Maria Jotuni

Perustettu 5.11.2009

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 47

 

Maria Jotuni-seura perustettiin Helsingissä 5.11.2009.

Seuran tavoitteena on vaalia ja pitää elävänä Maria Jotunin muistoa ja hänen kirjallista tuotantoaan eri tavoin - esimerkiksi järjestämällä sekä jäsenistön keskuudessa että sen ulkopuolella tilaisuuksia, joissa siitä kerrotaan tai sitä tulkitaan.

Seura toivottaa lämpimästi tervetulleiksi uudet jäsenet sekä Helsingistä että muualta Suomesta!
Seuran tiedottajan nettiosoite on marja.aaltonen-eloranta@elisanet.fi

 

Maria Jotuni -seuran hallitus 2017Eeva-Liisa Haimelin puheenjohtaja
Liisa Kiianlinna varapuheenjohtaja
Leena Maija Hurme sihteeri ja jäsenasiat

jäsenet

Riitta Pasi
Outi Vuorikari
Tekla Raekallio
Kirsti Valve


varajäsenet
Marja Aaltonen-Eloranta talous
Eija-Elina Bergholm

 

Jäsenmaksu on 20 €. Tilinumero: FI80 1469 3000 2643 39 ja viitenumero 1009

                                                             

Hyvä Maria Jotuni seura ry:n jäsen,

 

Hei,

 

syksyn jäsentapahtuma on 4.11.18 klo 14-16 Rikhardinkadun kirjastossa, Salonki, 3. kerros. Vieraanamme on kirjailija Sirpa Kähkönen ja aiheena on: ”Vuosi 1918 yksilöiden kokemana ja sen seuraukset.”

 

Tervetuloa!

 

Eeva-Liisa

 

”Antaa, siinä suurin elämänonni. Jos emme osaa antaa, emme osaa rakastaa.”

-Maria Jotuni

 

Maria Jotuni -seura Korjaus jäsenkirjeeseen 2/2017                                                13.11.2017
 
 
Arvoisa jäsen,
 
Viime jäsenkirjeessä pyysimme käyttämään viitettä jäsenmaksua maksettaessa. Nyt on käynyt ilmi, että viitenumero ei jostain syystä toimi, joten kirjoitathan viestikenttään maksun aiheen (esim. jäsenen nimi (ellei sama kuin maksaja) ja jäsenmaksu 2017. Jäsenmaksu 20 € maksetaan seuran tilille FI80 1469 3000 2643 39 marraskuun loppuun mennessä.
KIITOKSET niille, jotka ovat jo jäsenmaksunsa maksaneet.
 
 
 
SYKSYN JÄSENTILAISUUS sunnuntaina 19.11. klo 14 – 16 Rikhardinkadun kirjaston salongissa

Teatteriohjaaja Heidi Räsänen joutui perumaan tulonsa tilaisuuteen sairastapauksen vuoksi. Suhteestaan Maria Jotuniin kertovat sen sijaan Maija Karhi ja Heidi Herala. Luvassa on myös esityksiä.
 
TERVETULOA!
 

Terveisin Maria Jotuni -seuran hallituksen puolesta,

Leena Maija Hurme, sihteeri

”Todistaaksesi mikä sinä olet sinä et tarvitse sanoja vaan tekoja.” – Maria Jotuni
 

Maria Jotuni -seuran jäsenkirje 2/17

 

Arvoisa Maria Jotuni -seuran jäsen,
 
Seuran vuosikokouksessa 19.3.2017 valittiin puheenjohtajaksi edelleen Eeva-Liisa Haimelin ja jäseniksi Liisa Kiianlinna (varapj), Tekla Raekallio, Riitta Pasi, Kirsti Valve, Outi Vuorikari ja Leena Maija Hurme (sihteeri ja jäsenasiat). Varajäseniksi valittiin Marja Aaltonen-Eloranta (talous) ja Eija-Elina Bergholm.
 
Vuosikokoukseen osallistui 5 jäsentä ja se päätti vuosijäsenmaksuksi edelleen 20 €.

Pyydämme maksamaan jäsenmaksun 20 € seuran tilille FI80 1469 3000 2643 39 marraskuun loppuun mennessä. KÄYTÄ MAKSAESSASI VIITETTÄ 20171.
 
