Ruiskukka minulle aina
oli rakkaampi kuin ruis"
Putkinotkossa toimittaja Risto Makkosen luennon otsikkona oli "Eurooppalainen Lehtonen"
Perriin tyssit eli Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen esittivät kerimäkeläisiä kansanlauluja ja runolaulua

Joelin päivä 13.7.2014.

Perinteinen Joelin päivä 13.7. klo 13.00 Joel Lehtosen puistossa Savonlinnassa.

Patsaan kukituksen jälkeen laivakuljetus Putkinotkoon, jossa nimipäivää juhlitaan puhein sekä soitoin ja nautitaan nimipäiväkahvit.

 

Sanataidekurssilaiset ”Käkriäisen tuvassa” kesällä 2013.