Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys

 

Perustettu 1991

Kotipaikka Kuopio

Jäsenmäärä 80

 

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Atte von Wright, Kolmionniemenkatu 15 A , 70100 KUOPIO

 

Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys on perustettu 1991 Kuopiossa. Yhdistyksellä on henkilö- ja yhteisöjäseniä ja se on kaikille avoin.

Yhdistyksen tavoitteena on:


Minna Canthin koti- ja liiketalon säilyttäminen Kuopion katukuvassa ja koko Kanttilan korttelin saaminen kulttuurikeskukseksi.


Minna Canthin elämäntyön vaaliminen ja hänen tuotantonsa tutkimustyön tukeminen.


Minna Canthin syntymäpäivän 19.3 saaminen liputuspäiväksi.

Kirjailija ja kauppias Minna Canth on saanut oman liputuspäivän

Helsingin yliopiston päätöksen mukaan Minna Canthin päivä 19. maaliskuuta merkitään
kalentereihin liputuspäiväksi vuodesta 2007 alkaen.
Esitys uudesta liputuspäivästä tuli sisäministeriöltä, joka on kolmena vuonna määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan Minna Canthin syntymäpäivän ja tasa-arvon kunniaksi. Minna Canth on ensimmäinen yksittäinen suomalaisnainen, joka saa oman liputuspäivän.

Uuden liputuspäivän virallisena nimenä on Minna Canthin päivä, tasa-arvon
päivä.

Minna-ryhmä. Ryhmän perustivat 1990-luvun alussa kuopiolaiset naistoimittajat Pirkko Heino, Irma Kokkonen, Eila Ollikainen, Eija Sarenko, Anja Salminen, Rauni Väinämö, Pirjo Väätäinen. Ryhmä on julkaissut lehdet Minna Canth vuonna 1992 (uusintapainos1994) ja Savo Nainen1997.

Minna Symposium. Kuopion yliopisto ja Kuopion yliopistoseura järjestivät 1980-luvulla kolme 2-päiväistä naisasiaseminaaria Canthiassa. Professori Sirkka Sinkkosen johtamissa seminaareissa oli aiheina vuonna 1981 tieteenalojen määrittelyt naisesta, vuonna 1982 naisen asema maataloudessa ja vuonna 1984 nainen ja työ. Vuonna 1986 seminaari toteutui Kuopion ystävyyskaupungissa Minneapolisissa USA:ssa, Reunion of Sisters -nimisenä, keskeishahmona Minna Canth. Elokuussa 1987 Reunion of Sisters -konferenssi pidettiin Kuopiossa Canthiassa.

Minna Canth-paperinukkesarja

Minna Canth-paperinukkesarjan on suunnitellut ja piirtänyt Kanttilan
kulttuurikeskuksen kannatusyhdistykselle taiteilija ja pukuhistorioitsija
Riitta von Wright. Sarjasta on ilmestynyt Miinu 9v. ja Minna 19 v. 

 

 
 
   

MINNA CANTH 165 v

Minna Canth vietti 165-vuotissyntymäpäivää 19.3.2009. Vuodesta 2007 saakka päivä on ollut liputuspäivä Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys ry:n pitkäaikaisen toiminnan tuloksena.

Minna Canth syntyi Tampereella ja kuoli Kuopiossa 12.5.1897. Isä oli puuvillatehtaan työnjohtaja ja myöhemmin kauppias. Minna kävi Kuopion ruotsalaisen tyttökoulun ja Jyväskylän seminaaria, mutta keskeytti opintonsa mennäkseen naimisiin. Kuopiossa hän jatkoi vanhempiensa kauppaliikettä.

"Ja juuri se se teki seurustelun rouva Canthin kanssa niin viehättäväksi ja virkistäväksi. Hänen herttainen naurunsa tempaisi jäykimmätkin ja kankeimmatkin mukaansa. Seuranaisena ja ympäristönsä elähdyttäjänä oli hän ensimmäisiä. Siihen ei vaikuttanut ainoastaan hänen kykynsä itse kertoa, mutta myöskin taitonsa panna muut kertomaan ja esiin tuomaan parhaat puolensa. Jokainen, joka tuli hänen kanssaan tekemisiin, oli hänestä joltakin kannalta intressantti ihminen."

Juhani Aho