Pietari Päivärinta -seura

Pietari Päivärinta -Seura ry.

 

Pietari Päivärinta -Seura perustettiin Ylivieskassa vuonna 1977, jolloin vietettiin Päivärinnan syntymän 150-vuotisjuhlaa. Seura katsottiin tarpeelliseksi, koska ylivieskalainen kansankirjailija, valtiopäivämies Pietari Päivärinta oli jäänyt vaille ansaitsemaansa huomiota.

 

Seura toimii Pietari Päivärinnan elämäntyön ja kirjallisen tuotannon tunnetuksi tekijänä ja sen ohella kulttuuripoliittisena paikallisena ja alueellisena vaikuttajana. Se on poliittisesti sitoutumaton yhdistys, jossa on noin 70 jäsentä.

 

Päivärinta-Seura seuraa aktiivisesti alueellista kulttuurielämää ja järjestää omia tapahtumia lähes vuosittain. Jo pitkään seura on nimennyt vuodenvaihteessa vuoden ylivieskalaisen vaikuttajan.

 

Seura on Helaalan Myllysäätiön perustajajäsen. Ylivieskan keskustassa sijaitseva, talkoilla kunnostettu Helaalan Mylly suojeltiin rakennussuojelulailla seuran aloitteesta.

 

Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli kansanedustaja Kalevi Mattila. Lähes 30 vuoden ajan seuraa johti toimittaja Oiva Luhtasela. Vuodesta 2012 puheenjohtajana on toiminut Arja Nevanperä.

 

Seuran kunniajäseniä ovat Jussi Haapavaara, Jouko Teperi, Anna-Liisa Päivärinta, Oiva Luhtasela, Elias Päivärinta, Lauri Koski, Arja Nevanperä.