 
TERVETULOA SYKSYN JÄSENTILAISUUTEEN

Rikhardinkadun kirjaston salonkiin sunnuntaina 19.11.17 klo 14-16. ’Kultaisen vasikan’ Helsingin kaupunginteatteriin ohjannut teatteriohjaaja Heidi Räsänen kertoo suhteestaan Maria Jotuniin.
 
 
Jäsenasioissa voit soittaa Leena Maija Hurmeelle, p. 040 5353566
 
 
”Todistaaksesi mikä sinä olet sinä et tarvitse sanoja vaan tekoja.” – Maria Jotuni
 
 
 
Terveisin,
Jotuni-seuran hallituksen puolesta
Leena Maija Hurme, sihteeri

Maria Jotuni seura ry
Jäsenkirje 3/2016

 

Kirjailija Tuula-Liina Varis on Maria Jotuni seuran vieraana sunnuntaina
16.10.2016. Hän luennoi aiheesta:
NAISKIRJAILJOIDEN TAISTELOA SUOMESSA.
Tilaisuus alkaa klo 14 Rikhardinkadun kirjaston salongissa.
Tervetuloa! Tilaisuus on vapaa kaikille.


JÄSENMAKSU ON VIELÄ SUORITTAMATTA MONELTA JÄSENELTÄ - ODOTAMME PIKAISTA
TOIMINTAA!
Jäsenmaksu on 20 euroa. Suoritus tilille FI80 1469 3000 2643 39.
KÄYTÄ MAKSAESSASI VIITETTÄ 20161.
Poistamme jäsenrekisteristämme vuoden lopulla kaikki ne, jotka eivät ole
suorittaneet jäsenmaksuaan.

"Aina tyytymätön ihminen on valistumaton ihminen, jolta puuttuu tieto
kaiken suhteellisuudesta."
Maria Jotuni

Jäsenasioissa voit soittaa Marja Aaltonen-Elorannalle  050 326 8723
Syysterveisin
Eeva-Liisa Haimelin
puheenjohtaja

Maria Jotuni seura ry
Jäsenkirje 2/2016


VUOSIKOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ


Vuosikokous kutsui Kaija Siikalan yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Kaija on Maria Jotuni seuran perustajajäsen sekä ensimmäinen puheenjohtaja. Kiitokset Kaijalle alkuvuosien ahertamisesta, toivottavasti jaksat ollaa edelleenkin mukana.
Puheenjohtajana jatkaa Eeva-Liisa Haimelin. Hallitukseen valittiin: Marja Aaltonen-Eloranta, Liisa Kiianlinna, Mona Kortelampi, Tekla Raekallio, Kirsti Valve ja Outi Vuorikari. Varajäseniksi tulivat Mauri Heikkilä ja Tarja Siimes. Toiminnantarkastajaksi valittiin Leena Maija Hurme sekä  varatoiminnantarkastajaksi Seppo K. Koivula.
Hallitus valitsi varapuheenjohtajaksi Liisa Kiianlinnan, sihteeriksi Marja Aaltonen-Elorannan ja rahastonhoitajaksi Mona Kortelammen.
Jäsenasioissa voit soittaa Marjalle  050 326 8723,

JÄSENMAKSU
Jäsenmaksu on edelleen 20 e. Kuluvan vuoden jäsenmaksu toivotaan olevan yhdistyksen tilillä FI80 1469 3000 2643 39 toukokuun loppuun mennessä. KÄYTÄ MAKSAESSASI VIITETTÄ 20161.

SYKSYN TAPAHTUMISTA
Kerromme seuraavassa jäsentiedotteessa.

Hyvän kesään toivotuksin ja Marja Jotunin tuotannon siivittämänä sekä vahvistamana: "Ei kukaan muu voi auttaa sinua kuin sinä itse. Älä koskaan väheksy omia voimiasi, vaan houkuttele ne hereille, vaikka se työlästä ja vaikeaa olisi,"


Eeva-Liisa Haimelin

 

 


"Ihmisen arvoa ei määrää tunne, vaan äly, millä hän
tunteitaan ohjaa, ja se tapa, miten hän niitä ohjaa."

