Saima Harmaja

Saima Harmaja -seura ry

 

Perustettu 2003

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 105

 

www.saimaharmaja.fi

 

Saima Harmaja -seura on vuonna 2003 perustettu kulttuuriyhdistys, joka on lyhyessä ajassa saanut käynnistetyksi monipuolista runouden harrastusta. Toiminnan lähtökohtana on Saima Harmajan runous ja elämäntyö, mutta toimimme myös laajemmin suomalaisen runouden puolestapuhujana. Jäsenmäärämme on lokakuussa 2006 noin 150.

Toimintamme ripeä liikkeellelähtö on seurausta monesta myönteisestä asiasta. Tärkeää on ollut mm. se, että olemme saaneet mukaan Saima Harmajan suvun lisäksi arvokkaita kulttuurielämän vaikuttajia sekä lahjakkaita sanataiteen edustajia. Olemme pystyneet myös hyödyntämään uutta nostetta, jota runoudelle on viime vuosina syntynyt. Runot, runoilijapersoonat ja mielenkiintoiset elämät puhuttavat nykysuomalaisia. Saima Harmaja -seura on mukana tässä 2000-luvun kirjallisessa ilmiössä.

 
 

 

Yhteystiedot

 

Anneli Holm-Louhelainen, puheenjohtaja

anneli.holmlouhelainen@gmail.com

Puh. 040 565 9590

 

Päivi Istala, tiedottaja
paivi.istala[at)iki.fi
Puh. 050 567 6977

Leif Lindberg, varapuheenjohtaja
leif.lindberg(at)fim.pp.fi
Puh. 050 567 6977

Marjatta Donner, rahastonhoitaja/jäsenrekisterinhoitaja
marjattadonner(at)hotmail.com
Puh. 040 718 1897

 

RUNOLLISTA JA LAPSELLISTA  Kansallisteatterin Lavaklubilla torstaina 1.11. klo 19.00

Saima Harmaja -seura  järjestää iltahuvit Lavaklubin miljööseen Kansallisteatteriin! Aiheeksi valikoitui  Runollista ja lapsellista,  Saiman äidin Laura Harmajan kirjoittamia mainioita lapsipakinoita höystettyinä Saiman runoihin sävelletyillä lauluilla.     

Laura Harmaja kirjoitti 1920-luvun alussa yhteensä neljä kokoelmaa lapsikertomuksia. Hänen teksteissään lapsiperheen arki saa humoristiset reunat: vitsit, sanaväännökset ja väärinymmärrykset sinkoilevat. Vaikka tarinat ovat kohta sadan vuoden takaa, juttujen ja sattumusten kirjo on hyvin tuttua tämänkin päivän lapsiperheille. Saima Harmajan lapsuus elää näissä lapsipakinoissa. Runoilijan   oma perhe on teksteissä selvästi tunnettavissa. Saima, perheen tyttäristä toinen kirjoitti äitinsä lapsitarinoista näin: "...lapsuuteni vuosia on äitini kuvannut julkaisemissaan lapsikertomuskirjoissa, joissa minä nuorempana ja aina äänessä olevana sisarena olen helposti tunnistettavissa."

Saima Harmaja -seuran kokomassa illassa Laura Harmajan lapsikertomuksia esittävät Päivi Istala ja Heta Keskinarkaus. Mukana on  kitaristi Siggi Rögnvaldsson, joka yhdessä Heta Keskinarkauksen kanssa esittää illan mittaan Hetan sävellyksiä Saima Harmajan runoihin. Mukana mm. runot Peipponen, Unen silta, Sininen ilta, Rannalla ja Jäätyvä järvi.

 

Lippuja tapahtumiin myydään Lavaklubin ovella. Lippujen hinnat 20 e, eläkeläiset ja opiskelijat 15 e. Ennakkoliput ovat myynnissä Kansallisteatterin lippumyymälässä, Läntinen Teatterikuja 1, puh. 010 733 1331.

JÄSENILTA ti 6.11. klo18-20  Rikhardinkadun kirjaston Lukusalissa 3.krs, Rikhardinkatu 3.                                                                                                                                                                                                        "Saima Harmajan suvun - Genetzien ja Jännesten Ahtiala. Sukuseurustelua ja serkkuläheisyyttä"

Saiman enon Juho Jänneksen tyttärentytär Leena Salonen on perehtynyt sukunsa henkiseen ja kulttuuriperintöön. Lohjan Jalassaaressa, Harmajan perheen kesäkodin naapurissa sijaitsi Ahtialan puutarha ja taimisto. Juho Jännes, joka oli maataloustuottajain Keskusliiton ensimmäinen ja pitkäaikainen puheenjohtaja, oli lunastanut Saiman isovanhempien hankkiman Ahtialan ja kehittänyt sen erääksi maan suurimmista taimien tuottajista 1950-luvulla. Se toimi myös puutarhaharjoittelijoiden koulutuspaikkana. Juhon tytär Lea oli Saiman lapsuusvuosien paras ystävä ja serkku.                       

Leena Salonen kertoo kuva-aineistoin Ahtialan omistajista ja vaiheista kaikille avoimessa jäsenillassa. Tervetuloa!