Hannu Salama

Hannu Salama -seura ry

Perustettu 19.5.2017

Kotipaikka Tampere

Jäsenmäärä yli 30

 

Keväällä 2017 perustettu Hannu Salama -seura ry vaalii Hannu Salaman elämäntyötä.

Kirjailijan nimikkoseuran tarkoitus on tehdä tunnetuksi Salaman persoonaa ja tuotantoa, edistää tätä koskevaa tutkimusta sekä tuoda elävään keskusteluun niitä kulttuuriarvoja, joita Salama romaaneissaan, novelleissaan ja runoissaan käsittelee.

 

Seuran kotipaikka on Tampere.

Seuran hallitus:

puheenjohtaja Jussi Niinenmaa

varapuheenjohtaja Teppo Sulonen

sihteeri Milla Peltonen

taloudenhoitaja Pertti Salo 

jäsen Sohvi Sirkesalo

jäsen Markku Uusiniemi

 

Puheenjohtaja yhteystiedot: niinenmaa(a)gmail.com, 040 7322 996

Sihteerin yhteystiedot: peltonenmilla(a)gmail.com, 050 3073 995

 

Löydät meidät myös facebookista!

Seuran jäseneksi voivat liittyä sekä yksityishenkilöt että oikeuskelpoiset yhteisöt. Liittymismaksu on 5 e ja vuosittainen jäsenmaksu 10 e. Liity jäseneksi alla olevasta linkistä tai ottamalla yhteyttä seuran sihteeriin.

 

HANNU SALAMA -SEURAN TOIMINTAA

 

Seura järjestää erilaisia kulttuuri-, keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia, joista tiedotetaan jäsenille sähköpostitse ja facebookin kautta. Osallistumme myös kulttuuritapahtumiin ja hankkeisiin.

 

2020

Vuonna 2020 seuran toiminta oli koronapandemian takia vähäistä. Vuosikokous pidettiin 4.8.2020 Tampereen Kulttuuritalo Laikussa.

Lähtöpassi tulevaan

Hannu Salama jatkaa uraansa komeasti 83-vuotiaana. Mies aloitti uransa romaanein, novellein ja runoin. Monta rytminmuutosta mahtuu uraan, Hannu ei ole koskaan jäänyt paikalleen ihmettelemään. Tyylilaji on vaihtunut. Näytelmät on koettu, samoin televisio. Viimeisin veto on ollut yhdessä Hepa Halmeen Vapaiden Radikaalien kanssa vallata myös musiikki. Kolmas levy on valmis, ja se on vaikuttava teos. Pitkälle on mies kulkenut Teiskon vinttikamarista. Näkemys on kuitenkin säilynyt, yhteiskunnan ympärillä muuttuessa rajusti. Kappaleet ovat yhtä lukuun ottamatta uusia, ja sävellyksiin on osallistunut koko bändi.

Uuden levyn rytmi on hyvä. Soittajat panevat todellakin parastaan, ja välillä Salaman matala ääni soi kuin tuomiopasuuna. Tyylikäs ja harkittu kokonaisuus. Soittajat ja ääneen lausutut ajatukset istuvat hyvin yhteen. Vanha Oriveden Opiston kuoron solisti pääsee myös laulamaan pienen pätkän. Tekstit koskettelevat välillä historiaa, välillä uskontoa. Hannun näky tulevaisuuteen on rankka, mutta paikallaan. Suomalaisuus saa huvittuneita kannanottoja, kuten ennenkin. Kokonaisuus toimii, mutta on Salamaa tuntemattomalle aluksi vaikea.

Bändi on hyvä. Mukana lienee paljon improvisointia. Eri soittimet istuvat meneillään olevaan kappaleseen kuin urkuharmoni koulun kevätjuhlaan. Kuunteleminen hipoo nautintoa. Puhe ja musisointi ovat tasapainossa. Studiossa on ollut hauskaa. Orkesterissa soittavat Hepan lisäksi trumpetisti Matti Riikonen, kitaristi Esa Onttonen, syntetisoija Arttu Tolonen sekä kansanmusiikkitaustainen Pekko Käppi. Hepa itse soittaa monia instrumentteja. Erilaiset puhallinsoittimet ovat hyvin esillä luoden tunnelmaa. Rytmiä tuovat idearikkaat lyönnit. Tätä soisi kuulevansa Porissa lavalla muun melskeen keskellä.

