Turun Aleksis Kivi -kerho

Turun Aleksis Kivi -kerho

 

Perustettu 1945

Kotipaikka Turku

Jäsenmäärä 103

 

 

 

 

Yhteystiedot

Puheenjohtaja
Timo Niitemaa
Maaherrankatu 6
20200 Turku
sähköposti: timnii@utu.fi
puh. 040 735 4860

 

 

Sihteeri
Harri Raitis
Kerttulinkatu 4 E 32
20500 Turku
sähköposti: raitishs@netti.fi
puh. 0400 790 667

 

 

 

Myyntiartikkeleiden tilaukset
 

Tilaukset Tapani Kuntulle sähköpostilla: tapani.kunttu@historia-memoria.fi


 

 

Osmo Laineen piirtämän Turun Aleksis Kivi -Kerhon  tunnuksen selitys:

Tyylitellyn Hiidenkiven kehäinen muoto kuvaa veljespiirin keskinäistä yhteyttä. Kiven laella kasvavat seitsemän närettä tuovat mieleen Aleksis Kiven pääteoksen Seitsemän veljestä. Kuusen sitkeys on suomalaisen sisun vertauskuva. Mielikuvituksen avulla kuviosta hahmottuu: a-kivi.

 

 

Yhdistys on perustettu vuonna 1945 Aleksis Kiven Seuran Turun Kerhona. Kerho itsenäistyi vuonna 1958 Turun Aleksis Kivi -Kerho ry -nimiseksi yleishyödylliseksi kulttuuriyhdistykseksi. Sääntöjensä mukaisesti se toimii kirjallisuutta ja taidetta edistävänä yhdistyksenä, joka herättää ja pitää vireillä kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven henkilöön ja tuotantoon kohdistuvaa harrastusta, tukee siihen liittyvää tieteellistä ja taiteellista työskentelyä sekä vaalii Aleksis Kiven elämään ja teoksiin liittyviä muistoja.

 

Kerho on vakiinnuttanut paikkansa ja säilyttänyt asemansa turkulaisessa kulttuurielämässä läpi vuosikymmenten ajan mukana muuttuen ja kehittyen. Kerhon keskeisiä vaikuttajia ovat olleet mm. akateemikot Wäinö Aaltonen ja V.A. Koskenniemi, professorit Eino Kauppi, Viljo Tarkiainen, Jussi Vikainen, Niilo Ikola ja Osmo Laine, maaherra Vilho Kyttä, runoilija Toivo Lyy, teatterineuvos Vilho Siivola, kouluneuvokset Aarne Honka, Sampo Haahtela ja Antti Lehtinen, yliopettaja Ukko Kivistö, asessori Erkki Vuori, päätoimittaja Veikko Puro.

 

Jäsenistö ja hallinto

 

Yhdistykseen kuuluu tänä päivänä noin sata eri aloja edustavaa kulttuurihenkilöä ja alan innostunutta harrastajaa. Yhdistyksellä on nykyisin kolme kunniajäsentä: professori Aimo Hakanen, teatterilavastaja Juha Lukala sekä dosentti Veikko Luostarinen.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii tietokirjailija Timo Niitemaa, varapuheenjohtajana professori Kaisa Häkkinen, sihteerinä kirjailija Harri Raitis, taloudenhoitajana muusikko Ari Hakulinen sekä muina jäseninä dosentti Veikko Luostarinen, tietokirjailija Tapani Kunttu, dosentti Ilpo Lahti, musiikin tohtori Ilari Lehtinen, pianisti Jussi Laukola ja kirjailija Tytti Issakainen.

 

 

Kerho toimii

 

Kerho kokoontuu kuukausittain kesäaikaa lukuun ottamatta ohjelmallisiin veljesiltoihin, järjestää kulttuuriretkiä, tuottaa ja myy stipendirahastonsa kartuttamiseksi Aleksis Kiveen liittyvää materiaalia sekä myöntää yhteistyössä Turun seudun äidinkielen opettajat ry:n kanssa stipendejä koululaisille ja opiskelijoille. Viime vuodet kerho on osallistunut omalla osastollaan Turun kansainvälisille kirjamessuille. Kirjailjan syntymäpäivänä kerho järjestää ohjelmallisen tilaisuuden Aleksis Kiven patsaalla Turun kaupunginteatterin edustalla.

Kerhon myyntiartikkeleita

Turku sodasta rauhaan

Rauha loi turkulaisiin toivoa, mutta ankeat olot, pula ja epävarmuus jatkuivat. Äskeinen vihollinen koettiin edelleen uhkaavaksi, mutta sitä ei saanut ääneen sanoa. Isänmaallisten turkulaispiirien perustama viihde- ja kulttuurilehti Mitä NYT yritti, mutta lehti lakkautettiin. Epävarmuuden keskellä järjestettiin vaalit, joissa maan alta nousseiden kommunistien johdolla vaadittiin politiikan täyskäännöstä. Äänestäjien enemmistö luotti kuitenkin "vanhoihin puolueisiin". Silti Turusta tuli yksi maan punaisimmista kaupungeista.

