Eeva-Liisa Manner

Eeva-Liisa Manner

Syntynyt 5.12 1921 Helsingissä, Kuoli 7. 7. 1995 Tampereella.

Varttui Viipurissa uskonnollisten isovanhempiensa hoidossa. Mannerin äiti oli kuollut hänen syntymänsä jälkeen. Isänsä Manner tapasi vasta aikuisena. Hänellä oli savolaisia, hämäläisiä ja suomenruotsalaisia sukujuuria, mutta hän koki itsensä viipurilaiseksi. Sodan vuoksi Manner joutui kuitenkin evakoitumaan Helsinkiin

Suomalainen kirjailija, runoilija, kirjallisuuskriitikko ja suomentaja. Käytti toisinaan salanimeä Anna September.

Ensimmäinen runokokoelma Mustaa ja punaista ilmestyi jatkosodan aikana vuonna 1944. Runoissa heijastuivat sodan kokemukset ja Viipurin menetys. Viisi vuotta myöhemmin ilmestyi Kuin tuuli tai pilvi. Eeva-Liisa Manner teki läpimurtonsa modernistina 1956 kokoelmallaan Tämä matka. Tammesta tuli hänen kustantajansa. Proosakokoelma Kävelymusiikkia pienille virtahevoille ilmestyi 1957. Tampere ja Tampereen seutu vakiintui hänen asuinpaikakseen.  1960-luvun puolesta välistä lähtien Espanjan Andalusia, tarkemmin lähellä Málagaa sijaitseva Churriana, vakiintui hänen kirjalliseksi miljööksi pitkäksi ajaksi. Muuta tuotantoa on Lapsuuden hämärästä -runoelma (1956) ja Poltettu oranssi -näytelmä (1968) sekä espanjalaisittain värittyvä kokoelma Kirjoitettu kivi (1965) romaani Varokaa, voittajat (1972) ja kuunnelmat Vuorilla sataa aika (1970) ja Tulva (1977). Jos suru savuaisi –kokoelma on kannanotto Tshekkoslovakian miehitykseen.

Muu tuotantoa: kokoelma Kuolleet vedet (1977), kokoelma Fahrenheit 121, näytelmät Poltettu oranssi, Yön Kaspar, eli Kaspar Hauserin tarina (1986) ja Santakujan Othello (1987) sekä romaani Varokaa, voittajat. Manner kirjoitti myös kuunnelmia, esim. Varjoon jääneen unien lähde (1969).

Manneria pidetään suomalaisen sodanjälkeisen runouden uudistajana. Paavo Haavikon ohella hän oli yksi merkittävimpiä suomalaisia modernisteja. Oma elämänkäsitystään Manner syvensi Heideggerin, Wittgensteinin ja Platonin filosofialla.

Vanhemmat: toimittaja, kustannusvirkailija Leo Johannes Manner ja kustannusvirkailija Elsi Irene Kukkonen.