Veikko Huovinen

Veikko Huovinen 20.5.2007. Kuva: M. Nummenpää

 

 

 

Veikko Huovinen

7.5.1927 - 4.10.2009

Perustettu 20.5.2007

Kotipaikka Sotkamo

Jäsenmäärä 275

Yhteystiedot:
Veikko Huovinen -seura
www.veikkohuovinenseura.fi
Puhelin: 045 1775145
Postiosoite: 
c/o Kajaanin kaupunginkirjasto
Seminaarinkatu 15, 87100 Kajaani
email: veikkohuovinenseura(at)sotkamo.net

Sitaatti:

"Syksyn sielu on kuin pakeneva metsälintu hallailtana, se kaikkoaa ja haikeana näet sen vielä vilahtavan sammuvassa iltavalossa etäisen, lehtensä karistaneen haavikon takana. Sen kiireinen lento on kuin viimeinen pisara elämää: jäljelle ei jää muuta kuin jähmettyvä maa kasvustoineen, heinät ovat himmeässä kuurassa ja jäätyneet lehdet peittyvät hiljaa lumen alle. Puun oksa ei liiku, mikään ei liiku." (Siintävät vuoret)

 

Tampereen Huovishenkinen lukupiiri

Torstaina 14.11. vietämme Matti Pitko -iltaa Sampolan kirjastossa. Mikäli haluat jo ennakolta asettautua illan puhujan kanssa "samalle aaltopituudelle", suosittelemme luettavaksi jonkin seuraavista Pitkon kirjoista: RUSINAT PULLASTA, PITKON SIIVUT, PITKON HELMET (yläotsikolla "Huumoria lopuksi") tai PUOLIKARKEAT MUISTELMAT.

Kysymykseen "Pitko tulee, oletko valmis?" voit vastata huolettomin äänenpainoin, mikäli olet lukenut kaikki edellä luetellut kirjat. Mikäli et ole niitä lukenut, vielä ehdit, sillä kaikkia noita kirjoja on lainattavissa Tampereen kirjastoissa (asia on tarkistettu).

No niin, leikki leikkinä. Olet lukenut kirjoja tai et, Aamulehden lukijana olet varmasti lukenut Pitkon pakinoita. Jos viimeisin on jäänyt lukematta, niin kaiva esiin 2.11. Aamulehden B-osan s. 19 ollut PITKO & SIHTO -pakina "RINNE EI PÄÄSSYT KAIJAKKAAN", alaotsikkona "Tasku-Matit ja muut pyhät Matit". Silloin tiedät, että Matti Pitkoa - armoitettua sanankäyttäjää - kannattaa tulla kuulemaan!

Siis, tervetuloa:

- Matti Pitko -iltaan

- Sampolan kirjaston keskusaukiolle

- torstaina 14.11. klo 18.00

Tilaisuus on kaikille avoin ja siihen on vapaa pääsy.

Järjestäjät:

Sampolan kirjasto, Veikko Huovinen -seura ja Tampereen Huovishenkinen lukupiiri

Johtokunta 2019

Veikko Huovinen - seura ry piti sääntömääräisen vuosikokouksensa lauantaina 6.4.2019 Heinämäen kylätalossa Sotkamossa.

Seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Matti-Jussi Pollari Kuhmosta. Johtokuntaan valittiin uutena jäsenenä Sotkamon kirjastotoimenjohtaja Timo Kovanen. Johtokunnassa jatkavat Aila Flöjt, Anja Hongisto, Esko Huovinen, Pauli Hänninen, Mika Kilpeläinen, Esko Piippo, Ritva Tapio, Juhani Tikkanen, Leena Marja Tikkanen ja Arto Tolonen sekä varajäseninä jatkavat Touko Siltala ja Jarmo Vuorinen.

Veikko Huovinen –lukupiirit

Tapahtumia 2019

Kirjailijamatkailu
Seura osallistuu viime syksynä alkaneeseen kansainväliseen yhteistyöhankkeeseen Business of Literature Zones (BLITZ) tavoitteena kirjailijamatkailun edistäminen. Valmisteilla on mm. Veikko Huovisen tuotantoon liittyvä reittiopas.

