Saima Harmaja

Saima Harmaja -seura ry

 

Perustettu 2003

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 105

 

www.saimaharmaja.fi

 

Saima Harmaja -seura on vuonna 2003 perustettu kulttuuriyhdistys, joka on lyhyessä ajassa saanut käynnistetyksi monipuolista runouden harrastusta. Toiminnan lähtökohtana on Saima Harmajan runous ja elämäntyö, mutta toimimme myös laajemmin suomalaisen runouden puolestapuhujana. Jäsenmäärämme on lokakuussa 2006 noin 150.

Toimintamme ripeä liikkeellelähtö on seurausta monesta myönteisestä asiasta. Tärkeää on ollut mm. se, että olemme saaneet mukaan Saima Harmajan suvun lisäksi arvokkaita kulttuurielämän vaikuttajia sekä lahjakkaita sanataiteen edustajia. Olemme pystyneet myös hyödyntämään uutta nostetta, jota runoudelle on viime vuosina syntynyt. Runot, runoilijapersoonat ja mielenkiintoiset elämät puhuttavat nykysuomalaisia. Saima Harmaja -seura on mukana tässä 2000-luvun kirjallisessa ilmiössä.

 
 

 

Yhteystiedot

 

Anneli Holm-Louhelainen, puheenjohtaja

anneli.holmlouhelainen@gmail.com

Puh. 040 565 9590

 

Päivi Istala, tiedottaja
paivi.istala[at)iki.fi
Puh. 050 567 6977

Leif Lindberg, varapuheenjohtaja
leif.lindberg(at)fim.pp.fi
Puh. 050 567 6977

Marjatta Donner, rahastonhoitaja/jäsenrekisterinhoitaja
marjattadonner(at)hotmail.com
Puh. 040 718 1897

 

Saima Harmaja-seura Helsingin Juhlaviikkojen Taiteiden yössä  torstaina 25. 8. 2016 klo 19 – 20.30  Talvipuutarhassa, Hammarskjöldintie 1 B 

 SAIMA – RUNOA JA MUSIIKKIA!

Lausujat ja sisarukset Heljä ja Mirjami Heikkinen esittävät valikoiman Saima Harmajan runoja ja otteita hänen  päiväkirjoistaan tihentynyttä tunnelmaa uhkuvassa runo-musiikki-illassa.        Saiman runojen lisäksi tunnin mittaisessa ohjelmassa soi myös viulu näiden monitaitoisten sanataitureitten käsissä.

Illan aluksi Saima Harmaja -seuran puheenjohtaja Päivi Istala kertoo runoilijan elämästä, tuotannosta ja merkityksestä.

Tervetuloa Talvipuutarhan vihreään puutarhalehvistöön  Saiman tekstien maailmaan!

Kevään 2016 tapahtumia

 

Pe 6. 5. klo 18 perinteinen  runollinen hautausmaakävely Hietaniemessä. Aiheena Elävä hiljaisuus ja kohteena hautausmaan Taiteilijakukkula. Johdattelijana tällä kertaa seuran pj. Päivi Istala.
Tekstejä esittää näyttelijä Eeva-Liisa Haimelin. Tapaamispaikka Hietaniemen VANHAN kappelin edustalla klo 18 (Mechelininkatu 2 e). Tervetuloa ystävien kanssa!

TARTON MATKA 16.-18.5. Saiman jalanjäljissä. Monien vuosien haave matkasta Saiman vuoden 1933 opiskelupaikkakunnalle Tarttoon toteutuu tänä keväänä. Matkaan lähtee 17 seuran jäsentä tai ystävää, enempää ei enää mukaan mahdu. Matkustamme Tarton kevääseen 16.-18.5. Meillä on käytössämme oma bussi koko Viron-osuuden ajan. Ohjelmassa on mm. kiertoajelu ja -kävely  Tartossa, tutustuminen Saiman opinahjoon Tarton yliopistoon sekä Eesti Kirjandusmuuseumiin, SKS:n kirjallisuusarkistoa vastaavaan virolaiseen kirjallisuuslaitokseen. Siellä vanhempi tutkija Eve Annuk pitää meille luennon Viron 30-luvun kirjallisuudesta. Ohjelma on saamassa Saimaan liittyviä lisämausteita: on löytynyt Saiman Tarton-perheen isännän Oskar Rütlin muistelmateos "Mälestusi ühe eesti sugupõlve tööst ja võitlusest (1871-1949)”, se on ilmestynyt 1964 New Yorkissa ja 2010 Virossa. Parhaillaan käydään kirjaa läpi – löytyykö siitä jotain uutta Saiman Tarton-ajasta? Rütlin perheen asuintalon valokuva on löytynyt - taloa ei enää ole, mutta kadulla käymme Saiman askelissa. Käymme myös läpi Saiman Tarton-aikaisia päiväkirjoja ja runoja, jotka ovat syntyneet Tarton-aikana. Sellainen on mm. Saiman tunnettu syysruno Kultaisia lehtiä. Halukkaat matkalaiset käyvät myös Vanemuine -teatterissa, ja omaa aikaakin on. Tarton kevät on varmaan jo kesän korvalla Toomemäella ja Emajoella...

Vielä muistutus tulevan kesän Saima-tapahtumista: Saimanpäiväkahvit juodaan aina 10.7. - kukin "saimalainen" haluamallaan tavalla ystävien kanssa keskellä kesää.
Kohti syksyä johdattaa Taiteiden yö Helsingin Juhlaviikoilla 25.8. klo 18 – meillä on silloin jälleen runotapahtuma Helsingin kaupungin Talvipuutarhassa  Töölänlahden rannalla.