Aleksanteri Ahola-Valo

Elpo ry

Aleksanteri Ahola-Valon nimikkoseura

 

Perustettu 1982

Kotipaikka Hämeenlinna

Jäsenmäärä 45

 

Yhteystiedot

Elpo ry
c/o Risto Suvanto
Vuorikatu 25 B 9

13100 Hämeenlinna -

risto.suvanto@ahola-valo.fi

https://www.discoveringfinland.com/fi/destination/aleksanteri-ahola-valo-museo/

Ahola-Valon seura Elpo ry:n tarkoituksena on Aleksanteri Ahola-Valon (1900-1997) elämäntyön säilyttäminen ja tunnetuksi tekeminen . Ahola-Valo oli hyvin monipuolinen  ja hänen luovuutensa ulottui monille eri aloille - myös kirjailijana hän oli tuottelias. Perustiedot hänen elämäntyöstään eri aloilla on luettavissa  esim. Wikipediasta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_Ahola-Valo

 

 

 

 

 

ELpo ry tili 103230-7202488 (jäsenmaksu 25 €, eläkeläiset, työttömät, nuoret 10 €)  

Aleksanteri Ahola-Valosta ensimmäinen väitöskirja: Visuaalinen tie arvoelämään. Aleksanteri - Ahola-Valon itsekasvatuksen menetelmä ja etiikka.

 

Ahola-Valosta on tehty moniakin  gradutasoisia akateemisia tutkimuksia, kulttuurihistorian, taidehistorian, kasvatustieteen  ja kirjallisuustieteen näkökulmista.  Nyt neljän vuoden tutkimustyön jälkeen Aleksanteri Ahola-Valosta on  syntynyt ensimmäinen väitöskirja: Visuaalinen tie arvoelämään. Aleksanteri - Ahola-Valon itsekasvatuksen menetelmä ja etiikka.

Väitöskirjan näkökulma on taidekasvatus ja se tarkastettiin Aalto yliopistossa perjantaina 2.12.2011. 

 

 

Miten kuvallisesti hahmotettava kuuluu kasvatukseen? Taidekasvattaja Jouni Kiiskisen väitöstutkimuksen kohteena on suomalaisen kasvatusajattelijan ja taiteilijan Aleksanteri Ahola-Valon kehittämä itsekasvatuksen menetelmä, jossa taide, kuva ja visuaalisuus ovat tärkeässä osassa. Tutkimuksen aikana Kiiskinen perehtyi itsekasvatuksen välineisiin myös kokeilemalla niitä käytännössä.

Aleksanteri Ahola-Valon elämäntyö virittää keskustelemaan kasvatuksen päämääristä ja menetelmistä sekä taiteen asemasta yksittäisen ihmisen toiminnan ja eettisen elämän edellytyksenä.

 

 

 

 

Kirjallisen tuotantonsa Ahola-Valo aloitti hyvin varhain, kun hänen yksityisopettajansa kehotti Ahola-Valoa pitämään päiväkirjaa vuonna 1907. Näitä päiväkirjoja Elpo ry on sitten julkaissut moniosaisena Koulupojan päiväkirjana. Päiväkirjojen pohjalta Kaija Juurikkala on tehnyt elokuvan VALO.

 

Ahola-Valo on kirjoittanut myös näytelmiä, joista yhden (Aikuiset ja lapset kasvatuksen pyörteissä) Hämeenlinnan Miniteatteri on esittänyt.

 

Ahola-Valoon kirjailijana ja koko hänen elämänkatsomukseen on vaikuttanut vahvasti Leo Tolstoi.


Ahola-Valon koko elämäntyön ja myös hänen kirjallisen tuotantonsa tunnuksena voi pitää hänen yhtä mielilausettaan: 

 

”Meidän on luotava terveyttä ja terveyden kautta kauneutta. Meidän on luotava elämää, joka on itsessään taidetta”

 

LASTENELOKUVA VALO SAI CIFEJ -PALKINNON

Aleksanteri Ahola-Valon lapsuuden päiväkirjoihin perustuva lastenelokuva Valo on saanut Iranissa kansainvälisen lastenelokuvajärjestön CIFEJ:n palkinnon.

Valo on esitetty useissa maissa. Kesällä 2007 se sai ensiesityksensä Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Valo on palkittu aikaisemmin Oulun lastenelokuvafestivaaleilla, Kreikassa ja Israelissa.

Elokuvan on ohjannut Kaija Juurikkala.

Aika laulaa laulujaan

Aleksanteri Ahola-Valon suvun vaiheista on ilmestynyt Ahola-Valon veljentyttären Ritva Aholan kirjoittama dokumenttiromaani Aika laulaa laulujaan, joka perustuu pääosin Ahola-valon isän, Pekka Aholan muistiinpanoihin. Kirjassa kerrotaan suvun dramaattisista vaiheista 1860-luvulta lähtien ja päätyen Pekka Aholan kuolemaan 1919. Kirja on suvun tarina Pohjanmaalta ja Karjalasta 1900-luvun Pietariin, jossa kohdataan niin Rasputin kuin V. I. Leninkin. Pekka Ahola oli tolstoilainen kansanvalistaja ja hänen aatteensa kuvaus ja runoutensa on kirjan keskeistä antia.
Kirjan on kustantanut Aleksanteri Ahola-Valon seura Elpo ry.

 

 

 Aleksanteri Ahola-Valon piirros. Kirjallisuuslehti 10 / 1935.

Aleksanteri Ahola-Valon osastoa Lasten ja nuorten kirjallisuutta esitelleessä näyttelyssä, Helsingissä 2011