Minna Canth

Minna Canthin seura ry

 

Perustettu 1946

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 160

 

Yhteystiedot

puheenjohtaja Elise Tarkoma
sähköposti: elise.tarkoma@gmail.com

sihteeri Maiju Putkonen
sähköposti: minnatsihteeri.maiju@gmail.com
puh: 050 490 5025

 

Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan sekä toimia yhdyssiteenä kirjallisuudesta, taiteesta ja muusta kulttuuripolitiikasta kiinnostuneiden naisten kesken.

Jäseneksi kutsutaan.

 

 

Ensimmäistä kertaa jaetun Minna Canth -palkinnon sai Irja Askola

 
Ensimmäistä kertaa jaetun Minna Canth -palkinnon sai Helsingin piispa Irja Askola. Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron palkinto annettiin Helsingin kirjamessuilla. Lisäksi Askola palkittiin Kalevala Korun lahjoittamalla, Kirsti Doukasin ja Kim Simonssonin yhdessä toteuttamalla ’Sylkevä tyttö’ -korulla.

”Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäisena naispuolisena piispana Irja Askola on rikkonut lasikaton, jonka sirpaleet ovat haavoittaneet syvästi häntä itseäänkin. Kärjistyneessä mielipideilmastossa Askola on ottanut vahvasti kantaa inhimillisyyden, suvaitsevaisuuden, monikulttuurisuuden ja tasa-arvon puolesta”, palkintoraati sanoo perusteluissaan.

”Irja Askola avasi teoksellaan ’Matkaan naiset’ voimakkaan uuden virran suomalaisten naisten itsetutkiskeluun ja rohkaisuun. Hänen rohkeutensa ja sanojensa lämpö on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttava voima siitä saakka, kun hän aloitti työnsä vuonna 1988 yhtenä ensimmäisistä naispapeistamme ja loi uraansa Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja kansainvälisen kirkollisen yhteistyön eri tehtävissä. Hän on Minna Canthin hengessä toimiva suomalainen nainen, jonka sanoja ja uusia runoja edelleen tarvitaan paremman Suomen ja maailman rakentamisessa.”

Minna Canth -palkinnon palkintoraatiin kuului edustajia eri järjestöistä, jotka tekevät työtään Minna Canthin avaamilla urilla: Ensi- ja turvakotien liitosta, HelsinkiMissiosta, Suomen Journalistiliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä (SUNKLO), Suomen Kirjailijaliitosta ja Suomen Yrittäjänaisista.

 
Lisätietoja:
Elise Tarkoma, Minna Canthin seuran puheenjohtaja
Puheenjohtaja, Minna Canth -palkintoraati
elise.tarkoma@gmail.com

**
Minna Canth (1844 - 1897) oli kirjailija ja suomalaisen teatterin uudistaja. Hän oli myös menestyvä kauppias ja yrittäjä, vahvaääninen journalisti ja vähäosaisten puolustaja. Minna Canth on ainoa nainen, joka on Suomessa saanut oman liputuspäivän (19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon päivä). Puolentoista vuoden päästä tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä.

”Minna Canth on vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolustaja, jonka ennakkoluuloton, yhteiskunnallisiin epäkohtiin rohkeasti puuttuva ajattelu on esikuvallista ja innoittavaa yhä edelleen. Minulle Minna Canthin elämäntyön merkitys kiteytyy hänen sanoihinsa: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.” Nämä viisaat sanat eivät ole päivääkään vanhentuneet. Ne ovat meidän aikamme naiselle yhtä totta kuin Canthin aikalaisille 1800-luvulla.”

– Jenni Haukio, Minna Canth 175-juhlavuoden 2019 suojelija

**

Suomen Messusäätiö jakaa joka vuosi lähes 400 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Säätiön palkintoja ovat mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto sekä yllä mainittu Minna Canth -palkinto. Suomen Messusäätiö tukee myös Suomen kauneimmat kirjat -näyttelyä.