Mika Waltari

Mika Waltari -seura ry

 

Perustettu 2000

Kotipaikka Helsinki

Jäsenmäärä 380

 

Yhteystiedot

Mika Waltari –seura

Hallitus

 

 

Juha Salo, puheenjohtaja
juhasalo2(at)gmail.com
Puh. 0400 402 175

 

Päivi Istala, varapuheenjohtaja

puh gsm 050 567 6977

paivi.istala(ät)iki.fi

 

Sirkku Lindholm, sihteeri, jäsenasioiden ja talouden hoitaja

puh gsm 050 303 6559

Sirkku.Pahta(ät)fi.ibm.com

Sähköposti:

puheenjohtaja@mikawaltariseura.fi

uudet jäsenet:

sihteeri@mikawaltariseura.fi 

 

https://mikawaltariseura.fi

 

Mika Waltari –seura on perustettu lokakuussa 2000, ja sen tarkoituksena on esitellä kirjailija Mika Waltarin elämää ja tuotantoa, kerätä niitä koskevia tietoja sekä edistää Waltariin liittyvää tutkimus- ja julkaisutoimintaa. Seuran ensimmäinen vuosikirja ilmestyi vuonna 2004; vuosikirjoja on tarkoitus julkaista noin kahden vuoden välein. Seuran toimintamuodoiksi ovat vakiintuneet mm. luennot, seminaarit, kulttuurikävelyt, näyttely- ja teatterikäynnit sekä elokuvaesitykset.

 

Mika Waltari –seura on järjestänyt matkoja kirjailijalle tärkeisiin paikkoihin: Pariisiin, Milanoon, Orvietoon, Egyptiin, Istanbuliin ja lukuisiin muihin kohteisiin. Perinteisiä tilaisuuksia ovat Waltarin syntymäpäivän vietto 19.9. sekä pikkujoulu. Myös Helsingin kirjamessuilla olemme vuosittain mukana. Jäsentilaisuudet pidetään Töölön kirjaston Waltari-salissa.

 

                                                                 

 

Tämän vuoden (2024) ensimmäisessä jäsenillassa torstaina 1. helmikuuta paneudumme Rooman valtakunnan poliittisiin juonitteluihin kristinuskon syntymän ja varhaisen leviämisen aikaan. Käsiteltävinä ovat ”Valtakunnan salaisuus” ja 60 vuotta sitten ilmestynyt jatkoteos ”Ihmiskunnan viholliset”. Esitelmän pitää Töölön kirjastossa klo 18 tietokirjailija, kirjallisuuskriitikko  J. O. Hiltunen

Maaliskuussa on vuosikokouksen vuoro. Päivämäärä on maanantai 18.3. 2024 klo 17.30 ja paikka Töölön kirjaston Mika Waltari-sali. Vuosikokouksessa käydään läpi viime vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus sekä esitellään tämän vuoden toimintasuunnitelma. Päätämme hallituksen kokoonpanosta ja jäsenmaksun suuruudesta. Vuosikokous on vain jäsenille, mutta kaikille avoimessa tilaisuudessa vuosikokouksen jälkeen, noin klo 18.30 kirjailija J. P. Koskinen kertoo meille aiheesta ”Waltari ja minä”.

Huhtikuun jäseniltaan tiistaina 16.4. 2024 klo 18 saamme vieraaksi Waltarin virolaisen kääntäjän Piret Salurin, jonka aiheena on ”Waltari ja Viro”.  Piret on juuri julkaissut uuden vironkielisen käännöksen Mikael Hakimista.

Toukokuussa on vuorossa perinteinen Mika Waltari kävely Helsingissä. Hallituksen jäsen Lea Toivola kierrättää meitä tällä kertaa keskikaupungilla aiheena Waltarin sukukuvaus ”Isästä poikaan”. Myös Tulenkantajia käsitellään. Päivämäärä on tiistai 28.5. 2024 klo 17.00. Tästä tulee vielä tarkemmin tietoa ja ilmoittautumisohje seuraavassa jäsenkirjeessä. Kävely on vain seuran jäsenille.

Syksyn ensimmäinen tilaisuus on perinteisesti Waltarin patsaan kukittaminen kirjailijan syntymäpäivänä ravintola Eliten edustalla Töölössä torstaina 19.9.2024  Sen jälkeinen luento Töölön kirjastossa ilmoitetaan myöhemmin.

 



*

__________________________________________

 



 

Nuoruus

Mika Waltari

Minä olin niin nuori ja kiihkeä,
miten saattaa kaivatakaan
se nuoruus, jolla on nälkä
ja turmelus suonissaan.
Ja punaiset lyhdyt loisti
ja viulut ja saksofonit soi,
bulevardien liekkimerta
kadun asfalttipinta joi.

Minä tuijotin yöhön räikeään
käsin, kasvoin palavin.
Yön hurma sai minut vapisemaan
niin että huohotin. Kadun liekkimeressä loisti
pedonsilmät autojen,
minä olin niin kipeän nuori
ja yksinäinen.

Minä itkin joskus salaa,
kuten nuoruus itkeä voi,
kun punaiset lyhdyt loisti,
ja viulut ja saksofonit soi.
Yön suurissa tanssisaleissa
hien tuoksu ja puuterin
oli sairaan kiihkeä niinkuin
minun sielunikin.

Minä olin niin nuori ja kiihkeä
ja kuumasilmäinen.
Bulevardeilla kiilsivät katseet
silmien maalattujen.
Kipein, ihanin nuoruuteni,
- niin katkerana nään -
miten hukkui se pimeän hotellin
porraskäytävään.