 

Maria Jotuni

TEKIJÄÄ ETSIMÄSSÄ

 

Miksi luemme kirjoja? Me tunnemme tavallisesti nuo tarinat ja mitä niissä on, eiväthän ne paljon muutu. Me olemme itsekin ajatelleet jotakin sinnepäin, ajatukset ovat tuttuja, tunteet tuttuja. Onko niissä siis uutta meille?

 

Ei. Melkein kaikki ulkonainen on vanhaa ja tuttua. Ovathan ihmisten kohtalot, tuskat ja riemut jokseenkin samoja. Juonen jännityskään ei meitä enää lumoa, kuten lapsina. Kokeneina tiedämme alusta asti, kuinka käy, ja eiköhän meille ole jokseenkin samantekevää, kuinka paperilla asioiden käy. Meitä ei siis petä juoni eikä jännittävyys. Meitä eivät petä teeskennellyt tuskat, ei rakkaus, ei koristeelliset ikuisuudet, eivätkä suuret sanat, eivät heleät sunnuntai-ajatukset, ei vuolas vauhti, eivät taiteellisesti sirotellut somisteet, eivät yllättävät käänteet eivätkä hämmästyttävät yksityiskohdat. Kaikki nuo ovat ensikertalaista lukijaa, niin sanottua suurta yleisöä varten. Se antaa pettää itsensä helposti ja rakastaa juuri sitä pettymistänsä.

Meitäkin pettivät samat seikat noin kahdenkymmenen vanhana ja vähän ylikin vielä. Kuuluimme silloin suureen yleisöön, siksi emme tahdo mitään pahaa sanoakaan.

 

Mutta vaikka näin varoillamme olemme, luemme ja luemme yhä. Mitä siis kirjoista etsimme?

Me etsimme niistä tekijöitä. Meille tuottaa suuren ilon löytää tekijä. Kaikilla kirjoilla ei ole tekijää edes. Mutta jos kirjalla sellainen on, on hän kallis meistä. Hän puhuu meille aina. Me tapaamme hänet kirjan sivuilta vuosisatojen takaa. Hänen nimensä voi olla haihtunut, mutta hän itse elää, hän olkoon maasta mistä tahansa, oudoista sivistysoloista, jotka ovat olleet ja menneet. Hän ei ole mennyt keskuudestamme. Hän puhuu omalla äänellään tänään niin kuin vuosisatoja sitten. Aika ja paikka eivät hänelle esteitä rakenna. Hän avaa meille sydämensä, antaa meille ajatuksensa. Hän on meille ihminen elävä ja tunteva, Hän on hämmästyttävä sielunsa omituisen kokoonpanon ja sen suuren heijastuskyvyn tähden. Hän säteilee lämpöänsä ja valoansa. Meissä ikään kuin aukenee kapaloistaan jotakin, ja me tunnemme kasvavamme siinä valossa ja lämmössä. Hän toteuttaa meissä jotakin, jota olimme puuttuneet.

 

Ihmekö, jos olimme häntä etsineet ja kaivanneet? Tekijä on meidän ystävämme, jonka luokse voimme palata aina. Eikä hän meitä petä. Miksi siis turvaisimme epäluotettaviin ystäviin, kun luotettaviakin on monta.

 

Ja kun me luemme ja etsimme tekijöitä, vilahtelee ohitsemme kasvoja, jotka eivät meille mitään merkitse, kasvoja, jotka eivät meille kirkastu, kasvoja, joilla on valheellinen ystävyys, kasvoja, jotka meitä mairivat ja odottavat mairintaa, juhlallisia pyhäkoulunopettajan kasvoja, kasvoja lastenkamareista, keinottelijoiden kasvoja ja kasvoja kaikenlaisia. Sillä heillä ei ole meille mitään sanomista. He muodostakoot oman romaaninsa. Kieltämättä he ovat pala aikakauskirjaa hekin ja heillä on oma tehtävänsä. Ja tekijää etsiessä näemme, että tänne maailmaanhan mahtuu mainiosti, ei ollenkaan paikasta taistella tarvitseisi, vuosisadat ovat täynnä harva-asutusta, ja hengen maailmahan on kuin rajaton äärettömyys, jonne kokonaiset aurinkokunnat mahtuisivat.

 

Maria Jotuni: Avonainen lipas, 1929

Maria Jotunin muistolaatta Kuopiossa