Eeva-Liisa Manner

Eeva-Liisa Manner -seura

Perustettu 2005

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 70

 

 

Seuran tarkoituksena on vaalia kirjailija Eeva-Liisa Mannerin elämäntyötä, edistää runouden tutkimusta ja suomalaista runokulttuuria. Seura järjestää kirjailijan elämään ja tuotantoon liittyviä kirjallisuustapahtumia ja seminaareja sekä tekee kirjailijan työtä tunnetuksi eri tavoin.

 

 

 

Hallitus 2019

 

Malla Kuuranne (pj.) 

Sanna Majanlahti (vpj.)

Tiia Kähärä (siht.)

Sina Kujansuu

Mika Lamminpää

Leena Kirstinä (varajäsen)

Réka Lelkes (varajäsen)

 

Eeva-Liisa Mannerin perinteinen syntymäpäiväjuhla

Teatteri Avoimissa Ovissa 23.11. kello 16.00

Liput 25/23/19€

 

 

VÄSYNYT OLEMAAN VAHVA

 

valoa, varjoa ja lumen kajoa Andalusian auringossa

rakkauden ikävää, vierautta itsessä ja muissa

itkua, iloa ja sielun paloa

 

Eeva-Liisa Mannerin sanojen ja Niño Miguelin rytmien tulkitsijoina

näyttelijä Emilia Pokkinen ja flamencokitaristi Toni Jokiniitty

 

 

väliaika

 

 

MUSIIKKIA VALOSTA JA VEDESTÄ

Janne Marja-aho tulkitsee Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan uusia Eeva-Liisa Mannerin runojen sävellyksiä. Ne ovat jatkoa loppuunmyydyn Manner-CD-levyn (2013) teoksille ja uuden taltioinnin ensimmäisiä kantaesityksiä.

Enseble esittää myös aiempia, Mannerin runoihin pohjautuvia sävellyksiä.

Laulaja Janne Marja-aho

Säveltäjät ja pianistit Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna

 

Sydämeni palaa, eteinen ja kammio palavat, Eeva-Liisa Mannerin runoja

Sara Hildénin museo 10.8. kello 13.00

Nuoret kolmannelle vuodelleen siirtyvät Teatterikorkeakoululaiset syttyivät heti ajatukselle koostaa Eeva-Liisa Mannerin runoista kokonaisuus. Saman tien otsikoksi muodostui Mannerin runon mukaan Sydämeni palaa, eteinen ja kammio palavat. Jokin syke ja roihu, hiljaisuudessakin, koskettaa ja puhuttelee Mannerin runojen lukijaa ja kuulijaa, niin nuorta kuin enemmän elämänkokemusta omaavaa. Hänen kielensä ja mielensä on alituisessa liikkeessä, hänenkin sydämensä tuntuu palaneen. 

Esiintyjinä Inkeri Hyvönen, Karlo Haapiainen ja Otto Rokka, menossa mukana Malla Kuuranne

Esityksen kesto 45 minuuttia 

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Eeva-Liisa Manner –seuran, Tampereen Teatterikesän ja Sara Hildénin taidemuseon kanssa

Menneet tapahtumat

 

Eeva-Liisa Manner -iltapäivä ja vuosikokous la 27.4.2019

 

Eeva-Liisa Manner -iltapäivssä kultiin Rikhardinkadun kirjastossa (Helsingissä) Mannerin Poltettu oranssi -näytelmän erilaisista tulkinnoista. Turun ylioppilasteatterin ohjaaja  Mikko Kaikkonen kertoi ensi syksyn Poltettu oranssi -produktiosta. Teatteri Takomon dramaturgi ja ohjaaja Katariina Numminen valotti teatterissa parhaillaan esitettävää Rakkaus ja toisto -esitystä, jossa on käytetty katkelmia Poltettu oranssi -näytelmästä. Yleisötilaisuuden jälkeen pidettiin Eeva-Liisa Manner -seuran vuosikokous.

 

Sydämeni palaa Teatteri Avoimissa ovissa 1.12.2018

 

Teatterikokeakoulun näyttelijäopiskelijoiden ryhmä toi Teatteri Avoimien Ovien näyttämölle 1.12.2018 klo 16 oman näkemyksensä Eeva-Liisa Mannerin runoista produktiossa Sydämeni palaa, eteinen ja kammio palavat. Luotsina Malla Kuuranne. Toisena osana esityksessä oli  Takaa-ajetut sävelet - Lauluja Eeva-Liisa Mannerin runoihin, jossa tekstejä tulkitsivat Juha Kukkonen ja Ursula Salo. Lavalla myös säveltäjä-pianisti Arla Salo. Lisäksi nähtiin tanssija-koreografi Sari Nordmanin Assimilaatio-runon pohjalle luoma tanssivideo.

