Joel Lehtonen

Oi, tahtoisin vieläkin elää!
Maan autuutta rakastan niin!
Sitä rakastan niinkuin köyhä,
joka pyrkii rikkauksiin!

Hyvästijättö Lintukodolle 1934


 

 

 

Joel Lehtosen seura ry

 

Perustettu 27.11.2010

Kotipaikka Savonlinna

Jäsenmäärä 98

Seuran tarkoituksena on ylläpitää, tukea ja kehittää kirjailija Joel Lehtosen luomaa kulttuuriperintöä, edistää tietoa kirjailijan persoonasta ja tuotannosta sekä pyrkiä pitämään kirjailijan omistaman ja asuttaman Putkinotkon tilan rakennuksia ja miljöötä kunnossa.

 

 

 

 

Juho Sihvosen suunnittelema Joel Lehtosen seuran logo otettiin käyttöön kirjailijan syntymän 140-vuotisjuhlallisuuksien aattona v. 2021.

AJANKOHTAISTA

JOEL LEHTOSEN SEURA RY TIEDOTE 9.7.2024

Putkinotkon kesää ja kirjailijaseuran ohjelmaa - Joel Lehtosen kuolemasta
tänä vuonna 90 vuotta Joel Lehtosen Putkinotkon miljöö rakennuksineen heräsi kesän tultua jälleen eloon. Tänä vuonna Joel Lehtosen seura on tehnyt yhteistyötä Vihreä Telakka - hankkeen kanssa, joka on tarjonnut apua Putkinotkon pihan siistimisessä. Myös seuran omin talkoovoimin Putkinotkon maisemaa on avattu kasvustoa vesomalla, jotta päärakennukselta on näkymä sekä Inhanlammelle että Haapavedelle.
Kuvataiteita harrastaneen kirjailijan talolla nähdään tänä kesänä taiteilijaseura Ars Novan näyttely Kesä Lehtosen maisemissa, jossa paikalliset taiteilijat käyvät vuoropuhelua Lehtosen miljöössä. Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. n klo 12-15 taiteilijat ovat paikan päällä piirtämässä ja maalaamassa. Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy.


Muulloin Putkinotko on avoinna seuran talkooväen voimin heinäkuussa
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11:30-15. Poikkeuksena on lauantai 13.7., jolloin juhlitaan Joelin päivää kaupungin keskustassa ja Vuohimäellä.
Joelin päivänä 13.7. kokoonnutaan perinteisesti klo 13.00 Joel Lehtosen
patsaalle kirjailijan nimikkopuistoon Puistokadun varrelle. Patsaan kukittaa Savonlinnan kansanopiston rehtori Kira Boesen. Tilaisuuden jälkeen kuljetaan omilla ja kimppakyydeillä nimipäiväkahveille Savonlinnan Pihlajaniemelle Vuohimäkeen, joka oli Lehtosen lapsuudenkoti. Ohjelmassa on kerrontaa Vuohimäen kartanon historiasta ja tarinaa Lehtosen Onnen poika - novellikokoelmasta


Seura osallistuu jälleen 29.7. Pyhän Olavin päivään: tällä kertaa Putkinotkon Rosina touhuaa Savonlinnan kauppatorilla juhlaväen joukossa ja muitakin Putkinotkon kävijöitä saattaa ilmestyä paikalle kaupungin 385. juhlapäivää ihmettelemään.


Syksyn kirjallisuusseminaari pidetään Riihisaaressa lauantaina 23.11. klo 13-16:30. Vieraaksi saapuu tietokirjailija FT Helena Ruuska, jonka aiheena on toinen sääminkiläissyntyinen kirjailija, Marja-Liisa Vartio. Vartion syntymästätulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tilaisuudessa on mukana myös alueen nykykirjailijoita.


Saapuminen Putkinotkoon: osoite on Putkinotkontie 222, vanha suuri kyltti P-paikalla, jonka vasemmalta nurkalta kävelyreitti kävellen kärrytietä n. 200 m ylösoikealle riihen ja saunan ohitse.


LISÄTIETOJA
Joel Lehtosen seura ry
pj Riitta Moisander
040 5431424

 

 

 

 

Seuran hallitus 21.10.2023 - 12.10.2024:

Varsinaiset jäsenet:

Riitta Moisander, puheenjohtaja

Pekka Anttonen, varapuheenjohtaja

Pirkko Lehkonen, sihteeri

Heikki Kupiainen

Martti Luukko

Jaana Muhonen

Varajäsenet: Merina Hovi, Risto Makkonen, Kaija Purontaus

https://www.facebook.com/joellehtosenseura/

 

Putkinotkon monivuotinen "talonmies" ja seuran kunniajäsen Pauli Tuovinen kevättalkoissa 2019.