Kirja kuvaa miten sodasta kärsineille turkulaisille sekä tuhansille rintamalta palaaville ja evakoille yritettiin turvata toimeentulo ja asunnot. Miten selvittiin talousahdingosta, jota raskaat sotakorvaukset eivät suinkaan helpottaneet. Ja miten kaupungin talouselämä, koulumaailma ja kulttuuri, viihde ja urheilu kaikesta huolimatta elpyivät nopeasti.

Kirjan kirjoittajina ovat poliittisen historian emeritusprofessori Timo Soikkanen, tietokirjailija, tiedetoimittaja Timo Niitemaa, äänilevytuottaja, muusikko Ari Hakulinen, kirjailija Harri Raitis,
historioitsija-tietokirjailija Tapani Kunttu sekä historiantutkija, lehtori Veikko Laakso.

Hinta 25 euroa + postikulut. Lasku seuraa lähetyksen mukana.


 

Nyt ei auta pelko eikä vapistus

Kirja Aleksis Kiven terveydestä, kirjeistä, unista ja seitsemästä veljeksestä

 

Teoksen kirjoittajat avaavat uusia näköaloja Kiven arvomaailmaan, ajatteluun ja terveyteen. He osoittavat kirjailijan olleen mielenterveyden keskeisiltä osin terve, ainakin terveempi kuin vakiintunut myyttinen kuva sairaasta ja nujerretusta ihmisestä on ollut, jopa terveempi kuin jotkut hänen tukijoistaan ja kriitikoistaan.

Kirjan lähtökohtana ovat olleet Kiven omat kirjeet ja näistä pääteltävissä oleva mielenterveys, mutta se sisältää myös päätelmiä hänen ystäviensä ja vastustajiensa psykologiasta. Kirjoittajat ovat kokeneita ja tunnettuja oman alansa asiantuntijoita: Jukka Aaltonen, perheterapian professori ja psykoanalyytikko; Reijo E. Heinonen, teologian professori; Juha Hurme, teatteriohjaaja ja kirjailija; Juha Lukala, teatterilavastaja; Ilpo Lahti, psykiatrian dosentti ja psykoanalyytikko; Heikki Laitinen, Sibelius-Akatemian professori ja Jouko Salminen, psykiatrian dosentti ja psykosomatiikan tutkija.

Kirjan hinta 20 euroa + postikulut. Lasku seuraa lähetyksen mukana.

Kaukametsän lumo

Sata vuotta Aleksis Kiven runojen tulkintoja sanoin ja sävelin,
CD-taltiointi 2014

 

Aleksis Kiven lyriikka on aina inspiroinut myös suomalaisia säveltäjiä. Jotkin Kiven runot kuten Suomenmaa, Onnelliset, Metsämiehen laulu, Oravan laulu ja Ikävyys, ovat aikojen saatossa saaneet jopa parinkymmenen eri säveltäjän tulkinnan. Tällä levyllä on kokoelma eri aikoina toteutetuista Kiven tekstien tulkinnoista taiteellisesti korkeatasoisina yksinlaulu-, kuoro- ja lausuntaesityksinä.

 

Kaukametsän lumo -CD:lle on koottu esityksiä Yleisradion kantanauhakokoelmista ja Suomen äänitearkiston tietokannoista sekä eri vuosikymmenillä tuotetuista laulujen levytyksistä. Kokoelmassa on monia todellisia aarteita peräti sadan vuoden ajalta. Vanhin tallenne on Oskar Merikannon säveltämä Onnelliset, jonka Iivari Kainulainen ja Harald Björkman levyttivät jo vuonna 1913 Helsingissä. Tuorein mukana oleva levytys on kokonaan kerhon omaa tuotantoa: kesällä 2014 ensi kertaa äänitetty Reijo Aholan sävellys runoon Mitä minä huolin, jonka esittää kerhon trio Reino Kotaviita, Jussi Laukola ja Ilari Lehtinen. Levyn nimirunon Kaukametsän tulkitsee näyttelijä Petri Rajala.

 

Hinta 10 euroa + postikulut. Lasku seuraa lähetyksen mukana.
 

Kaukametsä – Aleksis Kiven runoja
3. painos 2012

 

Aleksis Kiven runotuotanto joutui Seitsemän veljeksen tavoin aikalaiskritiikin tyrmäämäksi. Vasta jälkipolvet alkoivat arvostaa Kiven omaperäisen runokielen voimaa, herkkiä ja dramaattisia tunnelmia sekä ihania luonnonkuvia. Muistuttaakseeen kansalliskirjailijamme runotuotannon elävästä ja nykyihmistäkin koskettavasta voimasta Turun Aleksis Kivi –kerho päätti julkaista valikoiman hänen runojaan.