 

Matka Malagaan

 

Eeva-Liisa Manner -seura teki matkan Malagaan 16.- 20.10.2018. Kirjailijan talo löytyi Churrianasta, runojen maisemat ja tunnelmat sen ympäristöstä ja vuorilta valkeista kylistä.

 

Lisätietoja tapahtumista löytyy Eeva-Liisa Manner -seuran Facebook-sivuilta www.facebook.com/eevaliisamannerseura

 

 

Muistomerkki Eeva-Liisa Mannerin haudalle 

 

 

Eeva-Liisa Mannerin haudalle Kalevankankaalle Tampereelle saatiin viimein muistomerkki. Hillityn ja läpikuultavan Pro Poesia -veistoksen on suunnitellut arkkitehti, lasitaiteilija Veijo Muroke

 

Kalevankankaan hautausmaalla vietettiin sunnuntaina 28.5. ohjelmallinen muistohetki, jonka yhteydessä veistos paljastettiin. Tilaisuudessa Marja-Leena Tuurna kertoi seuran muistohankkeesta ja kirjailija Maire Martikainen piti juhlapuheen. Lisäksi veistoksen suunnitellut ja lasiosan valanut arkkitehti Veijo Muroke kertoi veistoksesta ja näyttelijä Sanna Majanlahti lausui Mannerin runoja.

 

 

 

Jäsenyys

Eeva-Liisa Manner -seuran varsinaisia jäseniä voivat olla kaikki runoudesta ja kirjailijan työstä kiinnostuneet, jotka hyväksyvät seuran tarkoituksen ja säännöt.

 

 

 

 

Eeva-Liisa Mannerilta uutuuskirja

 

Silmäyksiä.  Eeva-Liisa Mannerin kirjoituksia elokuvista, mediasta ja maailmanmenosta 1968–1987.

Toim. Tuula Hökkä. Eeva-Liisa Manner -seura, Helsinki 2015.

Kirjailija Eeva-Liisa Manner osallistui monipuolisena esseistinä ja kriitikkona aikansa kulttuuriin. Teokseen on koottu mielenkiintoinen kattaus hänen myöhäisvaiheen kirjoituksiaan uuden aallon elokuvista tv-sarjoihin ja -dokumentteihin, oopperataltioinneista jazziin ja tietokirjoihin ja pamfletteihin. Sanottavan terä, pettämätön tyyli ja usein läsnäoleva huumori tekevät Mannerista koskettavan, yllättävän ja ajankohtaisen lehtikirjoittajan ja ajattelijan. Toimittajan esipuhe johdattaa Mannerin mediakirjoituksiin.

Silmäyksiä. Eeva-Liisa Mannerin kirjoituksia elokuvista, mediasta ja maailmanmenosta 1968–1987. 

Toimittanut Tuula Hökkä. Eeva-Liisa Manner -seura, Helsinki 2015. Paino Hansaprint, Vantaa 2015, 180 s. liimasidottu, kovakantinen, 86.2, koko 150 x 220 cm, ISBN  978-952-93-5302-6hinta 34 € + postimaksu, Eeva-Liisa Manner -seuran jäsenille hinta 25 € + postimaksu

Teos saatavana vain suoraan kustantajalta. Tilaukset sähköpostilla veijo.muroke@welho.com.

Eeva-Liisa Manner-seura

℅ Studio Arkki

Pekanraitti 24 F

00700 HELSINKI

puh. 09-3511812

veijo.muroke@welho.com

 

 

 

 

 

Eeva-Liisa Mannerin aukio Tampereen keskustaan

 

Tampereen kaupunki on päättänyt nimetä Eeva-Liisa Mannerin mukaan aukion, joka sijaitsee Ojakadun ja Rongankadun risteyksessä. Avajaistilaisuus pidetään keskiviikkona 5. elokuuta 2015 klo 11. Näyttelijä Sanna Majanlahti tulkitsee Mannerin runoja. Sävellettyjä runoja esittävät Janne Marja-aho (laulu) ja Jussi Tuurna (säestys).

Kirjailija Eeva-Liisa Manner on osuvasti sanonut: ”Jos ihmisellä on koti, se on kai siellä missä hän ymmärtää ympäristönsä.”

 Manner kirjoitti Orivedellä, Tampereella, Kangasalan Lepokodissa ja Havisevalla sekä Ruovedellä merkittävän osan tuotannostaan: runoista, näytelmistä ja romaaneista. Niiden lisäksi hän suomensi maailmankirjallisuutta ja kirjoitti Aamulehteen usean vuosikymmenen ajan teräviä esseitä niin kirjauutuuksista kuin Tampereen elokuvateattereissa esitetyistä elokuvista sekä televisio- ja radio-ohjelmista.  Osa teksteistä on koottu vasta ilmestyneeseen Silmäyksiä-teokseen.

