Eeva-Liisa Manner

Eeva-Liisa Manner -seura

Perustettu 2005

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 80

 

Seuran tarkoituksena on vaalia kirjailija Eeva-Liisa Mannerin elämäntyötä, edistää runouden tutkimusta ja suomalaista runokulttuuria. Seura järjestää kirjailijan elämään ja tuotantoon liittyviä kirjallisuustapahtumia ja seminaareja sekä tekee kirjailijan työtä tunnetuksi eri tavoin.

Hallitus 2023

Malla Kuuranne (pj.)

Sina Kujansuus (vpj.)

Tiia Kähärä (siht.)

Seppo Hölttä

Iiro Kajas

Ella Pyhältö

Tuula Hökkä (varajäsen)

Mika Lamminpää (varajäsen)

Marja-Leena Tuurna (varajäsen)

Leena Viitanen (varajäsen)

 

Jäsenyys

Eeva-Liisa Manner -seuran varsinaisia jäseniä voivat olla kaikki runoudesta ja kirjailijan työstä kiinnostuneet, jotka hyväksyvät seuran tarkoituksen ja säännöt.

 

Eeva-Liisa Manner -seuran liittymismaksu on 10 euroa ja vuosittainen jäsenmaksu 20 euroa.

Tulevia tapahtumia

 

Käpylän kirjastossa järjestetään 20.2.2024 kello 18.00 tilaisuus, jossa tietokirjailija Marja-Leena Tuurna kertoo kirjastaan Eeva-Liisa Manner – Matka yli vaihtelevien äärten. Tilaisuudessa Mannerin runoja lukevat Iiro Kajas, Malla Kuuranne ja Ella Pyhältö. Vapaa pääsy.

 

Eeva-Liisa Manner -seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään lauantaina 9.3. klo 14.00 Keskustakirjasto Oodin ryhmätilassa 3 sekä etäkokouksena. Kokouskutsu ja etäosallistumislinkki lähetetään jäsenille helmikuussa.

 

 

Menneitä tapahtumia

 

EEVA-LIISA MANNER: TOUKOKUUN LUMI

3-NÄYTÖKSINEN NÄYTELMÄ

Draamanlukutapahtuma

Teatteri Avoimet Ovet, 9.12.2023

Ohjaus ja dramaturgia: Taija Helminen

Lukijat: Petriikka Pohjanheimo, Antti Virmavirta, Inkeri Hyvönen ja Eero Ojala

 

Eeva-Liisa Manner näytelmä- ja kuunnelmakirjailijana

 

Eeva-Liisa Manner -seura järjestää sunnuntaina 15.10. klo 14 Rikhardinkadun kirjaston lukusalissa tilaisuuden, jossa tutkija Tuula Hökkä kertoo Eeva-Liisa Mannerin näytelmistä ja kuunnelmista. Hökän esitys pohjautuu hänen toimittamaansa teokseen Eeva-Liisa Manner: Vuorilla sataa. Näytelmät ja kuunnelmat (Studio Arkki, 2021). Vapaa pääsy. Tilaisuudessa on kirjamyyntiä.

Tampereella pääkirjasto Metsossa järjestettiin 22.4.2023 Metson messut. Osana tapahtumaa Eeva-Liisa Manner -seura järjesti Cafe Metson parvekekerroksessa tilaisuuden, jossa Marja-Leena Tuurna kertoi teoksestaan Eeva-Liisa Manner - Matka yli vaihtelevien äärten. Runonäytteitä Mannerin runoudesta luki Sina Kujansuu.

 

Eeva-Liisa Manner -seura järjesti syksyllä 2022 lukutapahtumia kirjastoissa Helsingissä ja Nokialla.

 

MUISTON PYSYVYYS – Lukutapahtuma Eeva-Liisa Mannerin runoista ​

Nokian Virta-kirjasto perjantaina 2.12. kello 17.00 

Lukijoina Sina Kujansuu, Sanna Majanlahti ja Emilia Pokkinen 

 

​Rikhardinkadun kirjasto lauantaina 3.12. kello 14.00

Lukijoina Iiro Kajas, Malla Kuuranne ja Ella Pyhältö 

Mukana Rikhardinkadun kirjastossa myös Marja-Leena Tuurna, joka kertoo runosta Oikeusjuttu​

 

Muistohetki Eeva-Liisa Mannerin haudalla sunnuntaina 4.12.