 

 

 

 

JLS:n puheenjohtaja Jari Rusanen esittelemässä patsaspuheen pitäjää Pekka Anttosta Lehtosen patsaalla 13.7.2019.
Syksyn 2019 Luetaan Lehtosta -tapahtuman tekstinlukijat Nikke Kaartinen (vas.), Jouni Rissanen, Jaana Muhonen, Anna-Kristiina Mikkonen, Pekka Anttonen ja Martti Luulkko.

 

 

 

 

Helsingin Savonlinna-seuran vieraana 24.9.2022 Päivälehden museolla (Ludviginkatu 2-4, Helsinki). Pekka Tarkka signeeraamassa uutuusteostaan Nuori Aaro. Kuvassa myös JLS:n ensimmäinen puheenjohtaja Kimmo Lavaste (takana), kamarineuvos Veli-Matti Hynninen, istuva puheenjohtaja Jari Rusanen sekä Helsingin Savonlinna-seuran edustajat, kunniapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Hentilä ja puheenjohtaja Pekka Anttonen. (Kuva: Pekka Kosonen)

 

Joel Lehtosen v. 1905 sekatekniikalla tekemän kuvataideteoksen paljatus Savonlinnan pääkirjasto Joelin Miitti-kokoushuoneessa ma 20.9.2021 klo 15.30.  

 

Klubi-illansuu musiikin ja Joel Lehtosen tekstien parissa Savonlinnan Kulttuurikellarissa la 2.10.2021 klo 16-18 (baritoni Sampo-Elias Asikainen, Linnan lausujat, Taidelukion Putkinotko-ryhmä, Hanna Hautala, Riitta Moisander). Liput 15 e.

 

Juhlavuoden seminaari Riihisaaren museolla Savonlinnassa la 27.11.2021 klo 13-15. Alustajina FT Riikka Rossi ja FT Janne Saarikivi Helsingin yliopistosta. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

 

Putkinotko

Joel Lehtonen omisti Inhan tilan eli Putkinotkon vuosina 1905 – 1922. Tila oli kooltaan 30 hehtaaria, josta kahdeksan oli viljelysmaata ja loput metsää. Tilan rakennukset Lehtonen kunnostutti omaan ja velipuolensa Aleks Muhosen suurperheen käyttöön. Putkinotkolla oli suuri merkitys Lehtosen tuotantoon ja elämään.

 

Lehtosen jälkeen Putkinotkolla oli useita eri omistajia.  Päärakennus oli asuinkäytössä 1960-luvulle saakka. Savonlinnan kaupungin omistuksessa tila on ollut 1.1.1973 lähtien, jolloin Sääminki liitettiin Savonlinnaan. Savonlinnan maakuntamuseo avasi Putkinotkon kulttuurimuseon yleisölle vuonna 1989, mutta joutui sulkemaan sen resurssien puutteessa uuden vuosituhannen alkuvuosina. Putkinotko heräsi uudelleen eloon, kun Savonlinnan kaupunki lahjoitti Putkinotkon rakennukset Joel Lehtosen seura ry:lle syksyllä 2011. Lehtosen talo näyttelyineen avattiin yleisölle kesällä 2012.

Talo on avoinna viikonloppuina heinäkuussa, muulloin tilauksesta.

 

 

 

 

Lehtosen 135. juhlavuoden Joelin päivänä 13.7.2016 kirjailijapatsas sai ruiskukkaisen kimpun Savonlinnan oopperajuhlien taiteelliselta johtajalta Jorma Silvastilta. Nimipäivän retki tehtiin vesitse Putkinotkoon, jonka päärakennukseen kiinnitetty muistolaatta paljastettiin. Laatan paljasti ja paljastuspuheen piti seuran puheenjohtaja Jaana Muhonen.


 

 

 

 

Putkinotkossa oli kesällä 2015 esillä kokoelma Lehtosen suomentamaa kirjallisuutta. Putkinotkon vehreää miljöötä ja ainutlaatuista kulttuuri-interiöriä kävi ihailemassa pari sataa vierasta.

Joel Lehtosen kuolemasta 80 vuotta

Hietaniemen hautausmaalla Pekka Tarkka, Sirkka-Liisa Hentilä ja Hilkka Vento.
Kuva: Jaana Muhonen
20.11.2014 sytytimme kynttilät Joel Lehtosen haudalle Hietaniemen hautausmaalla.
Kuva: Jaana Muhonen

 

 

"Ruiskukka minulle aina
oli rakkaampi kuin ruis"
Putkinotkossa toimittaja Risto Makkosen luennon otsikkona oli "Eurooppalainen Lehtonen"
Perriin tyssit eli Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen esittivät kerimäkeläisiä kansanlauluja ja runolaulua

Joelin päivä 13.7.2014.

Perinteinen Joelin päivä 13.7.2014 klo 13.00 Joel Lehtosen puistossa Savonlinnassa.

Patsaan kukituksen jälkeen laivakuljetus Putkinotkoon, jossa nimipäivää juhlitaan puhein sekä soitoin ja nautitaan nimipäiväkahvit.

 

Sanataidekurssilaiset ”Käkriäisen tuvassa” kesällä 2013.