 

Kaukametsä-valikoima sisältää tuttujen klassikoiden ohella joukon vähemmän tunnettuja mutta yhtä kaikki puhuttelevia Kiven runoja. Runoihin ja runojen maailmaan johdattavat kirjassa nuoren kirjallisuudentutkijan Johanna Krappen kommentit ja viittaukset eri aikojen kriitikkojen arvioihin. Oman herkän lisänsä Kaukametsän tunnelmaan antaa kirjan taiton ja kuvituksen välittämä visuaalinen maailma, joka on kerhon jäsenen, lavastaja Juha Lukalan työtä.

Hinta 10 euroa + postikulut. Lasku seuraa lähetyksen mukana.
 

 

                    

 

Hiidenkiveltä - Näkökulmia Aleksis Kiveen  -juhlakirja 2005

 

Minkälaisia ajatuksia Kiven tuotanto herättää nykykirjailijan, kuvataiteilijan, teatteriohjaajan, lavastajan tai säveltäjän mielessä? Minkälaisena Kiven maailma ja kieli näyttäytyvät vieraiden kulttuurien edustajille? Mitä uusia oivalluksia tutkija vielä löytää Kiven kielestä, veljesten uskonnollisuudesta, naurusta tai vimmaisesta kapinasta? Puhutteleeko Aleksis Kivi vielä nykyajan koululaista? Entä mitä miettii metsäprofessori samoillessaan Impivaaran saloilla?

 

Vastauksia kysymyksiin löytyy viidentoista asiantuntijan artikkeleista. Kirja sisältää myös viiden tunnetun taitelijan upeita metsäaiheisia teoksia.

 

Hinta 10 euroa + postikulut. Lasku seuraa lähetyksen mukana.
 

 

 

Lauluja Seitsemästä Veljeksestä -CD-taltiointi, 3. painos 2014

 

 

Kalle Holmberg ohjasi Aleksis Kiven seitsemästä veljeksestä legendaarisen näytelmäversion, jonka ensi-ilta oli Turun Kaupunginteatterissa 15.12.1972. Esityksen dramaturgiasta vastasi Ritva Holmberg ja Kaj Chydenius sävelsi esitykseen sovitetut laulut. Esityksen näki kolmen ja puolen vuoden aikana 150 000 katsojaa. Monet pitävät tätä esitystä Suomen kaikkien aikojen parhaana teatteriesityksenä.

 

YLE:n Länsi-Suomen alueradiossa kuultiin vuonna 1974 Juhani Lavénin tuottamana Ritva Holmbergin näytelmästä suunnittelema laulujen ja tekstien kokonaisuus. YLE tuotti vuonna 2002 tästä radio-ohjelmasta CD-levyn, jota valmistettiin rajoitettu määrä lahja- ja kulttuuritarkoituksiin.

 

Esityksen takana olevat taiteilijat sekä YLE ovat myöntäneet Turun Aleksis Kivi -Kerho ry:lle oikeuden tuottaa tästä kansallisiin kulttuuriaarteisiimme kuuluvasta esityksestä CD-levyn. Oikeus on myönnetty ehdolla, että levyn myyntitulo tilitetään kokonaisuudessaan kerhon stipendirahastoon jaettavaksi stipendeinä koululaisille ja opiskelijoille. Levy sisältää 13 laulua johdantoteksteineen sekä kansivihon, jossa säveltäjä Kaj Chydenius kuvaa Seitsemän veljeksen sävellysten syntyvaiheita.


Hinta 10 euroa + postikulut. Lasku seuraa lähetyksen mukana.
 

Aleksis Kivi

Anneli Saaristo/ Matti Rag Paananen

CD-taltiointi 2009

 

Matti Rag Paananen on säveltänyt ja sovittanut 20 Aleksis Kiven runoa kauniiksi ja iskeviksi lauluiksi, jotka esittää Anneli Saaristo. Säestävään kokoonpanoon kuuluvat Ragin ohella Paroni Paakkunainen, Henrik Otto Donner, Bert Karlsson, Lucjan Czaplicki, Teppo Hauta-aho, Pauli Heikkinen ja Reino Laine.

 

Teokset on alun perin sävelletty 1984 Tapani Itärannan ohjaamaan Aleksis Kiven 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehtyyn TV-draamadokumenttiin. Sen tuotti YLEn TV2 ja sille myönnettiin Telvis-kunniakirja.

 

 

Levyn hinta 15 euroa + postikulut. Lasku seuraa lähetyksen mukana.