Timo K. Mukka

Timo K. Mukka -seura ry

 

Perustettu 2010

Kotipaikka Rovaniemi

Jäsenmäärä 80

 

Seuran yhteyshenkilöitä:

Marjatta Byckling, puheenjohtaja

mbyckling(at)gmail.com

Eetu Kangas, varapuheenjohtaja

kangaseetuat)gmail.com

Riikka Lamppu, hallituksen jäsen

riikka.lamppu(at)gmail.com

Muut hallituksen jäsenet:

Varsinaiset jäsenet: Leena Mölläri, Lea Poikela, Kari Puolakka ja Pekka Raudaskoski. Varajäsenet: Eino Hantula, Matti Kärkkäinen, Aleksi Mukka ja Tuula Saraniemi

Timo K. Mukka -seura on perustettu Rovaniemellä kesäkuussa 2010. Seuran tarkoituksena on toimia Timo K. Mukan kirjallisuuden ja kuvataiteen ystävien yhteisönä sekä edistää hänen tuotantonsa esillä oloa ja lukijoiden verkoston jatkuvaa kasvua.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää erilaista toimintaa ja tapahtumia kuten lukupiirejä, luento- ja keskustelutilaisuuksia, seminaareja, näyttelyitä, teemapäiviä yms.

Seura on rekisteröity yhdistys, ja se on jäsenyhdistyksenä Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:ssä.

Perustajajäsenten joukossa on kirjailijan sukulaisia ja ystäviä. Kirjailijan puolisolta on saatu lämmin suostumus seuran perustamiseen.

Jäsenmaksu 10 euroa/vuosi; tilinumero FI69 5640 0220 2235 85.

Timo K. Mukka -seura luovutti näyttelyaineiston ja lahjoitti kirjan

Pohjoismaisella kirjastoviikolla 2016 Timo K. Mukka -seura huomioi yhteistyökumppaniaan Rovaniemen kaupunginkirjastoa ja Lappi-osastoa.

Seura luovutti vastikkeetta kirjaston haltuun ja käyttöön näyttelyaineiston, joka seuran toimesta valmistettiin Timo K. Mukan merkkivuodeksi, 70 vuotta syntymästä (2014). Tuolloin näyttely oli esillä joulukuun ajan kirjaston Lapponica-salissa. Näyttelyssä kävi vajaan kuukauden aikana noin tuhat henkilöä. Seuran omistukseen ja hallintaan jäi esittelytauluihin ja roll up -vuotiin tulostettu aineisto, joka oli seuran jäsenten tuottamaa, toimittamaa ja käsikirjoittamaa. Tämä aineisto, 17 esittelytaulua ja 6 roll upia, ohessa esitteet, selosteet ja näyttelykuvia, ovat tästä eteenpäin kirjaston käytettävissä yhteisesti sovitulla tavalla, esimerkiksi kiertonäyttelyinä Lapin kirjastoissa ja mahdollisesti laajemminkin.

Mukan merkkivuoden lisäksi näyttely on ollut esillä Pohjois-Suomen kirjailijapäivillä huhtikuussa 2016. Näyttelytilana oli silloin Rovaniemen kaupungintalon aula. Suunnitteilla on jo myös näyttelyn seuraava esillepano, kun Pellon kunta juhlii 150 vuottaan 2017.

Pohjoismaisen kirjastoviikon ohjelmassa oli uusimman Mukka-käännöksen tekijän Urte Liepuoniūtėn esiintyminen Lapponica-salissa tiistaina 15.11. Tilaisuuden alussa tapahtui edellä kuvatun aineiston luovutus. Samalla seura lahjoitti Lappi-osastolle Kyyhky ja unikko -romaanin liettuankielisen käännöksen Balandis ir aguon. Kirja on hankittu Timo K. Mukka -seuralle Vilnassa huhtikuussa, jolloin se tuli kirjakauppoihin. Käännös kuuluu Liepuoniūtėn suomen kielen opinnäytetyöhön Vilnan yliopistossa. Kirjaston tilaisuudessa Liepuoniūtė kertoi käännöksistään, nykyliettualaisesta kulttuurista ja kirjallisuudesta.

Näyttelyaineiston luovutuksella ja kirjalahjoituksella Timo K. Mukka -seura halusi osoittaa arvostustaan Pohjoismaiden, Lapin ja Rovaniemen kirjastoille niiden erinomaisesta toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin hyväksi ja kansalaisten parhaaksi.