Eeva-Liisa Manner -seura järjestää perinteisen runo- ja muistohetken Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella sunnuntaina 4.12. klo 12. Tilaisuudessa luetaan runoja Mannerin haudan äärellä ja lasketaan kukkatervehdys.

 

 

Juhlavuoden kirjoja

Marja-Leena Tuurna: Eeva-Liisa Manner - Matka yli vaihtelevien äärten

Henkilökuvassa kuljetaan Mannerin jalanjäljissä lapsuuden ja nuoruuden Viipurissa, uran alkuvaiheen Orivedellä sekä läpimurtovuosien Tampereella. Tärkeä on myös Espanjan Andalusia, jossa Manner 1960-luvulta lähtien kirjoitti pääteoksensa
Eeva-Liisa Manner: Vuorilla sataa. Näytelmät ja kuunnelmat. Toim. Tuula Hökkä

Teos sisältää Mannerin draamatekstit, painetut ja painamattomat. Teoksessa on kirjallisuudentutkija Tuula Hökän esipuhe Mannerin dramatiikasta ja jälkisanat kunkin draamatekstin taustaksi ja ensiesityksiin. Alaviitteet avaavat Mannerin uudelleen kirjoitustyötä ja draamojen vaihtoehtoisia lopetuksia.

 

 

MUISTON PYSYVYYS – EEVA-LIISA MANNER 100 VUOTTA

EEVA-LIISA MANNERIN 100-VUOTISJUHLAVUODEN TAPAHTUMIA

JÄRJESTÄJÄNÄ EEVA-LIISA MANNER -SEURA

 

Eeva-Liisa Manner -seura juhlisti Mannerin 100-vuotissyntymäpäivää vuonna 2021 monin eri tavoin juhlavuoden otsikolla MUISTON PYSYVYYS Mannerin runon mukaan.

Kirjailija Eeva-Liisa Mannerin syntymästä tuli 5.12.2021 kuluneeksi sata vuotta. Manner oli suomalaisen kirjallisuuden merkittävä lyyrikko, modernismin uranuurtaja ja kehittäjä. Hän oli myös näytelmäkirjailija, prosaisti, esseisti ja kymmenien klassikoiden suomentaja.

Mannerin merkitys maamme kulttuurielämään on aikanaan ollut merkittävä, ja hänen vaikutuksensa moniin nykykirjailijoihin on selvästi tunnistettavissa.

Eeva-Liisa Manner -seura on viidentoista vuoden ajan järjestänyt kahdesti vuodessa kirjailijan elämäntyötä ja teoksia esille tuovia sekä monipuolisesti syventäviä tilaisuuksia.

Juhlavuoden suojelija oli presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio.

 

EEVA-LIISA MANNER 100 VUOTTA JUHLAMATINEA Kierikkikeskuksessa,

Yli-Iissä (Oulu) 24.10.2021

Auditorio täyttyi taiteesta, tieteestä ja yleisöstä. Juhlaesitelmän ”Runoilija draamakirjailijana” piti Manner-tutkija, dos. (HY) Tuula Hökkä, otteita draamoista luki näyttelijä Jaana Kahra. Tutkija Jarkko Lauri (OY) puhui Mannerista apokalypsien runoilijana, Mannerin runoja lauloi Pyrstötähdet-yhtye ja lausui Sari Kokkonen. Tilaisuuden järjestivät Kierikki ry, Huutomerkki ry ja Kierikkikeskus, yhteistyössä Manner-seura ja osana valtakunnallista Manner-juhlavuotta.

 

HELSINGIN KIRJAMESSUT 29.10.

Marja-Leena Tuurnan teos Eeva-Liisa Manner. Matka yli vaihtelevien äärten esiteltiin kirjamessuilla Suomenlinna-salissa. Haastattelijana Malla Kuuranne

 

MUSIIKKIA VALOSTA JA VEDESTÄ 13.11. Malmitalolla kello 19.00

Konsertin toteuttajina olivat säveltäjä-pianistit Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna, basistina Sara Puljula, laulujen tulkkina säveltäjien lisäksi laulaja-tanssija-näyttelijä Janne Marja-aho.

Ennen konserttia toteutettiin lukutapahtuma Mannerin runoista teemoina lapsuus, lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunki Viipuri; torit, sillat, kaiut ja hevoset. Runojen lukijoina lausuntataiteilijat Ella Pyhältö ja Malla Kuuranne. Mannerista henkilökuvan julkaiseva Marja-Leena Tuurna kertoi Mannerin ennen julkaisemattomista kirjeistä psykiatri Sole Raevuori-Nallinmaalle. Kirjeisiin liittyviä runoja luki Malla Kuuranne.

