Pietari Päivärinta

Pietari  Päivärinta -Seura ry

Perustettu 1977

Kotipaikka Ylivieska

Jäsenmäärä 70

 

Yhteystiedot

varapuheenjohtaja Arja Nevanperä, puh. 044 4294278, arja.nevanpera (at) ylivieska.fi

sihteeri-rahastonhoitaja Hanna Perkkiö, puh. 044 2662233, hanna.perkkio (at) yritysnet.com

 

Vuosijäsenmaksu 8 euroa

Ainaisjäsenmaksu 100 euroa

Kannatusjäsenmaksu 25 euroa/vuosi

FI43 4754 0010 0360 69

Pietari  Päivärinta -Seura  kirjailijan ja valtiopäivämiehen jalanjäljillä

 

Pietari Päivärinta -Seura vaalii kirjailija, valtiopäivämies ja lukkari Pietari Päivärinnan (18.9.1827 - 26.7.1913) elämäntyötä. Tutustu Päivärinnan tuotantoon ja elämäntyöhön hänen kirjojensa ja seuran kotisivujen kautta.

Yli 30-vuotias nimikkokirjailijaseura on kulttuuripoliittinen vaikuttajaseura Ylivieskassa.

Seuran merkittävin vuosittainen tapahtuma on 29. kesäkuuta järjestettävä Pekan Päivän ilta kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Helaalan Myllyssä. Vuoden lopussa seura nimeää vuoden ylivieskalaisen vaikuttajan.

Kaupungissa on Pietari Päivärinnan katu,  Päivärinnan koulu ja kokoushuone Pietari Ylivieskatalo Akustiikassa. Päivärinnan hautamuistomerkki sijaitsee hautausmaalla lähellä Ylivieskan kirkkoa. Kotiseutumuseossa Puuhkalassa on Päivärinnan huone.

 Vuonna 2002 seura julkaisi Valitut kertomukset, joka on myynnissä edelleen.

 

 

20.12.2016
Pietari Päivärinta -seura palkitsi vuoden vaikuttajan

Pietari Päivärinta -seura on nimennyt vuoden ylivieskalaiseksi vaikuttajaksi kirkkoherra Timo Määtän. Määttä on toiminut Ylivieskan seurakunnan kirkkoherrana 20 vuotta, vuodesta 1996. Vuoden vaikuttajaksi hänet valittiin toiminnastaan seurakuntalaisten ja kaikkien kaupunkilaisten keskuudessa Ylivieskan kirkon tuhopolton jälkeen.

Määttä on eri vaiheissa avoimesti ja rakentavasti tiedottanut kirkon palosta ja sen jälkeisistä suunnitelmista. Hänen asenteensa on ollut toiveikas ja eteenpäin katsova alkaen jo savuavan kirkon raunioilla pidetystä pääsiäisyön messusta.

Omalla esimerkillään Määttä on auttanut myös ylivieskalaisia katsomaan tulevaisuuteen. Hyvin pian kirkkopalon jälkeen alettiinkin suunnitella uuden kirkon rakentamista ja siihen tarvittavaa varainkeruuta. Määtän itse oli tarkoitus jäädä eläkkeelle ensi vuonna, mutta hän jatkaa virassaan ainakin vuoden 2018 alkuun.

Ylivieskan palanut kirkko oli myös Pietari Päivärinnan kotikirkko, jossa tämä toimi lukkarina vuodesta 1868 kuolemaansa eli vuoteen 1913 saakka. Kirkon raunioiden kupeessa sijaitsee myös Päivärinnan hautamuistomerkki.

Pietari Päivärinta -seura valitsi vuoden vaikuttajan 19. kerran. Seura valitsee vuosittain henkilön tai tahon, joka on vaikuttanut myönteisesti Ylivieskan kehitykseen tai muutoin ansaitsee palkinnon toiminnallaan.