 

Moni tamperelainen tunnisti (1960-1995) Eeva-Liisa Mannerin kaupungilla. Kirjailija asui ensin Mäntykadulla kellarihuoneistossa, sitten Ojakatu 1:n vinttikerroksessa. Viereisessä kahvilassa,  Vohvelissa tai Runossa, hän toisinaan kävi aamupuurolla illansuussa.

Eeva-Liisa Manner (1921-1995) vietti lapsuuden ja kouluajan Viipurissa, josta hän talvisodan ensi päivinä muutti Helsinkiin ja edelleen Orivedelle kirjoitusrauhaa etsimään. Siellä hän kirjoitti vaatimattomassa lautamökissä Tämä matka -kokoelman (1956). Se oli paitsi nuoren kirjailijan läpimurtoteos myös suomalaisen sodan jälkeisen lyriikan merkittävä askel uuteen runoilmaisuun, modernismiin. Sen jälkeen Eeva-Liisa Manner on kuulunut suomalaiseen kirjallisuudenhistoriaan. Mannerin tuotantoa on käännetty useille eri kielille.

Manner kirjoitti yksitoista runoteosta, mm. Fahrenheit 121 (1968) ja Kuolleet vedet (1977), sekä lukuisia kuunnelmia ja näytelmiä, joista tunnetuin lienee Poltettu oranssi (1968). Sitä Tampereen Työväen Teatteri esitti vuosikymmenen ajan 1969-1979. Manner on kirjoittanut myös kolme romaania, mm. Varokaa, voittajat (1972), ja novellikokoelman Kävelymusiikkia pienille virtahevoille (1957).

 Eeva-Liisa Mannerin runouden uusi ulottuvuus

Eeva-Liisa Mannerin sävellettyjä runoja sisältävä cd-levy on julkaistu kesällä. Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan sävellykset avaavat uuden ulottuvuuden Mannerin runouteen. Säveltäjien lisäksi levyllä runoutta ja musiikkia tulkitsevat Sara Puljula (basso ja lyömäsoittimet) sekä Janne Marja-aho (laulu). Kvartetti on esittänyt nyt levytettyjä Mannerin sävellettyjä runoja mm. Kajaanin Runoviikolla (2010 ja 2013), Tampereen Teatterikesässä (2012) ja useissa teattereissa eri puolella Suomea. Musiikki on kunnianosoitus Mannerin runoudelle: se on herkkää ja monikerroksista, taltiointi hienoa studiotyötä.

Omakustanteista levyä (20 e) voi tilata os. jussi.tuurna et saunalahti.fi tai puh. 0505548002. Levyn saanee myös hyvistä levykaupoista. Yhtye lupautuu esiintymäänkin eri tilaisuuksissa sopimuksen mukaan. 

Torit, kiitävät autot, puut, pölyinen vihreä
saavat sävynsä minulta:
maailma on minun aistieni runoelma
ja lakkaa kun minä kuolen.
Tämä läheisyys, pitkä hetki, ihon pehmeä
tunnelma ovat vain minussa, minulle; mielle vain
tai kehän minun aistieni haaveen ympärillä.
Kun lainaan sinulta objektiivisen silmän
näen (kuin käännetyn kiikarin läpi)
miten kuljet kirkkaita katuja pitkin
kaksin, markiisien valossa,
olet kaukana, yhä kauempana, yhä
olet, mutta häipyvän pieni.

 

Eeva-Liisa Manner

Pellavaikkuna
Eeva-Liisa Manner

 

Katajan kultainen oksa ja tuoksuva tuhka
Metsässä säde ja kellastuvat rinteet
Auringonlasku kohottaa järveltä tuulen

Kuuntelen villisorsaa, ovella siirtyy varjo,
muistan aikaa, jolloin haave oli voimani lähde.
Pellavaikkuna katsoo tummuvaan länteen.

 

ASSIMILAATIO

Eeva-Liisa Manner

Näytän sinulle tien
jota olen mennyt

jos tulisit
jos tulisit jonain päivänä takaisin
etsimään minua

näetkö miten kaikki siirtyy hiukan joka hetki
ja tulee vaatimattomammaksi ja primitiivisemmäksi
(kuin lasten piirtämät kuvat
tai alkeelliset eläimet: sielun aakkoset)

tulet lämpimälle seudulle
se on pehmeä ja hämyinen
mutta silloin minä en ole enää minä,

vaan metsä