Eeva-Liisa Manner

Eeva-Liisa Manner -seura

Perustettu 2005

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 70

 

 

Seuran tarkoituksena on vaalia kirjailija Eeva-Liisa Mannerin elämäntyötä, edistää runouden tutkimusta ja suomalaista runokulttuuria. Seura järjestää kirjailijan elämään ja tuotantoon liittyviä kirjallisuustapahtumia ja seminaareja sekä tekee kirjailijan työtä tunnetuksi eri tavoin.

Hallitus 2018

 

 

Marja-Leena Tuurna (pj.) marja-leena.tuurna@pp.inet.fi

Sanna Majanlahti (vpj.)

Sina Kujansuu

Malla Kuuranne-Autelo

Tiia Kähärä (siht.) tia.kahara@gmail.com

Mika Lamminpää

Leena Kirstinä (varajäsen) 

Réka Lelkes (varajäsen) 

 

 

 

Teatterikokeakoulun näyttelijäopiskelijoiden ryhmä tuo Teatteri Avoimien Ovien näyttämölle 1.12.2018 klo 16 oman näkemyksensä Eeva-Liisa Mannerin runoista produktiossa Sydämeni palaa, eteinen ja kammio palavat. Luotsina Malla Kuuranne. Esityksessä Takaa-ajetut sävelet. Lauluja Eeva-Liisa Mannerin runoihin tulkitsevat tekstejä Juha Kukkonen ja Ursula Salo. Lavalla myös säveltäjä-pianisti Arla Salo. Lisäksi tanssija-koreografi Sari Nordmanin Assimilaatio-runon pohjalle luoma tanssivideo.

Liput Manner-seuran jäsenille 10 euroa (muille 25 / 23 / 19 euroa) Teatteri Avoimien Ovien lipunmyynnistä p.(09) 4342510, os. Erottajank. 5 Hki.

Menneitä tapahtumia

Eeva-Liisa Manner -seura teki matkan Malagaan ja Casaresiin kirjailijan jalanjäljille 16.- 20.10.2018. Kirjailijan talo löytyi Churrianasta, runojen maisemat ja tunnelmat sen ympäristöstä ja vuorilta valkeista kylistä.

"Taivaan ja meren raja häipyi,
kaikki oli samaa läpikuultoista auerta,
valkoista kuuraa tai himmeää helmeä.
Ilmassa ui vene sädehtivin purjein
hiljaa kuin lumen loihtima kangastus,
hiljaa kuin valo tuulettomalla seudulla,

kuin valon hostia lepäävän tuulen tarjottimella."

                                                (Manner, Kuolleet vedet)

 

Eeva-Liisa Manner -seuran vuosikokousohjelma 2018

 

Esitelmä: Vierushevoseni - Eeva-Liisa Mannerin hevosrunot

lauantaina 21.4. klo 13 Rikhardinkadun kirjaston salongissa, 3. krs., Rikhardinkatu 3, Helsinki

 

Millaisia hevosia laukkaa Eeva-Liisa Mannerin runoissa? Miten Mannerin hevosrunoja voi tulkita ekokriittisestä näkökulmasta? 

 

Mannerin hevosrunoja esittelee Eeva-Liisa Manner -seuran hallituksen jäsen Mika Lamminpää. Ekokritiikin käsitteiden, kuten pastoraalin ja apokalypsin lisäksi hän tarkastelee esitelmässään myös Mannerin runoilijanlaadun luonnosuojelijuutta. 

 

Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa! 

 

Lamminpään esitelmä oli osa Eeva-Liisa Manner-seuran vuosikokousohjelmaa. Esitelmän jälkeen oli seuran vuosikokous.

Manner-matinea Runoa ja musiikkia la 2.12.2017 klo 16 Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä

Eeva-Liisa Manner -seura järjestää perinteisen runomatinean kirjailijan syntymäpäivän kunniaksi lauantaina 2.12.2017 klo 16–18 Teatteri Avoimissa Ovissa (Erottajankatu 5, Helsinki).

Ensimmäisellä puoliajalla lausuntataiteilija Iiro Kajas esittää runoja Jenni Haukion toimittamasta runoantologiasta Katso pohjoista taivasta (2017). Toisella puoliajalla teatteriohjaaja, lausuntataiteilija Sina Kujansuu ja pianisti Maila Böhm esittävät Lapsuuden hämärästä lumen valoon. Eeva-Liisa Mannerin runoja. Musiikki: J. S. Bach, Astor Piazzolla, Erik Satie, Jean Sibelius.

Tilaisuuden jälkeen on vapaamuotoinen (omakustanteinen) glögihetki Eeva-Liisa Manner -seuran ja Teatteri Avoimien Ovien Ystävät ry:n jäsenille ja heidän ystävilleen. Teatterin taiteellinen johtaja Heini Tola nostaa kanssamme glögimaljan. Tervetuloa!

