Joel Lehtonen

"Maa on inhottava: punaisine ja valkeine hirviöineen, - molemmat samoja raakalaisia!"
Lehtonen kirjeessä Sylvia Avellanille 28.11.1918


Joel Lehtosen seura ry

 

Perustettu 27.11.2010

Kotipaikka Savonlinna

Jäsenmäärä 102

Seuran tarkoituksena on ylläpitää, tukea ja kehittää kirjailija Joel Lehtosen luomaa kulttuuriperintöä, edistää tietoa kirjailijan persoonasta ja tuotannosta sekä elvyttää Putkinotkon miljöö kansalliskirjailijan ansaitsemaan arvoon.

 

 

  • Päätapahtumaksi kesälle 2019 tulevat Joel ja Sylvia-pienoisnäytelmän esitykset Putkinotkon talon kamarissa. Tuttuun tapaan seuran ohjelmassa on 13.7. Joelin päivä, Juutaksen säkinkantokilpailu 29.7. Pyhän Olavin päivänä ja Lehtosen syntymäpäivän (27.11.) juhlistaminen sunnuntaina 24.11. pidettävällä kirjallisella Lehtos-tapahtumalla otsikolla ”Luetaan Lehtosta”.

 

 

https://www.facebook.com/joellehtosenseura/

 

Seuran hallitus:

Jari Rusanen, puheenjohtaja

Martti Luukko, varapuheenjohtaja

Merina Hovi, sihteeri

Pekka Anttonen, jäsen

Risto Makkonen, jäsen

Jaana Muhonen, jäsen

 

Varajäsenet: Pirkko Lehkonen, Riitta Moisander, Marjo Välimäki

 

Yhteystiedot:

Puheenjohtaja Jari Rusanen
puh. 044 9898 116
sähköposti: jari.e.rusanen@outlook.com

 

"Luetaan Lehtosta!

Tervetuloa sunnuntaina 24.11.2019 klo 14-16 Joel Lehtosen syntymäpäivän sekä 100 vuotta täyttävän Putkinotko-romaanin kunniaksi järjestettävään Luetaan Lehtosta-tapahtumaan Kahvila Saimaan, Linnankatu 11, Savonlinna. Tilaisuudessa lukevat otteita Lehtosen teoksista eri aloilta tunnetut vaikuttajat. Yleisön toivotaan osallistuvan keskusteluun."

 

 

Putkinotko

Joel Lehtonen omisti Inhan tilan eli Putkinotkon vuosina 1905 – 1922. Tila oli kooltaan 30 hehtaaria, josta kahdeksan oli viljelysmaata ja loput metsää. Tilan rakennukset Lehtonen kunnostutti omaan ja velipuolensa Aleks Muhosen suurperheen käyttöön. Putkinotkolla oli suuri merkitys Lehtosen tuotantoon ja elämään.

 

Lehtosen jälkeen Putkinotkolla oli useita eri omistajia.  Päärakennus oli asuinkäytössä 1960-luvulle saakka. Savonlinnan kaupungin omistuksessa tila on ollut vuodesta 1972 lähtien. Savonlinnan maakuntamuseo avasi Putkinotkon kulttuurimuseon yleisölle vuonna 1989, mutta joutui sulkemaan sen resurssien puutteessa uuden vuosituhannen alkuvuosina. Putkinotko heräsi uudelleen eloon, kun Savonlinnan kaupunki lahjoitti Putkinotkon rakennukset Joel Lehtosen seura ry:lle syksyllä 2011. Lehtosen talo näyttelyineen avattiin yleisölle kesällä 2012.

Talo on avoinna kesäisin heinäkuussa, muulloin tilauksesta.

 

 

 

 

Lehtosen 135. juhlavuoden Joelin päivänä 13.7.2016 kirjailijapatsas sai ruiskukkaisen kimpun Savonlinnan oopperajuhlien taiteelliselta johtajalta Jorma Silvastilta. Nimipäivän retki tehtiin vesitse Putkinotkoon, jonka päärakennukseen kiinnitetty muistolaatta paljastettiin.


 

 

 

 

Putkinotkossa oli kesällä 2015 esillä kokoelma Lehtosen suomentamaa kirjallisuutta. Putkinotkon vehreää miljöötä ja ainutlaatuista kulttuuri-interiöriä kävi ihailemassa pari sataa vierasta.

27.11.2014 kynttilät tuikkivat Lehtosen patsaalla Savonlinnassa sateesta ja tuulesta huolimatta.

Joel Lehtosen syntymäpäivä

Joel Lehtosen kuolemasta 80 vuotta

Hietaniemen hautausmaalla Pekka Tarkka, Sirkka-Liisa Hentilä ja Hilkka Vento.
Kuva: Jaana Muhonen
20.11.2014 sytytimme kynttilät Joel Lehtosen haudalle Hietaniemen hautausmaalla.
Kuva: Jaana Muhonen

 

 

"Ruiskukka minulle aina
oli rakkaampi kuin ruis"
Putkinotkossa toimittaja Risto Makkosen luennon otsikkona oli "Eurooppalainen Lehtonen"
Perriin tyssit eli Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen esittivät kerimäkeläisiä kansanlauluja ja runolaulua

Joelin päivä 13.7.2014.

Perinteinen Joelin päivä 13.7. klo 13.00 Joel Lehtosen puistossa Savonlinnassa.

Patsaan kukituksen jälkeen laivakuljetus Putkinotkoon, jossa nimipäivää juhlitaan puhein sekä soitoin ja nautitaan nimipäiväkahvit.

 

Sanataidekurssilaiset ”Käkriäisen tuvassa” kesällä 2013.