 

TULIFESTIVAALI TAMPEREELLA 13.11.

Lausuntataiteilija Emilia Pokkinen lausui Eeva-Liisa Mannerin runoja osana Kirjalittan Manner-aukiolla järjestämää Tulifestivaali-tapahtumaa. Kirjalitta on Lastenkirjainstituutin ja Sanataideyhdistys Yöstäjän järjestämä koko perheen lastenkirja- ja sanataidefestivaali.

 

LEMPIN PÄIVÄ

Viipurin Suomalainen kirjallisuusseura järjesti perinteisen Lempin päivä -tapahtumansa Teatterimuseolla Helsingissä 20.11. klo 12.00–14.00. Ohjelmassa oli mm. Tiia Kähärän esitelmä ”Uneksi tullut todellisuus – Viipuri Eeva-Liisa Mannerin teoksissa”. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Eeva-Liisa Manner -seuran kanssa.

 

MUSIIKKIA VALOSTA JA VEDESTÄ GLivelabissa Tampereella 2.12.kello 19.00

Konsertin toteuttajina olivat säveltäjä-pianistit Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna, basistina Sara Puljula, laulujen tulkkina säveltäjien lisäksi laulaja-tanssija-näyttelijä Janne Marja-aho.

 

EEVA-LIISA MANNER 100 VUOTTA –JUHLASEMINAARI Kulttuuritalo Laikun Musiikkisalissa 3.12.2021 klo 11.30–18.00

Pirkkalaiskirjailijat ry:n järjestämässä juhlaseminaarissa nykykirjailijat Kristiina Wallin, Miia Toivio ja Jonimatti Joutsijärvi alustivat Mannerin runoudesta. Tuula Hökkä piti esitelmän ”Vuorilla sataa – Manner draamakirjailijana”. Maire Martikainen piti muistelupuheen ”Ystäväni Eeva-Liisa Manner”. Tukkateatteri dramatisoi kissarunoja. Lisäksi tilaisuudessa jaettiin Suomen Kirjailijaliiton Eeva-Liisa Manner -runopalkinto. Seminaarin yhteistyökumppanit olivat Eeva-Liisa Manner -seura ja Suomen Kirjailijaliitto. Tilaisuus oli osa valtakunnallista Manner-juhlavuotta ja osa Tampereen kirjamessuja.

 

MUISTON PYSYVYYS Eeva-Liisa Manner 100 vuotta -syntymäpäivätilaisuus

Jokavuotinen, tänä vuonna erityinen Eeva-Liisa Manner -ilta järjestettiin lauantaina 4.12. klo 15.00 Finlandia-talon Helsinki-salissa.

Tilaisuudessa Manner-seuran puheenjohtaja tervehti yleisöä sekä luki juhlavuoden suojelijan, tasavallan presidentin puolison, kirjailija Jenni Haukion tervehdyksen. Lisäksi Sina Kujansuu ja Maila Böhm esittivät katkelman runoelmasta Lapsuuden hämärärästä, Noora Dadu esitti Mannerin proosarunon Meren mobile sekä nähtiin katkelma kantaesityksestä Kun kissakin kuoli aloin nauraa, lavalla Petriikka Pohjanheimo ja Saija Raskulla. Tilaisuuden toinen osuus oli laajennettu juhlakonsertti Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan sävellyksistä, bassossa Sara Puljula, laulujen tulkitsijana Janne Marja-aho. Konsertissa oli mukana Kyn kuoro johtajanaan musiikkineuvos Kaija Viitasalo.

Tilaisuuden jälkeen kokoonnuttiin yhdessä vapaamuotoiselle illalliselle 28 hengen voimin.

 

RUNOHETKI Kalevankankaan hautausmaalla

Yhteinen hetki Eeva-Liisa Mannerin haudalla Kalevankankaan hautausmaalla vietettiin hänen syntymäpäivänään 5.12. Runohetki kuuluu seuran jokavuotisiin perinteisiin. Kukituksen lisäksi tilaisuudessa kuultiin Mannerin runoja Riitta-Liisa Helmisen, Sanna Majanlahden, Emilia Pokkisen ja Ulla-Leena Alpin tulkitsemina.