Veikko Huovisen sinistä Sotkamoa / Veikko Huovinen seura ja Kari Vuokare
Vuokatti News 5.6.2019 s. 13

Tampereen Huovishenkinen lukupiiri on toiminut aktiivisesti jo yli kymmenen vuotta, lukupiirit jatkavat myös Kuhmossa ja Rovaniemellä.

Huovishuone

Koordinatit: 64°7.978, 028°23.534

Huovishuone on avoinna on avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä: veikkohuovinenseura@sotkamo.net tai puhelin 045 1775145.

Huovishuone esittelee kirjailija Veikko Huovisen työ- ja elinympäristöä, tuotantoa ja niiden taustoja. Huone sijaitsee Niemelässä, Niemeläntie 1,  sisäänkäynti takapihan puolelta.

Huovishuoneella on myytävänä mm. Kari Vuokareen Marniva mäkipeura sekä Veikko Huovisen teoksia, seuran kangaskasseja sekä seuran logolla varustettuja t-paitoja. 
Lisätietoa

Perinnekeruu

Seura kerää haastatteluja ja muistoja Veikko Huovisesta. Jos teillä on muistoja, joita haluatte kertoa, ottakaa yhteyttä seuraan, yhteystiedot yllä.

Kunniajäsenet

Vuosikokouksessa 2018 kutsuttiin seuran kunniajäseneksi FM Kari Vuokare. Veikko Huovinen –seuralle on aikaisemmin nimetty 8 kunnijäsentä. He ovat kirjailija itse, terveysalan yrittäjä Sakari Alhopuro, kirjailijan elinikäinen ystävä Unto Korhonen (k. 2017), opettaja (evp) Pekka Kuisma sekä kirjailija Arto Seppälä, kirjailijan puoliso Hilkka Huovinen sekä lapset Ritva Tapio ja Esko Huovinen.  Lisäksi seuran ensimmäinen puheenjohtaja Eila Valtanen on nimetty kunniapuheenjohtajaksi.

Elämäkerta, pohdintoja kielestä ja tutkimuksia Huovisesta

Eero Marttinen : Hiljaisen hymyn mies – Veikko Huovisen elämä. 2018

4.10.2017 Aristoteleen kantapäässä Kari Vuokare kertoi Veikko Huovisen kielestä ja teoksestaan Marniva mäkipeura.

13.5.2017 julkistettiin FM Kari Vuokareen kokoama teos
"Marniva mäkipeura - selityksiä Veikko Huovisen sanastoon".
- Teosta on painettu 400 kpl painos ja sitä saa ostaa seuralta postitse 15 euron hintaan (sisältää postituskulut).

Suvi Vänninen : "Sellainen ihminen saattaa olla viisaskin, joka tosiasiassa on tyhmä." Ajattelun ja tiedonmuodostuksen kuvaus Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijassa.
Pro gradu -tutkielma. Helmikuu 2017. Humanistinen tiedekunta. Oulun yliopisto.
Linkki julkaisuun (pdf)

Ilona Hirvi on tehnyt gradun: Kuusi ryskyen kaatuu : Luonnon poliittisuus Veikko Huovisen teoksissa Havukka-ahon ajattelija, Ympäristöministeri ja Puukansan tarina. Itäs-Suomen yliopisto 2015.
 

Outi Hytösen  "Veikko Huovisen Puukansan tarina luonnon ja kulttuurin rajan kuvaajana". Tutkielmaan voi tutustustua Tampereen yliopiston sivulla: http://tampub.uta.fi/handle/10024/96

29.5.2015 Heikki Sirviön väitöskirjasta kerrottiin Ylen nettisivuilla 

Sirviö, Heikki : Valtiomuutos ja satiirin pohjoinen ulottuvuus : alueellinen ero ja kirjallisuuden politiikka Haanpään, Huovisen ja Heikkisen tuotannossa. Oulu : Oulun yliopisto, 2015. Väitöskirja

 

@