 

Seuran jäsenen lippu maksaa 10 €. Jäsenlippuja voi varata ja ostaa vain Teatteri Avoimien Ovien lipunmyynnistä (p. 09 4342 510 ti–pe klo 11–14). Normaalihintaisia lippuja voi hankkia teatterin lipunmyynnin lisäksi Lippupisteen toimipisteissä ja osoitteessa Lippu.fi. sekä teatterin verkkosivujen kautta www.avoimetovet.fi. (25/23/19 €). Hanki lippusi ajoissa, sillä Manner-matinea on useana vuonna myyty loppuun.

 

Muistohetki ti 5.12.2017 klo 12 Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella

 

Eeva-Liisa Mannerin syntymäpäivänä kirjailijaa muistetaan Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella tiistaina 5.12.2017. Tilaisuudessa luetaan Mannerin runoja ja lasketaan haudalle kukat. Tapaamispaikka ennen muistohetkeä Kappelin portailla klo 11.45. Vapaa pääsy. Tervetuloa!  

 

 

Lisätietoa tapahtumista Teatteri Avoimien Ovien verkkosivuilla www.avoimetovet.fi/, seuraavissa jäsenkirjeissä ja seuran Facebook-sivulla www.facebook.com/eevaliisamannerseura

 

 

 

Muistomerkki Eeva-Liisa Mannerin haudalle 

 

 

Eeva-Liisa Mannerin haudalle Kalevankankaalle Tampereelle saatiin viimein muistomerkki. Hillityn ja läpikuultavan Pro Poesia -veistoksen on suunnitellut arkkitehti, lasitaiteilija Veijo Muroke

 

Kalevankankaan hautausmaalla vietettiin sunnuntaina 28.5. ohjelmallinen muistohetki, jonka yhteydessä veistos paljastettiin. Tilaisuudessa Marja-Leena Tuurna kertoi seuran muistohankkeesta ja kirjailija Maire Martikainen piti juhlapuheen. Lisäksi veistoksen suunnitellut ja lasiosan valanut arkkitehti Veijo Muroke kertoi veistoksesta ja näyttelijä Sanna Majanlahti lausui Mannerin runoja.

 

 

 

Jäsenyys

Eeva-Liisa Manner -seuran varsinaisia jäseniä voivat olla kaikki runoudesta ja kirjailijan työstä kiinnostuneet, jotka hyväksyvät seuran tarkoituksen ja säännöt.

 

 

 

 

Eeva-Liisa Mannerilta uutuuskirja

 

Silmäyksiä.  Eeva-Liisa Mannerin kirjoituksia elokuvista, mediasta ja maailmanmenosta 1968–1987.

Toim. Tuula Hökkä. Eeva-Liisa Manner -seura, Helsinki 2015.

Kirjailija Eeva-Liisa Manner osallistui monipuolisena esseistinä ja kriitikkona aikansa kulttuuriin. Teokseen on koottu mielenkiintoinen kattaus hänen myöhäisvaiheen kirjoituksiaan uuden aallon elokuvista tv-sarjoihin ja -dokumentteihin, oopperataltioinneista jazziin ja tietokirjoihin ja pamfletteihin. Sanottavan terä, pettämätön tyyli ja usein läsnäoleva huumori tekevät Mannerista koskettavan, yllättävän ja ajankohtaisen lehtikirjoittajan ja ajattelijan. Toimittajan esipuhe johdattaa Mannerin mediakirjoituksiin.

Silmäyksiä. Eeva-Liisa Mannerin kirjoituksia elokuvista, mediasta ja maailmanmenosta 1968–1987. 

Toimittanut Tuula Hökkä. Eeva-Liisa Manner -seura, Helsinki 2015. Paino Hansaprint, Vantaa 2015, 180 s. liimasidottu, kovakantinen, 86.2, koko 150 x 220 cm, ISBN  978-952-93-5302-6hinta 34 € + postimaksu, Eeva-Liisa Manner -seuran jäsenille hinta 25 € + postimaksu

Teos saatavana vain suoraan kustantajalta. Tilaukset sähköpostilla veijo.muroke@welho.com.

Eeva-Liisa Manner-seura

℅ Studio Arkki

Pekanraitti 24 F

00700 HELSINKI

puh. 09-3511812

veijo.muroke@welho.com

 

 

 

 

 

Eeva-Liisa Mannerin aukio Tampereen keskustaan

 

Tampereen kaupunki on päättänyt nimetä Eeva-Liisa Mannerin mukaan aukion, joka sijaitsee Ojakadun ja Rongankadun risteyksessä. Avajaistilaisuus pidetään keskiviikkona 5. elokuuta 2015 klo 11. Näyttelijä Sanna Majanlahti tulkitsee Mannerin runoja. Sävellettyjä runoja esittävät Janne Marja-aho (laulu) ja Jussi Tuurna (säestys).

Kirjailija Eeva-Liisa Manner on osuvasti sanonut: ”Jos ihmisellä on koti, se on kai siellä missä hän ymmärtää ympäristönsä.”

