Minna Canth

Minna Canthin seura ry

 

Perustettu 1946

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 160

 

Yhteystiedot

puheenjohtaja Elise Tarkoma
sähköposti: elise.tarkoma@gmail.com

sihteeri Maiju Putkonen
sähköposti: minnatsihteeri.maiju@gmail.com
puh: 050 490 5025

 

Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan sekä toimia yhdyssiteenä kirjallisuudesta, taiteesta ja muusta kulttuuripolitiikasta kiinnostuneiden naisten kesken.

Jäseneksi kutsutaan.

 

 

Ensimmäistä kertaa jaettava Minna Canth -palkinto annetaan yhteiskuntamme ravistelijalle

 

Tänä syksynä Minna Canthin elämäntyön vaaliminen saa aivan erityisen ulottuvuuden, kun Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa jaetaan ensimmäistä kertaa Minna Canth -palkinto. 

Tämä Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron palkinto myönnetään henkilölle, jonka työ kirjoittajana, yrittäjänä tai yhteiskunnallisena vaikuttajana innostaa rakentamaan yhä parempaa Suomea Minna Canthin rohkeassa hengessä. Minna Canth -palkinto tuo esille merkittävän ja monipuolisen henkilön, joka on ennakkoluulottomasti uuteen tarttuen vaikuttanut kanssaihmisten ajatteluun sekä avannut silmiä ja ovia tulevaisuuteen.

Palkintoraatiin kuuluu edustajia eri järjestöistä, jotka tekevät työtään Minna Canthin avaamilla urilla: Ensi- ja turvakotien liitosta, HelsinkiMissiosta, Suomen Journalistiliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä (SUNKLO), Suomen Kirjailijaliitosta ja Suomen Yrittäjänaisista.

Palkinto luovutetaan Helsingin Kirjamessuilla torstaina 26.10. klo 10.45 Aleksis Kivi -lavalla.
 
Lisätietoja:
Elise Tarkoma, Minna Canthin seuran puheenjohtaja
Puheenjohtaja, Minna Canth -palkintoraati
elise.tarkoma@gmail.com

**
Minna Canth (1844 - 1897) oli kirjailija ja suomalaisen teatterin uudistaja. Hän oli myös menestyvä kauppias ja yrittäjä, vahvaääninen journalisti ja vähäosaisten puolustaja. Minna Canth on ainoa nainen, joka on Suomessa saanut oman liputuspäivän (19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon päivä). Puolentoista vuoden päästä tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä.

”Minna Canth on vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolustaja, jonka ennakkoluuloton, yhteiskunnallisiin epäkohtiin rohkeasti puuttuva ajattelu on esikuvallista ja innoittavaa yhä edelleen. Minulle Minna Canthin elämäntyön merkitys kiteytyy hänen sanoihinsa: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.” Nämä viisaat sanat eivät ole päivääkään vanhentuneet. Ne ovat meidän aikamme naiselle yhtä totta kuin Canthin aikalaisille 1800-luvulla.”

– Jenni Haukio, Minna Canth 175-juhlavuoden 2019 suojelija

**

Suomen Messusäätiö jakaa joka vuosi lähes 400 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Säätiön palkintoja ovat mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto sekä yllä mainittu Minna Canth -palkinto. Suomen Messusäätiö tukee myös Suomen kauneimmat kirjat -näyttelyä.