Veikko Huovinen

Veikko Huovinen 20.5.2007. Kuva: M. Nummenpää

 

 

 

Veikko Huovinen

7.5.1927 - 4.10.2009

Perustettu 20.5.2007

Kotipaikka Sotkamo

Jäsenmäärä 338

Yhteystiedot:
Veikko Huovinen -seura
www.veikkohuovinenseura.fi
Puhelin: 045 1775145
Postiosoite: 
c/o Kajaanin kaupunginkirjasto
Seminaarinkatu 15, 87100 Kajaani
email: veikkohuovinenseura(at)sotkamo.net

Sitaatti:

Pyrin etsimään ihmistä. En nukkemaisena, en pyhimyksenä, – jostakin sieltä rajoilta, jossa hyvä ja paha törmäilee toisiinsa. Elämä on täynnä satiiria. Sitä on mahdoton sovittaa pienen kirjan puitteisiin niin paljon kuin haluaisi.
Veikko Huovista tapaamassa / Martti Havas (Joulukontti 1957, s. 13–15)

 

Marniva mäkipeura / kuva Kari Vuokare

Kirjailijan 90-juhlavuoden tapahtumia

7.10.2017 Sotkamossa pidetään yhteinen Sotkamo-seuran 70-vuotisjuhla, Veikko Huovisen 90-vuotisjuhla ja Huovisseuran 10-vuotisjuhla. Lähetämme lisätietoa tästä tapahtumasta myöhemmin.

Lokakuussa Into-kustannus julkaisee elämäkertateoksen Eero Marttinen: Hiljaisen hymyn mies – Veikko Huovisen elämä.

Vuosikokous

Seuran vuosikokous pidettiin Tampereella Sampolan kirjastossa 13.5.2017 ja sen jälkeen seuran kunniajäsenten Pekka Kuisman ja Arto Seppälän organisoima, kirjailijan syntymän 90-vuotisjuhlamatinea Sampolan juhlasalissa.

Kuvia tapahtumasta täällä

Vuosikokouksessa julkistettiin FM Kari Vuokareen kokoama teos
"Marniva mäkipeura - selityksiä Veikko Huovisen sanastoon".

*** "Murresanoja on käytettävä harkiten, kuin mausteena, jolloin ne 'särvittävät' niin", linjasi Veikko Huovinen teoksessaan Muina miehinä.

Muiden murrealueiden asukeilta jäi toisinaan makuvivahteita aistimatta. Musiikkikriitikko ja Huovisen tuotannon ystävä Seppo Heikinheimo (1938-1997) ehdotti tehtäväksi sanakirjoja suomi- Huovinen ja Huovinen - suomi, jotta helsinkiläinenkin lukija pysyisi kyydissä. Ajatus on epäilemättä puolileikillinen puuskahdus, mutta ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli.

Tämä sanasto on syntynyt talven 2016-2017 pimeipien viikkojen aikoina näistä lähtökohdista - Heikinheimon ajatuksesta ja toisaalta Huovisen oivalluksesta: "Talviset iltamme ovat pitkät ja tapahtumaköyhät, joten jos ilta kuluu huvemmasti jalan veivaamisessa, niin hyvä on." (Kylän koirat).***

Näin kertoo Kari Vuokare teoksensa synnystä.

Teosta on painettu 400 kpl painos ja sitä saa ostaa seuralta 10 euron hintaan (+postituskulut).

***************************************************************

Huovishuone
Avoinna sopimuksen mukaan. Soita tai ota yhteyttä sähköpostitse
veikkohuovinenseur@sotkamo.net
p. 045 177 5145

Huovishuone esittelee kirjailija Veikko Huovisen työ- ja elinympäristöä, tuotantoa ja niiden taustoja. Huone sijaitsee Niemelässä, Niemeläntie 1.

Huovishuoneella on myytävänä joitakin Veikko Huovisen kirjoja, seuran kangaskasseja sekä seuran logolla varustettuja t-paitoja. 
Lisätietoa

Johtokunta 2017

Seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pekka Oikarinen.
Johtokunnassa jatkavat edelleen : Aila Flöjt, Anja Hongisto, Esko Huovinen, Pauli Hänninen, Mika Kilpeläinen, Kristiina Korhonen, Matti-Jussi Pollari, Ritva Tapio, Juhani Tikkanen, Leena Marja Tikkanen ja Arto Tolonen. Esko Piippo ja Touko Siltala jatkavat varajäseninä.

Kunniajäsenet

Veikko Huovinen –seuralle on nimetty 8 kunnijäsentä. He ovat kirjailija itse, terveysalan yrittäjä Sakari Alhopuro, kirjailijan elinikäinen ystävä Unto Korhonen, opettaja (evp) Pekka Kuisma sekä kirjailija Arto Seppälä, kirjailijan puoliso Hilkka Huovinen sekä lapset Ritva Tapio ja Esko Huovinen.  Lisäksi seuran ensimmäinen puheenjohtaja Eila Valtanen on nimetty kunniapuheenjohtajaksi,
 

Huovistutkimuksia

Ilona Hirvi on tehnyt gradun: Kuusi ryskyen kaatuu : Luonnon poliittisuus Veikko Huovisen teoksissa Havukka-ahon ajattelija, Ympäristöministeri ja Puukansan tarina. Itäs-Suomen yliopisto 2015.
Linkki julkaisuun (pdf, 694.84 KB)

Eino Leino -talon kirjapäivillä 11.7.2015 oli ilo kuulla seuran stipendiaatin
Outi Hytösen esitys "Veikko Huovisen Puukansan tarina luonnon ja kulttuurin rajan kuvaajana".

Esitelmässään hän tarkasteli teosta viidestä eri näkökulmasta:
1. Puut kansana kansojen joukossa 2. Luonto ihmisen muokkaamana 3. Kulttuuri ja ihminen metsästä riippuvaisia 4. Luonnon kielellinen kuvaus 5. Valokuva 6. Keskustan ja periferian suhde.

Esitys perustui Outi Hytösen samannimiseen opinnäytetutkielmaan. Tutkielmaan voi tutustustua Tampereen yliopiston sivulla: http://tampub.uta.fi/handle/10024/96


29.5.2015 Heikki Sirviön väitöskirjasta kerrottiin Ylen nettisivuilla 

Sirviö, Heikki : Valtiomuutos ja satiirin pohjoinen ulottuvuus : alueellinen ero ja kirjallisuuden politiikka Haanpään, Huovisen ja Heikkisen tuotannossa. Oulu : Oulun yliopisto, 2015. Väitöskirja