 

 

JUHLAVUODEN JULKAISUJA

Teoksia on ollut saatavissa edullisesti Manner-seuran tilaisuuksissa ja edelleen tulevissa tilaisuuksissa painosmäärän riittävyyden mukaan. Teoksia voi tiedustella ja tilata osoitteesta: malla@kuuranne.fi

 

Elokuussa ilmestyi Tammelta uusintapainoksena Eeva-Liisa Mannerin kootut runot Kirkas, hämärä, kirkas -kokoelma. Teos sisältää kaikki Mannerin rakastetut runot ja se antaa hyvän kuvan uudelleen kirjoittamisen prosessista, sillä mukana ovat kokoelmien lisäksi myös tehdyt muutokset sekä yksittäisten runojen rinnakkaisversioita. Teoksen on toimittanut ja esipuheen kirjoittanut kirjallisuudentutkija Tuula Hökkä.

 

Joulukuussa Tammelta ilmestyi Marja-Leena Tuurnan kirjoittama henkilökuva Mannerista Eeva-Liisa Manner - Matka yli vaihtelevien äärten. Henkilökuvassa kuljetaan Mannerin jalanjäljissä lapsuuden ja nuoruuden Viipurissa, uran alkuvaiheen Orivedellä sekä läpimurtovuosien Tampereella. Tärkeä on myös Espanjan Andalusia, jossa Manner 1960-luvulta lähtien kirjoitti pääteoksensa.

 

Eeva-Liisa Manner: Vuorilla sataa. Näytelmät ja kuunnelmat. Joulukuussa ilmestyi koottujen draamojen teos toimittajanaan Tuula Hökkä, kustantajana Studio Arkki. Teos sisältää Eeva-Liisa Mannerin draamateokset, painetut ja painamattomat. Teoksessa on toimittajan johdanto Mannerin dramatiikkaan ja jälkisanat kunkin draamatekstin taustaksi ja ensiesityksiin. Nootit avaavat kirjailijan uudelleen kirjoitustyötä ja draamojen vaihtoehtoisia lopetuksia.

 

Juhlavuoden julkaisut ovat saaneet laajalti huomiota sekä useita kiittäviä arvioita.

Marja-Leena Tuurna: Eeva-Liisa Manner – Matka yli vaihtelevien äärten
Eeva-Liisa Manner: Kirkas, hämärä, kirkas. Kootut runot. Toim. Tuula Hökkä
Eeva-Liisa Manner: Vuorilla sataa. Näytelmät ja kuunnelmat. Toim. Tuula Hökkä

 

 

 

Menneet tapahtumat

Manner-ilta Teatteri Avoimissa Ovissa 23.11.2019

Manner-ilta marraskuussa 2019 Teatteri Avoimissa Ovissa oli erittäin onnistunut. Ensimmäisellä puoliajalla kuultiin Jussi Tuurnan ja Anna-Mari Kähärän uusia sävellyksiä Mannerin runojen pohjalta Janne Marja-ahon tulkitsemana. Toisella puoliajalla nähtiin Emilia Pokkisen ja Toni Jokiniityn esitys: Väsynyt olemaan vahva. 

 

Eeva-Liisa Manner -iltapäivä ja vuosikokous la 27.4.2019

 

 

Eeva-Liisa Manner -iltapäivssä kultiin Rikhardinkadun kirjastossa (Helsingissä) Mannerin Poltettu oranssi -näytelmän erilaisista tulkinnoista. Turun ylioppilasteatterin ohjaaja  Mikko Kaikkonen kertoi ensi syksyn Poltettu oranssi -produktiosta. Teatteri Takomon dramaturgi ja ohjaaja Katariina Numminen valotti teatterissa parhaillaan esitettävää Rakkaus ja toisto -esitystä, jossa on käytetty katkelmia Poltettu oranssi -näytelmästä. Yleisötilaisuuden jälkeen pidettiin Eeva-Liisa Manner -seuran vuosikokous.

 

Sydämeni palaa Teatteri Avoimissa ovissa 1.12.2018

 

Teatterikokeakoulun näyttelijäopiskelijoiden ryhmä toi Teatteri Avoimien Ovien näyttämölle 1.12.2018 klo 16 oman näkemyksensä Eeva-Liisa Mannerin runoista produktiossa Sydämeni palaa, eteinen ja kammio palavat. Luotsina Malla Kuuranne. Toisena osana esityksessä oli  Takaa-ajetut sävelet - Lauluja Eeva-Liisa Mannerin runoihin, jossa tekstejä tulkitsivat Juha Kukkonen ja Ursula Salo. Lavalla myös säveltäjä-pianisti Arla Salo. Lisäksi nähtiin tanssija-koreografi Sari Nordmanin Assimilaatio-runon pohjalle luoma tanssivideo.