 

 

Timo K. Mukka -seuran myyntituotteet:

Timo K. Mukka -seuran myyntituotteet (hintaan lisätään toimituskulut)

Kai Hyttinen − Timo K. Mukka, lauluja Mukan runoihin, säv. Jari Vanha, cd-levy, 20 €

Annan sinun lukea tämänkin. Kirjeitä 1958−1973, toim. Toni Lahtinen, 15 €

KÄRME! Kirjoituksia Timo K. Mukan romaanista Maa on syntinen laulu, kirj. Hannu Rahikainen, 12 €

Timo K. Mukka, Maa on syntinen laulu (uusin painos, kansi: Markus Pyörälä), 20 €

 

TIMO K. MUKAN TEOKSET

  • Maa on syntinen laulu (1964)
  • Tabu; samassa kirjassa novelli Sankarihymni (1965)
  • Täältä jostakin (1965)
  • Laulu Sipirjan lapsista (1966)
  • Punaista (1966)
  • Koiran kuolema (1967)
  • Ja kesän heinä kuolee (1968)
  • Lumen pelko (1970)
  • Kyyhky ja unikko (1970)

LISÄKSI:

”Katkelma laajemmasta laulelmasta” (1965, novellikokoelmassa Rakastaa. 12 novellia rakkaudesta), ”Pello” (1971, kotiseutuhistoriassa Kotiseutuni. Peräpohjola, Lappi), ”Syksyllä etelään lähtevillä” (1971, esseekokoelmassa Puhetta pohjoisen köyhyydestä), ”Kymmenen kohtaa” (1972, esseekokoelmassa Kustannustoiminnan vaihtoehtoja)

Mukan kirjeenvaihtoa, sikermä muualla julkaisemattomia runoja sekä kuvataidetta on julkaistu teoksessa Timo K. Mukka. Ars Nordica 7. Pohjoinen, 1996. (Toim. Riitta Kuusikko)

Postuumi teos TIMO K. MUKKA Näin hetki sitten ketun. Runoja, proosaa ja muita kirjoituksia 1960–1971 ilmestyi Toni Lahtisen toimittamana 2010 (WSOY).

Timo K. Mukka. Annan sinun lukea tämänkin. Kirjeitä 19581973. Toimittanut Toni Lahtinen, WSOY 2012.

TUTKIMUKSIA

Arminen, Elina: Keskeltä melua ja ääntä: Timo K. Mukan myöhäistuotanto, kirjallisuuskäsitys ja niiden suhde 1960-luvun yhteiskunnallis-kulttuuriseen keskusteluun.  Väitöskirja: Joensuun yliopisto. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1256. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2009.

Arminen, Elina: Murskaamosta matkahuoltoon. Teoksessa: Siukonen, Jyrki (toim.): Kuvia pohjoisen tasavallasta: Mukka, Särestöniemi ja Palsa. Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus, 2011.

Lahtinen, Toni: Maan höyryävässä sylissä. Luonto, ihminen ja yhteiskunta Timo K. Mukan tuotannossa. Väitöskirja: Tampereen yliopisto. Helsinki: WSOY, 2013.

Mäkelä-Marttinen, Leena: Olen maa johon tahdot: Timo K. Mukan maailmankuvan poetiikkaa. Väitöskirja: Helsingin yliopisto. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1198. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2008.

Rahikainen, Hannu: KÄRME! Kirjoituksia Timo K. Mukan romaanista Maa on syntinen laulu.

Rovaniemi: Pohjolan Painotuote Oy, 2013.

Edellä mainittujen lisäksi Mukan tuotannosta on tehty pro gradu -tutkielmia eri yliopistoissa ja lisensiaattitutkielma Oulun yliopistossa.

 

Kirjailija vuonna 1971

Menneissä tapahtumissa on helppo olla samoin kuin tulevissakin, mutta tämä hetki ei löydä määrittelyään. Voin huomata, että näin hetki sitten ketun. Se seisoi hetki sitten aamun valossa matalien koivupensaitten välissä, lihavana ja kiiltäväkarvaisena ja häntä pitkänä perässään, sitten se hävisi. Mutta hetki, jona havainto tapahtui, oli avoin ja epämääräinen. Tämä hetki ei milloinkaan tiedä, mitä seuraava sekunti tuo.

Timo K. Mukka: Näin hetki sitten ketun (Suomen Kuvalehti 23/1970)