Hannulla on ollut tapana viljellä yllättäviä viittauksia kesken vakavan tekstin. Iskelmien tekstit ja totutut sanonnat saavat yllättäviä merkityksiä. Ne myös keventävät sopivasti painavaa asiaa. Olen aina pitänyt Salaman rohkeasta salahuumorista, ja sitä levyllä on paljon. Muusikot lisäävät samaa säpinää omilla jipoillaan. Kuohkeaa menoa.

Salama on merkittävä kirjallisuuden uudistaja. Lähelle pääsee musiikkipuolikin. Hannu ei tyydy vanhaan, vaan levyn menoa voi väittää rasavilliksi jazzpoljennoksi. Sanoja kuuntelee himolla, soitto täydentää mielikuvituksen leikin mukavasti. Salama on ollut aina yhteiskuntakriittinen, niin nytkin, mutta lieventymistä on jo hieman havaittavissa. ”Juhla on ohi, kaikki säilyy”. Silti hän ei anna koskaan periksi. Hannu on loppuun asti pienen ihmisen asialla. ”Aika on valomerkissä”. Taas mennään. Suuntana on ”Lähtöpassi tulevaan”,

Levy ei varmaan suuria massoja tavoita, vaikka kannattaisi. Se on tyylikäs kokonaisuus, jonka sanoma ei jää piiloon. Vaatii kyllä usean kuuntelukerran. ”Elämä ei ole turhan tarkka.”

Teppo Sulonen Lähtöpassi tulevaan -levyn julkistamispäivänä 4.9.2020

 

Vuoden 2020 alkajaisiksi Hannu Salamalta ilmestyi uusi teos, jonka seuramme varapuheenjohtaja ja lannistumaton Salama-fani Teppo Sulonen luki ennen kuin painomuste oli kunnolla ehtinyt kuivua. Tässä hänen mainio arvionsa kirjailijan uutukaisesta:

 

Salama jaksaa painaa

Hannu Salama on 83-vuotias, mutta kirjoja tulee yhä. Itse hän sanoo, ettei osaa muutakaan, on pakko kirjoittaa. Mies on tehnyt hienon uran, Juhannustansseja esitetään paraikaa Tampereen Työväen Teatterin isolla näyttämöllä, ja ura on laajentunut myös musiikin puolelle. Vapaat Radikaalit soittaa, ja Hannu lausuu. Pispalan ämyri ei vaikene, vaikka punakapinan 100-vuotisjuhla meni jo.

Uusin teos Läheltä pitäen, kaukaa käyden on ilmestynyt. Se on rakenteeltaan yllättävä. Tarinat on puettu kirjeiden muotoon. Aluksi niiden saajina ovat pari vanhaa kaveria, ja teksti kulkee polittisia pohdintoja käyttäen. Välillä on äänessä kirjailijan alter ego Harri Salminen, tuttu monista teoksista. Kirjan loppuosa on hänen muistojaan yhteiskunnasta ja maailmasta. Yleensä kaikki laidat hermostuvat, mutta nyt on tekstissa jo tasoittavia äänenpainoja.

 

Kirjaa voi pitää myös muistelmina ja kertomuksena määrätietoisesta pyrkimyksestä kirjailijaksi. Tavoite pitää kutinsa, Salama on yksi merkittävimpiä Suomen kirjallisuuden uudistajia, hyvässä ja pahassa. Maine on sitkeässä. Sääliksi käy niitä, jotka tuomitsevat miehen lukematta riviäkään mainioista kirjoista. Ne ovat suomalaisen ihmisen kuvaajina parhaimillaan.

Ikä tietysti hieman näkyy. Pitkät lauserakennelmat vaativat keskittymistä, mutta teos palkitsee ahkeran uppoutujan. Salama on myös hauska, vaikutelmaa uudessa teoksessa vahvistavat viittaukset kotimaiseen iskelmälyriikkaan. Parhaimmillaan teksti puree oikein kunnolla, vaikka miehen tulevaisuuden ennuste näyttää pahalta. Nykyinen digi-aika ajaa siihen, ettei nuori polvi ehkä jaksa kaivaa kaikkia hienouksia sanamylläkän seasta. Salaman faneja on kuitenkin paljon, heidän sitkeytensä palkitaan.