 

Matka Malagaan

 

Eeva-Liisa Manner -seura teki matkan Malagaan 16.- 20.10.2018. Kirjailijan talo löytyi Churrianasta, runojen maisemat ja tunnelmat sen ympäristöstä ja vuorilta valkeista kylistä.

 

 

Lisätietoja tapahtumista löytyy Eeva-Liisa Manner -seuran Facebook-sivuilta www.facebook.com/eevaliisamannerseura

 

 

 

 

 

Muistomerkki Eeva-Liisa Mannerin haudalle 

 

 

Eeva-Liisa Mannerin haudalle Kalevankankaalle Tampereelle saatiin viimein muistomerkki. Hillityn ja läpikuultavan Pro Poesia -veistoksen on suunnitellut arkkitehti, lasitaiteilija Veijo Muroke

 

Kalevankankaan hautausmaalla vietettiin sunnuntaina 28.5. ohjelmallinen muistohetki, jonka yhteydessä veistos paljastettiin. Tilaisuudessa Marja-Leena Tuurna kertoi seuran muistohankkeesta ja kirjailija Maire Martikainen piti juhlapuheen. Lisäksi veistoksen suunnitellut ja lasiosan valanut arkkitehti Veijo Muroke kertoi veistoksesta ja näyttelijä Sanna Majanlahti lausui Mannerin runoja.

 

 

 

 

 

 

Eeva-Liisa Mannerilta uutuuskirja

 

Silmäyksiä.  Eeva-Liisa Mannerin kirjoituksia elokuvista, mediasta ja maailmanmenosta 1968–1987.

Toim. Tuula Hökkä. Eeva-Liisa Manner -seura, Helsinki 2015.

Kirjailija Eeva-Liisa Manner osallistui monipuolisena esseistinä ja kriitikkona aikansa kulttuuriin. Teokseen on koottu mielenkiintoinen kattaus hänen myöhäisvaiheen kirjoituksiaan uuden aallon elokuvista tv-sarjoihin ja -dokumentteihin, oopperataltioinneista jazziin ja tietokirjoihin ja pamfletteihin. Sanottavan terä, pettämätön tyyli ja usein läsnäoleva huumori tekevät Mannerista koskettavan, yllättävän ja ajankohtaisen lehtikirjoittajan ja ajattelijan. Toimittajan esipuhe johdattaa Mannerin mediakirjoituksiin.

Silmäyksiä. Eeva-Liisa Mannerin kirjoituksia elokuvista, mediasta ja maailmanmenosta 1968–1987. 

Toimittanut Tuula Hökkä. Eeva-Liisa Manner -seura, Helsinki 2015. Paino Hansaprint, Vantaa 2015, 180 s. liimasidottu, kovakantinen, 86.2, koko 150 x 220 cm, ISBN  978-952-93-5302-6hinta 34 € + postimaksu, Eeva-Liisa Manner -seuran jäsenille hinta 25 € + postimaksu

Teos saatavana vain suoraan kustantajalta. Tilaukset sähköpostilla veijo.muroke@welho.com.

Eeva-Liisa Manner-seura

℅ Studio Arkki

Pekanraitti 24 F

00700 HELSINKI

puh. 09-3511812

veijo.muroke@welho.com

 

 

 

 

 

Eeva-Liisa Mannerin aukio Tampereen keskustaan

 

Tampereen kaupunki on päättänyt nimetä Eeva-Liisa Mannerin mukaan aukion, joka sijaitsee Ojakadun ja Rongankadun risteyksessä. Avajaistilaisuus pidetään keskiviikkona 5. elokuuta 2015 klo 11. Näyttelijä Sanna Majanlahti tulkitsee Mannerin runoja. Sävellettyjä runoja esittävät Janne Marja-aho (laulu) ja Jussi Tuurna (säestys).

Kirjailija Eeva-Liisa Manner on osuvasti sanonut: ”Jos ihmisellä on koti, se on kai siellä missä hän ymmärtää ympäristönsä.”

 Manner kirjoitti Orivedellä, Tampereella, Kangasalan Lepokodissa ja Havisevalla sekä Ruovedellä merkittävän osan tuotannostaan: runoista, näytelmistä ja romaaneista. Niiden lisäksi hän suomensi maailmankirjallisuutta ja kirjoitti Aamulehteen usean vuosikymmenen ajan teräviä esseitä niin kirjauutuuksista kuin Tampereen elokuvateattereissa esitetyistä elokuvista sekä televisio- ja radio-ohjelmista.  Osa teksteistä on koottu vasta ilmestyneeseen Silmäyksiä-teokseen.

