Pietari Päivärinta

Pietari Päivärinta

 

Pietari Päivärinta (18.9.1827 - 26.7.1913) oli kirjailija, valtiopäivämies, lukkari, välskäri, maanviljelijä, musiikinopettaja, näkyvä kunnallinen luottamusmies ja oman aikansa "julkkis".

 

Tunnetuin Päivärinta on kirjailijana. Hän oli ensimmäinen ja tunnetuin ns. kansankirjailija, eli itseoppinut, kouluja käymätön sanataiteen luoja. Hänen tunnetuimmat teoksensa ilmestyivät 1880-luvulla, jolloin hän oli Suomen tuottelian, luetuin ja käännetyin kirjailija, kustantajana WSOY. Teoksia on käännetty ainakin 13 kielelle.

 

Päivärinnalta ilmestyi 32 teosta ja lisäksi kertomuksia, jotka olivat tyypillisintä Päivärintaa, julkaistiin sanoma- ja aikakauslehdissä, kalentereissa ja albumeissa. Kaikkiaan hänen tuotantonsa käsittää yli 3000 sivua, mukana myös runoja. Hän avusti aikansa sanomalehtiä, kirjoituksia painettiin toista sataa.

 

Talonpoikaissäädyn edustajana Päivärinta osallistui säätyvaltiopäiville 1882, 1885, 1888 ja 1891. Hän oli arvostettu mies säädyssään ja vahva talonpoikainen tuki kansallisuusaatteen edistäjänä ja suomen kielen oikeuksien vaatijana. Päivärinta oli vaikuttamassa Pohjanmaan radan rakentamisen toteutumiseen ja radan suuntautumiseen Ylivieskan kautta Ouluun. Valtiopäivillä ja muutoinkin kirjailija tuli tunnetuksi myös puhujana, iskevänä sanankäyttäjänä.

 

Ylivieskalaisena hän oli pitkään keskeinen päättäjä kunnalliselämän muotoutuessa aikana, jolloin ajankohtaisia olivat kansakoulujen ja kirjaston perustamiset, terveydenhoidon viriäminen ja seudun muuntuminen luontaistalouden kaudesta vaihdantatalouteen, metsien myynnin virittyessä ja maanviljelyn kehittyessä.

 

Alavieskan lukkarin apulaiseksi Päivärinta valittiin 1856. Oulunsalon lukkarina hän toimi 1861-1868, jolloin tuli valituksi Ylivieskan lukkariksi, missä virassa toimi kuolemaansa saakka. Hän uudisti kirkkolaulua ja toimi lukkarien kouluttajana. Kirkolliskokousedustajana hän oli kolmeen otteeseen 1876, 1886 ja 1893.

 

Päivärinta avioitui Liisa Tuomikosken, ja leskeksi jäätyään, Anna-Liisa Koskelan kanssa. Lapsia syntyi 18.