Kirja käsittelee koko Salaman elämän. Se lienee muistelmateos, mutta erilainen kuin totuttu malli, missä päähenkilö on yleensa erheetön. Hannu kertoo tuttuun tapaansa asiat suoraan, kuten ne hänestä ovat olleet. Pispala on tekijälle tärkeä paikka. Samoin Tampere ja Klassillinen lyseo, joka toimi tämänkin kirjailijan "kasvattajana". Kuten monen muunkin kulttuurihenkilön. (Teppo Sulonen, helmikuu 2020)

 

2019

 

Vuonna 2019 seura oli monessa mukana. 28. kesäkuuta olimme näytteilleasettajina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa ja 7. syyskuuta Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereella.

 

Lokakuussa julkistimme Hannu Salama -raitin, joka tuli osaksi Tampereen kaupungin yli 20 kulttuuriraittia. Seuran aktiivit laativat sisällön, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut itse esitteen. Raittiesite ilmestyi sekä sähköisenä että painettuna. Se on saatavilla Kulttuuritalo Laikusta (Keskustori 4), useista Tampereen kirjastoista ja verkkosivuilta www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/aineistot/kulttuuriraitit.html

 

Hannu Salama -raitin julkistamistilaisuus oli yleisömenestys. Se järjestettiin Työväenmuseo Werstaalla Tampereella lauantaina 5.10.2019. Seuran puheenjohtaja Jussi Niinenmaa avasi tilaisuuden, minkä jälkeen kansanedustaja Jukka Gustafsson piti hienon puheen. Eräät Salaman elämän ja tuotannon merkkipaalut kertautuivat mehevästi Gustafssonin omien luku- ja elämänkokemusten kautta. Sen jälkeen seuran varapuheenjohtaja Teppo Sulonen esitteli raittiesitteen kohteineen, kunnes paikalle saapui muurari Hiltunen (Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Minea Lång). Yleisö sai kuulla Juhannustanssien kuuluisan pilkkasaarnan. Paikalla oli myös Salama itse, jota seuran sihteeri Milla Peltonen haastatteli. Ja lopuksi tanssittiin Lasse Kossilan musisoinnin tahdissa!

Jukka Gustafsson piti mainion puheen Salama-raitin avajaisissa. Kuva: Milla Peltonen.
Hannu Salama Milla Peltosen haastattelussa. Kuva: Markku Uusiniemi.

Teppo Sulonen esitteli Salama-raitin. Tupa oli täynnä! Kuva: Pertti Salo.
Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa! Kuva (jo ennen tilaisuuden alkua): Markku Uusiniemi.

Pian raitin avajaisten jälkeen veimme Hannu Salaman Juhannustanssit-esityksen ensi-iltaan Tampereen Työväen Teatteriin. Esitys oli Salaman mielestä raju.

Välähdyksiä aikaisemmasta toiminnasta:

Hannu Salama -seuran perustamiskokous 19.5.2017 Tampereella. Henkilöt takana (vasemmalta) Markku Uusiniemi, Pertti Salo ja Veijo Laitinen, edessä Milla Peltonen ja Jussi Niinenmaa.
22.5.2018 Hannu Salama -seura järjesti Pispalan kirjastossa kaikille avoimen tilaisuuden, jossa seuran sihteeri Milla Peltonen esitelmöi Salamasta Pispalan kuvaajana. Hän ilmoitti yleisölle myös tuoreen ilouutisen: Hannu Salama oli juuri suostunut seuran kunniajäseneksi!
Kesällä 2018 Hannu Salama -seura oli mukana Työväenkirjallisuuden päivän järjestämässä kirjoituskilpailussa Vapaus, vastuu, vallankumous. Kilpailussa myönnettiin seuran tunnustuspalkinto, jonka sai Reetta Huttunen novellistaan "Tohtori Koiran virhe". Palkinnon luovutti seuran puheenjohtaja Jussi Niinenmaa Työväenkirjallisuuden päivässä Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 7.9. Huttusen novelli on julkaistu antologiassa Pöytäkoe – Kirjoituksia vapaudesta, vastuusta ja vallankumouksesta (2018). (Kuva: Pertti Salo)
26.9.2018 seura järjesti teatterikäynnin Siinä näkijä missä tekijä -näytelmään Tampereen Teatteriin. Seura hoiti kunniajäsenelleen Salamalle avec vapaaliput sekä ovelta ovelle -kuljetuksen Helsingistä Tampereelle ja takaisin. Väliajalla vaihdettiin kuulumiset; kuvassa (vasemmalta) Hannu Salama, Milla Peltonen ja Teppo Sulonen. (Kuva: Markku Uusiniemi)
Näytelmän päätteeksi mestari itse taputettiin lavalle. (Kuva: Markku Uusiniemi)