Veikko Huovinen

Veikko Huovinen 20.5.2007. Kuva: M. Nummenpää

 

 

 

Veikko Huovinen

7.5.1927 - 4.10.2009

Perustettu 20.5.2007

Kotipaikka Sotkamo

Jäsenmäärä 230

Yhteystiedot:
Veikko Huovinen -seura
www.veikkohuovinenseura.fi
Puhelin: 045 1775145
Postiosoite: 
c/o Kajaanin kaupunginkirjasto
Seminaarinkatu 15, 87100 Kajaani
email: veikkohuovinenseura(at)sotkamo.net

Puheenjohtaja Matti-Jussi Pollari Havukka-ahon ajattelija -muistomerkillä 7.5.2020.

Sitaatti:

"Konsta Pylkkänen odotti hetkeä, jolloin jättiläishaavassa ja nuoressa haavikossa taas olisi lehti. Silloin hän istuisi aamuisin ja iltaisin piipulla vanhalla kannolla haapapuun alla. Hän koettaisi ymmärtää mitä lipisevällä haavanlehvistöllä on sanomista.

Silloin hän muistelisi kaikkia päiviään Pohjoisen saloilla."

Puheenjohtaja Matti-Jussi Pollarille myönnettiin Henrik Gabriel Porthan-mitali. Perusteluina on Kuhmon syvällinen ymmärtäminen ja monipuolinen kulttuurinen osaaminen. H.G.Porthan kuului aikanaan Turussa perustetun Aurora-seuran perustajajäseniin. Puheenjohtajana Matti-Jussi Pollari on Veikko Huovinen -seuran kantava voima. Onnittelut Matti-Jussi Pollarille huomionosoituksen johdosta.

 

Kari Vuokare: Marniva Mäkipeura, 2., täydennetty painos. 2020.

Vuosikokous siirtyy

Sotkamo 29. maaliskuuta 2020

Hyvä Veikko Huovinen -seuran jäsen,

Niinpä siinä nyt kävi, että virustaudin ja meidän kovan työn sitkistämien suomalaisten ulkoilmaihmisten välisessä kamppailussa tuntuu vasta ensimmäinen erä olevan menossa ja se kovasti sotkee seuramme kevätsuunnitelmat. Meillä kainuulaisilla ei ole menemistä Helsinkiin retkeilemään.

Niinpä Veikko Huovinen -seura ry:n vuosikokous lauantailta 18.4.2020 klo 10.00 siirtyy tuonnemmaksi. Joudumme odottelemaan viranomaisten määräysten mukaista sopivaa ajankohtaa ja siitä tiedottelemme sitten jäsenistölle.

Mukaviakin uutisia kyllä on tarjolla: huippu-Huovis-asiantuntemusta edustava jäsenemme Kari Vuokare on täydentänyt oivallisen Marniva mäkipeura -sanastonsa ja siitä on nyt otettu toinen, täydennetty painos. Edellinen tulikin jo loppuun myydyksi. Tätä uutta voi tilata omaan tai muiden kiinnostuneiden käyttöön seuralta hintaan 15 € (sis. postituskulut).

Veikko Huovisen lukijoiden hyvin tuntema toiveikas talvimieli alkaa vaihtua vielä toiveikkaampaan kevätmieleen – varmaan saamme paluusta yhteiskunnan normaaliaikaan nauttia aikanaan, mutta siihen asti olemme iloisia luonnon tarjoamasta valosta ja oivallista kirjoista.

Matti-Jussi Pollari
Puheenjohtaja

ps. Löysinpä ilokseni Matikanopettajasta (vuodelta 1986) jutun Yrmeä futismies, jossa kerrotaan mainiosta mutta epäsovinnaisesta jalkapallotaituri Östen ”Öykky” Drufvasta, jonka taituruutta kuvatessaan kirjailija kertoo mm. että hänellä oli ”pelisilmät suuret kuin huuhkajalla”!

Johtokunta 2019

Seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Matti-Jussi Pollari Kuhmosta. Johtokuntaan valittiin uutena jäsenenä Sotkamon kirjastotoimenjohtaja Timo Kovanen. Johtokunnassa jatkavat Aila Flöjt, Anja Hongisto, Esko Huovinen, Pauli Hänninen, Mika Kilpeläinen, Esko Piippo, Ritva Tapio, Juhani Tikkanen, Leena Marja Tikkanen ja Arto Tolonen sekä varajäseninä jatkavat Touko Siltala ja Jarmo Vuorinen.

