Veikko Huovinen

Veikko Huovinen 20.5.2007. Kuva: M. Nummenpää

 

 

 

Veikko Huovinen

7.5.1927 - 4.10.2009

Perustettu 20.5.2007

Kotipaikka Sotkamo

Jäsenmäärä 330

Yhteystiedot:
Veikko Huovinen -seura
www.veikkohuovinenseura.fi
Puhelin: 045 1775145
Postiosoite: 
c/o Kajaanin kaupunginkirjasto
Seminaarinkatu 15, 87100 Kajaani
email: veikkohuovinenseura(at)sotkamo.net

Sitaatti:

Pyrin etsimään ihmistä. En nukkemaisena, en pyhimyksenä, – jostakin sieltä rajoilta, jossa hyvä ja paha törmäilee toisiinsa. Elämä on täynnä satiiria. Sitä on mahdoton sovittaa pienen kirjan puitteisiin niin paljon kuin haluaisi.
Veikko Huovista tapaamassa / Martti Havas (Joulukontti 1957, s. 13–15)

 

Veikko Huovinen –lukupiirit

Rovaniemen pääkirjasto: Lukupiiri kokoontuu syksyllä tiistai-iltaisin  klo 18.00-19.30, seuraavan kerran 11.12.

Sampolan kirjastossa Tampereella 13.12.
Joulukuun kokoontumisemme 13.12. on pikkujoulujuhla Sampolan neuvotteluhuoneessa. Musiikkiohjelmasta vastaavat entiseen tapaan Raimo "Rami" Rantanen ja Pekka "Pablo" Seppä. Ohjelman huovismaisin osio on Kari Vuokareen laatima Huovisaiheinen visailu, johon "lämmitellään" niinikään Vuokareen laatimalla sanaristikolla; sekin tietysti pohjautuu Huoviseen.

Kevätkauden avaamme yleisötilaisuudella 17.1.2019 Sampolan kirjaston keskusaukiolla. Aiheena on "Entisen seinähullun täysijärkiset muistelmat"-teos. Näkymää taiteilijoiden maailmaan avaavat kirjan tekijä, toimittaja-kirjailija Vesa Majanen, itse muistelija, muusikko-näyttelijä Pekka Seppä sekä tuottaja, lauluntekijä-näytelmäkirjailija Heikki Salo. Tästä tarkemmin alkuvuoden infossa.
Tampereen lukupiirin puolesta rauhaisaa joulunalusaikaa
ja hyvää joulua!

Kuhmon kirjastossa - tarkemmat ajat kirjastosta

Huovishuone

Koordinatit: 64°7.978, 028°23.534

Huovishuone esittelee kirjailija Veikko Huovisen työ- ja elinympäristöä, tuotantoa ja niiden taustoja. Huone sijaitsee Niemelässä, Niemeläntie 1,  sisäänkäynti takapihan puolelta.

Huovishuoneella on myytävänä mm. Kari Vuokareen Marniva mäkipeura sekä Veikko Huovisen teoksia, seuran kangaskasseja sekä seuran logolla varustettuja t-paitoja. 
Lisätietoa

Huovishuone on avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä: veikkohuovinenseura@sotkamo.net tai puhelin 045 1775145

Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidetiin lauantaina 7.4.2018 Sellon kirjastossa Espoossa
Kokouksen aluksi kuultiin WSOY:n kustannustoimittaja Samuli Knuutin mielenkiintoisen esityksen aiheesta "Onko Huovinen klassikko?".
Samuli Knuuti on toimittnut Veikko Huovisen teokset Kukuškat, Konsta Pylkkänen etsii kortteeria, Pojan kuolema ja Bakulainen pahvala.

Johtokunta
Johtokunnan puheenjohtajana jatkaa Pekka Oikarinen

Johtokunnan varsinaisiksi jäseniksi valittiin: Aila Flöjt, Anja Hongisto, Esko Huovinen, Pauli Hänninen, Mika Kilpeläinen, Esko Piippo, Matti-Jussi Pollari, Ritva Tapio, Juhani Tikkanen, Leena Marja Tikkanen ja Arto Tolonen.  Johtokunnan varajäseniksi valittiin Touko Siltala ja Jarmo Vuorinen.

Perinnekeruu
Seura alkaa pj Pekka Oikarisen johdolla kerätä haastatteluja ja muistoja Veikko Huovisesta. Jos teillä on muistoja, joita haluatte kertoa, ottakaa yhteyttä seuraan, yhteystiedot yllä.

Kunniajäsenet

Vuosikokouksessa 2018 kutsuttiin seuran kunniajäseneksi FM Kari Vuokare. Veikko Huovinen –seuralle on aikaisemmin nimetty 8 kunnijäsentä. He ovat kirjailija itse, terveysalan yrittäjä Sakari Alhopuro, kirjailijan elinikäinen ystävä Unto Korhonen (menehtyi 2017), opettaja (evp) Pekka Kuisma sekä kirjailija Arto Seppälä, kirjailijan puoliso Hilkka Huovinen sekä lapset Ritva Tapio ja Esko Huovinen.  Lisäksi seuran ensimmäinen puheenjohtaja Eila Valtanen on nimetty kunniapuheenjohtajaksi.

Elämäkerta, pohdintoja kielestä ja tutkimuksia Huovisesta

Eero Marttinen : Hiljaisen hymyn mies – Veikko Huovisen elämä. 2018

4.10.2017 Aristoteleen kantapäässä Kari Vuokare kertoi Veikko Huovisen kielestä ja teoksestaan Marniva mäkipeura.

13.5.2017 julkistettiin FM Kari Vuokareen kokoama teos
"Marniva mäkipeura - selityksiä Veikko Huovisen sanastoon".
- Teosta on painettu 400 kpl painos ja sitä saa ostaa seuralta postitse 15 euron hintaan (sisältää postituskulut).

Suvi Vänninen : "Sellainen ihminen saattaa olla viisaskin, joka tosiasiassa on tyhmä." Ajattelun ja tiedonmuodostuksen kuvaus Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijassa.
Pro gradu -tutkielma. Helmikuu 2017. Humanistinen tiedekunta. Oulun yliopisto.
Linkki julkaisuun (pdf)

Ilona Hirvi on tehnyt gradun: Kuusi ryskyen kaatuu : Luonnon poliittisuus Veikko Huovisen teoksissa Havukka-ahon ajattelija, Ympäristöministeri ja Puukansan tarina. Itäs-Suomen yliopisto 2015.
Linkki julkaisuun (pdf, 694.84 KB)

Outi Hytösen  "Veikko Huovisen Puukansan tarina luonnon ja kulttuurin rajan kuvaajana". Tutkielmaan voi tutustustua Tampereen yliopiston sivulla: http://tampub.uta.fi/handle/10024/96

29.5.2015 Heikki Sirviön väitöskirjasta kerrottiin Ylen nettisivuilla 

Sirviö, Heikki : Valtiomuutos ja satiirin pohjoinen ulottuvuus : alueellinen ero ja kirjallisuuden politiikka Haanpään, Huovisen ja Heikkisen tuotannossa. Oulu : Oulun yliopisto, 2015. Väitöskirja

 

@