 Manner kirjoitti Orivedellä, Tampereella, Kangasalan Lepokodissa ja Havisevalla sekä Ruovedellä merkittävän osan tuotannostaan: runoista, näytelmistä ja romaaneista. Niiden lisäksi hän suomensi maailmankirjallisuutta ja kirjoitti Aamulehteen usean vuosikymmenen ajan teräviä esseitä niin kirjauutuuksista kuin Tampereen elokuvateattereissa esitetyistä elokuvista sekä televisio- ja radio-ohjelmista.  Osa teksteistä on koottu vasta ilmestyneeseen Silmäyksiä-teokseen.

 

Moni tamperelainen tunnisti (1960-1995) Eeva-Liisa Mannerin kaupungilla. Kirjailija asui ensin Mäntykadulla kellarihuoneistossa, sitten Ojakatu 1:n vinttikerroksessa. Viereisessä kahvilassa,  Vohvelissa tai Runossa, hän toisinaan kävi aamupuurolla illansuussa.

Eeva-Liisa Manner (1921-1995) vietti lapsuuden ja kouluajan Viipurissa, josta hän talvisodan ensi päivinä muutti Helsinkiin ja edelleen Orivedelle kirjoitusrauhaa etsimään. Siellä hän kirjoitti vaatimattomassa lautamökissä Tämä matka -kokoelman (1956). Se oli paitsi nuoren kirjailijan läpimurtoteos myös suomalaisen sodan jälkeisen lyriikan merkittävä askel uuteen runoilmaisuun, modernismiin. Sen jälkeen Eeva-Liisa Manner on kuulunut suomalaiseen kirjallisuudenhistoriaan. Mannerin tuotantoa on käännetty useille eri kielille.

Manner kirjoitti yksitoista runoteosta, mm. Fahrenheit 121 (1968) ja Kuolleet vedet (1977), sekä lukuisia kuunnelmia ja näytelmiä, joista tunnetuin lienee Poltettu oranssi (1968). Sitä Tampereen Työväen Teatteri esitti vuosikymmenen ajan 1969-1979. Manner on kirjoittanut myös kolme romaania, mm. Varokaa, voittajat (1972), ja novellikokoelman Kävelymusiikkia pienille virtahevoille (1957).

 Eeva-Liisa Mannerin runouden uusi ulottuvuus

Eeva-Liisa Mannerin sävellettyjä runoja sisältävä cd-levy on julkaistu kesällä. Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan sävellykset avaavat uuden ulottuvuuden Mannerin runouteen. Säveltäjien lisäksi levyllä runoutta ja musiikkia tulkitsevat Sara Puljula (basso ja lyömäsoittimet) sekä Janne Marja-aho (laulu). Kvartetti on esittänyt nyt levytettyjä Mannerin sävellettyjä runoja mm. Kajaanin Runoviikolla (2010 ja 2013), Tampereen Teatterikesässä (2012) ja useissa teattereissa eri puolella Suomea. Musiikki on kunnianosoitus Mannerin runoudelle: se on herkkää ja monikerroksista, taltiointi hienoa studiotyötä.

Omakustanteista levyä (20 e) voi tilata os. jussi.tuurna et saunalahti.fi tai puh. 0505548002. Levyn saanee myös hyvistä levykaupoista. Yhtye lupautuu esiintymäänkin eri tilaisuuksissa sopimuksen mukaan. 

Torit, kiitävät autot, puut, pölyinen vihreä
saavat sävynsä minulta:
maailma on minun aistieni runoelma
ja lakkaa kun minä kuolen.
Tämä läheisyys, pitkä hetki, ihon pehmeä
tunnelma ovat vain minussa, minulle; mielle vain
tai kehän minun aistieni haaveen ympärillä.
Kun lainaan sinulta objektiivisen silmän
näen (kuin käännetyn kiikarin läpi)
miten kuljet kirkkaita katuja pitkin
kaksin, markiisien valossa,
olet kaukana, yhä kauempana, yhä
olet, mutta häipyvän pieni.

 

Eeva-Liisa Manner

Pellavaikkuna
Eeva-Liisa Manner

 

Katajan kultainen oksa ja tuoksuva tuhka
Metsässä säde ja kellastuvat rinteet
Auringonlasku kohottaa järveltä tuulen

Kuuntelen villisorsaa, ovella siirtyy varjo,
muistan aikaa, jolloin haave oli voimani lähde.
Pellavaikkuna katsoo tummuvaan länteen.

 

ASSIMILAATIO

Eeva-Liisa Manner

Näytän sinulle tien
jota olen mennyt

jos tulisit
jos tulisit jonain päivänä takaisin
etsimään minua

näetkö miten kaikki siirtyy hiukan joka hetki
ja tulee vaatimattomammaksi ja primitiivisemmäksi
(kuin lasten piirtämät kuvat
tai alkeelliset eläimet: sielun aakkoset)

tulet lämpimälle seudulle
se on pehmeä ja hämyinen
mutta silloin minä en ole enää minä,

vaan metsä