 

Moni tamperelainen tunnisti (1960-1995) Eeva-Liisa Mannerin kaupungilla. Kirjailija asui ensin Mäntykadulla kellarihuoneistossa, sitten Ojakatu 1:n vinttikerroksessa. Viereisessä kahvilassa,  Vohvelissa tai Runossa, hän toisinaan kävi aamupuurolla illansuussa.

Eeva-Liisa Manner (1921-1995) vietti lapsuuden ja kouluajan Viipurissa, josta hän talvisodan ensi päivinä muutti Helsinkiin ja edelleen Orivedelle kirjoitusrauhaa etsimään. Siellä hän kirjoitti vaatimattomassa lautamökissä Tämä matka -kokoelman (1956). Se oli paitsi nuoren kirjailijan läpimurtoteos myös suomalaisen sodan jälkeisen lyriikan merkittävä askel uuteen runoilmaisuun, modernismiin. Sen jälkeen Eeva-Liisa Manner on kuulunut suomalaiseen kirjallisuudenhistoriaan. Mannerin tuotantoa on käännetty useille eri kielille.

Manner kirjoitti yksitoista runoteosta, mm. Fahrenheit 121 (1968) ja Kuolleet vedet (1977), sekä lukuisia kuunnelmia ja näytelmiä, joista tunnetuin lienee Poltettu oranssi (1968). Sitä Tampereen Työväen Teatteri esitti vuosikymmenen ajan 1969-1979. Manner on kirjoittanut myös kolme romaania, mm. Varokaa, voittajat (1972), ja novellikokoelman Kävelymusiikkia pienille virtahevoille (1957).

 Eeva-Liisa Mannerin runouden uusi ulottuvuus

Eeva-Liisa Mannerin sävellettyjä runoja sisältävä cd-levy on julkaistu kesällä. Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan sävellykset avaavat uuden ulottuvuuden Mannerin runouteen. Säveltäjien lisäksi levyllä runoutta ja musiikkia tulkitsevat Sara Puljula (basso ja lyömäsoittimet) sekä Janne Marja-aho (laulu). Kvartetti on esittänyt nyt levytettyjä Mannerin sävellettyjä runoja mm. Kajaanin Runoviikolla (2010 ja 2013), Tampereen Teatterikesässä (2012) ja useissa teattereissa eri puolella Suomea. Musiikki on kunnianosoitus Mannerin runoudelle: se on herkkää ja monikerroksista, taltiointi hienoa studiotyötä.

Omakustanteista levyä (20 e) voi tilata os. jussi.tuurna et saunalahti.fi tai puh. 0505548002. Levyn saanee myös hyvistä levykaupoista. Yhtye lupautuu esiintymäänkin eri tilaisuuksissa sopimuksen mukaan. 

Torit, kiitävät autot, puut, pölyinen vihreä
saavat sävynsä minulta:
maailma on minun aistieni runoelma
ja lakkaa kun minä kuolen.
Tämä läheisyys, pitkä hetki, ihon pehmeä
tunnelma ovat vain minussa, minulle; mielle vain
tai kehän minun aistieni haaveen ympärillä.
Kun lainaan sinulta objektiivisen silmän
näen (kuin käännetyn kiikarin läpi)
miten kuljet kirkkaita katuja pitkin
kaksin, markiisien valossa,
olet kaukana, yhä kauempana, yhä
olet, mutta häipyvän pieni.

 

Eeva-Liisa Manner

Pellavaikkuna
Eeva-Liisa Manner

 

Katajan kultainen oksa ja tuoksuva tuhka
Metsässä säde ja kellastuvat rinteet
Auringonlasku kohottaa järveltä tuulen

Kuuntelen villisorsaa, ovella siirtyy varjo,
muistan aikaa, jolloin haave oli voimani lähde.
Pellavaikkuna katsoo tummuvaan länteen.

 

ASSIMILAATIO

Eeva-Liisa Manner

Näytän sinulle tien
jota olen mennyt

jos tulisit
jos tulisit jonain päivänä takaisin
etsimään minua

näetkö miten kaikki siirtyy hiukan joka hetki
ja tulee vaatimattomammaksi ja primitiivisemmäksi
(kuin lasten piirtämät kuvat
tai alkeelliset eläimet: sielun aakkoset)

tulet lämpimälle seudulle
se on pehmeä ja hämyinen
mutta silloin minä en ole enää minä,

vaan metsä