Veikko Huovinen –lukupiirit

Tapahtumia 2019

Kirjailijamatkailu
Seura osallistuu viime syksynä alkaneeseen kansainväliseen Spot-Lit -yhteistyöhankkeeseen  tavoitteena kirjailijamatkailun edistäminen. Valmisteilla on mm. Veikko Huovisen tuotantoon liittyvä reittiopas.

Veikko Huovisen sinistä Sotkamoa / Veikko Huovinen seura ja Kari Vuokare
Vuokatti News 5.6.2019 s. 13

Tampereen Huovishenkinen lukupiiri on toiminut aktiivisesti jo yli kymmenen vuotta, lukupiirit jatkavat myös Kuhmossa ja Rovaniemellä.

Huovishuone

Koordinatit: 64°7.978, 028°23.534

Huovishuone on avoinna on avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä: veikkohuovinenseura@sotkamo.net tai puhelin 045 1775145.

Huovishuone esittelee kirjailija Veikko Huovisen työ- ja elinympäristöä, tuotantoa ja niiden taustoja. Huone sijaitsee Niemelässä, Niemeläntie 1,  sisäänkäynti takapihan puolelta.

Huovishuoneella on myytävänä mm. Kari Vuokareen Marniva mäkipeura sekä Veikko Huovisen teoksia, seuran kangaskasseja sekä seuran logolla varustettuja t-paitoja. 
Lisätietoa

Perinnekeruu

Seura kerää haastatteluja ja muistoja Veikko Huovisesta. Jos teillä on muistoja, joita haluatte kertoa, ottakaa yhteyttä seuraan, yhteystiedot yllä.

Kunniajäsenet

Vuosikokouksessa 2018 kutsuttiin seuran kunniajäseneksi FM Kari Vuokare. Veikko Huovinen –seuralle on aikaisemmin nimetty 8 kunnijäsentä. He ovat kirjailija itse, terveysalan yrittäjä Sakari Alhopuro, kirjailijan elinikäinen ystävä Unto Korhonen (k. 2017), opettaja (evp) Pekka Kuisma sekä kirjailija Arto Seppälä, kirjailijan puoliso Hilkka Huovinen sekä lapset Ritva Tapio ja Esko Huovinen.  Lisäksi seuran ensimmäinen puheenjohtaja Eila Valtanen on nimetty kunniapuheenjohtajaksi.

Elämäkerta, pohdintoja kielestä ja tutkimuksia Huovisesta

Eero Marttinen : Hiljaisen hymyn mies – Veikko Huovisen elämä. 2018

4.10.2017 Aristoteleen kantapäässä Kari Vuokare kertoi Veikko Huovisen kielestä ja teoksestaan Marniva mäkipeura.

13.5.2017 julkistettiin FM Kari Vuokareen kokoama teos
"Marniva mäkipeura - selityksiä Veikko Huovisen sanastoon".
- Teosta on painettu 400 kpl painos ja sitä saa ostaa seuralta postitse 15 euron hintaan (sisältää postituskulut).

Suvi Vänninen : "Sellainen ihminen saattaa olla viisaskin, joka tosiasiassa on tyhmä." Ajattelun ja tiedonmuodostuksen kuvaus Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijassa.
Pro gradu -tutkielma. Helmikuu 2017. Humanistinen tiedekunta. Oulun yliopisto.
Linkki julkaisuun (pdf)

Ilona Hirvi on tehnyt gradun: Kuusi ryskyen kaatuu : Luonnon poliittisuus Veikko Huovisen teoksissa Havukka-ahon ajattelija, Ympäristöministeri ja Puukansan tarina. Itäs-Suomen yliopisto 2015.
 

Outi Hytösen  "Veikko Huovisen Puukansan tarina luonnon ja kulttuurin rajan kuvaajana". Tutkielmaan voi tutustustua Tampereen yliopiston sivulla: http://tampub.uta.fi/handle/10024/96

29.5.2015 Heikki Sirviön väitöskirjasta kerrottiin Ylen nettisivuilla 

Sirviö, Heikki : Valtiomuutos ja satiirin pohjoinen ulottuvuus : alueellinen ero ja kirjallisuuden politiikka Haanpään, Huovisen ja Heikkisen tuotannossa. Oulu : Oulun yliopisto, 2015. Väitöskirja

 

@